świeżych, robiąc wcześniej rozczyn). Mieszamy. Dodajemy gorącą wodę (nie może nas parzyć w dłonie), olej oraz śmietanę i wyrabiamy na jednolite ciasto ręcznie lub hakiem miksera. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie, uderzamy ciasto dłonią w celu odgazowania. Przekładamy na blat lub stolnicę i dzielimy na 6 równych części (lub 4, jeśli mają mieścić dużo zupy(...)pieczenia – zachowując odstępy. W każdym chlebku robimy na środku palcem dziurkę (jak w kluskach śląskich). Z małych części toczymy kulki i z jednej strony nadajemy im stożkowy kształt (jak na zdjęciu) – wkładamy stożkiem w dziurkę chleba. Zostawiamy na ok. 1 – 1½ godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Chlebki
Poezja smakuBez baby Wielkanocnej nie ma świąt. Bardzo fajny i prosty przepis na babkę wielkanocną na oleju. Bez problemu każdy sobie poradzi z tym wypiekiem. 4 jajka L 250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej 200 gramów cukru 3/4 szklanki oleju( szklanka 250 ml.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie według uznania aromat waniliowy(...)ciągle miksując na niższych obrotach.. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy ewentualnie sok z cytryny lub aromat waniliowy Foremkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut
Andzia Pichcibardzo szybkie do zrobienia ciacha z masła orzechowego. Wystarczy kilka składników i mamy taką idealną przekąskę, dużo lepszą niż większość sklepowych słodyczy. Użyłam masła orzechowego 100% typu crunchy bez soli i cukru, więc jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciastka to można je nieco posłodzić. Dodatkowo ciasteczka polałam roztopioną gorzką czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 15 dużych ciastek(...)crunchy) 3 łyzki ksylitolu/cukru trzcinowego (opcjonalnie) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie) 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi lub łyżką do lodów tworzyć niewielkie kulki z ciasta. Układać je w pewnej odległości od siebie na blaszce i delikatnie spłaszczać. Piec
Healthy food explorerDelikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać(...)rukolą. Całość przekładamy do dużej miski, dokładamy cukinię, łączymy ją z ciastem dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy niewielkie chlebki, delikatnie obtaczamy w mące i przekładamy do małych foremek (jeśli ich nie macie, można ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podsypaną mąką). Wierzch ciasta nakłuwamy np. widelcem i dodajemy po kilka kostek
Moniki Smakołykikremie budyniowym ciasto jest rewelacyjne! Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, spróbujcie koniecznie, jak tylko będą już świeże czereśnie. Smacznego! Jeśli szukacie innych przepisów na dania i ciasta bezglutenowe zapraszam do wypróbowania serniczka migdałowego lub wytrawnych gofrów z cukinii, albo biszkopt bezglutenowy , ktory może być bazą do przygotowania fantastycznych ciast i tortów. Print Kruche ciasto z czereśniami(...)Składniki na krem 530 g czereśni 2 opakowania budyniu bez cukru o smaku toffi lub śmietankowym - bezglutenowe 400 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 łyżki fruktozy lub cukru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania ciasta Instructions Masło posiekać na drobne kawałeczki dodać mąki, fruktozę (cukier) i jajka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut
SprawdzonaKuchnia.plSypana szarlotka bez jajek jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Połączone 3 sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła i można powiedzieć, że praca skończona. Po raz pierwszy taką szarlotkę z kaszą manną przygotowała Siostra Agata, wszystkim ona bardzo posmakowała, a jedząc ją, nie wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana(...)Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili. Składniki na szarlotkę sypaną 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 1 / 2 kg jabłek 1 garść
niecodziennikparyciasto z rabarbarem. Niesamowicie puszyste! Zawsze się udaje! Nigdy nie ma zakalca! Sprawdzone setki razy! Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) Na większą podwajamy składniki! * mąka pszenna – 2,5 szkl * jajko L – 2 szt * olej roślinny – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy. Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar. Posypujemy cukrem po całości. Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ). Smacznego
Ostra na SłodkoPyszne za każdym razem, ucierane ciasto z owocami. Dobre z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jabłkami. Szybkie do przygotowania i niezawodne, pod warunkiem, że nie zapomnicie wyjąć wcześniej masła i jajek z lodówki. Zwróćcie także uwagę, na dokładne i długie ubicie masła z cukrem - na jasną i puszystą masę. SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 100 g (1/2 szklanki) cukru 4 jajka(...)szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (np. truskawki, borówki maliny) WYKONANIE Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy
cool and mintyZaczynam powoli myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Taka babka to nie tylko na Wielkanoc, zawsze bez względu na okoliczności taka babka umili nam dzień. Wykonanie – masło razem z masą kajmakową czy toffi roztopić razem z masłem. Mieszać cały czas, jeśli masa się trochę rozdzieli to się nie przejmujcie. Lekkie grudki też mogą być, później to wszystko się wymiesza(...)masę toffi. Dokładnie wszystko rozmieszać na gładką i lśniącą masę. Dwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut
Kuchnia Pokoleńatmosferę. I chcemy, żeby tegoroczne święta były idealne. Aby tak się stało, w naszych kuchniach też zaczyna się okres wytężonej pracy: lepimy pierogi i uszka, szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy też prezenty dla naszych bliskich. Dzisiaj chcę Wam podpowiedzieć, jakie prezenty wybrać dla ukochanych osób. Świąteczne podarunki powinny być niebanalne. Bo obdarowywane przez(...)roku życia, niestety, tracimy. Firma Perfect Coll, z którą współpracuję od kilku lat - jak wiecie, jako jedyna na świecie wyprodukowała kolagen całkowicie biozgodny z ludzkim, w 100% organiczny, bez glikolu, który można przechowywać w temperaturze od 1 do 32 stopni C. Na bazie aktywnego kolagenu są produkowane rewelacyjne kosmetyki do pielęgnacji skóry. W tym roku linia pielęgnacyjna Perfect Coll
W mojej kuchniciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Obiad gotowydzieci -idealny,synek był zachwycony i jak nigdy zjadł aż dwa kawałki,a o to chodziło.Za to ciekawe bardzo w tym przepisie jest to ,że obeszło się bez ponczowania a jest bardzo wilgotny,bo placki nie są biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę(...)zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów): tortownica 24 cm 340 g masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego) 563 g mąki pszennej 6 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 530 ml mleka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Swojskie jedzonkotutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki z dodatkiem alkoholu nie mają efektu „gumy” i naleśnika przy jedzeniu – zostają bardzo delikatne(...)Białka oddzielamy od żółtek i w czystej, suchej i pozbawionej tłuszczu misce ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. To właśnie piana, razem z proszkiem do pieczenia dodanym do mąki, uniesie ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko
Karo in the Kitchenspodów) 100g masła 2 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 400g mąki 180g cukru KREM 750ml mleka 3 żółtka 300g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 2 łyżki mąki 300g masła POLEWA -1 tabliczka mlecznej czekolady ok 100g -50g masła -5 łyżek mleka Do garnka dajemy masło,cukier(...)osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy masę. Zagniatamy ciasto. Ma ono być lekko klejące. Ciasto dzielimy na na 6 kawałków i formujemy z każdego prostokąt około 20x30 cm-polecam wyciąć sobie np z tekturki szablon, bo ważne by wszystkie spody były takie same. Piec przez 6-7 minut w temperaturze 180 ° C. Krem 500ml mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku