mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych(...)ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie, plastyczne i nie powinno kleić się zbytnio do rąk (ewentualnie dodać mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość
W kuchni Karmel-itkiszary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek. Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką dysponuje po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'. Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce(...)budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥ To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia. Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :) Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWeekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru
Smaki EwyRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1
Szalona Kuchnia EwelinyJak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z
Kulinarne przygody Gatitymasło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości(...)pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy składaniu lis t u. Pokroić na ok. 8-10 części o szerokości ok.3-4 cm . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 i piec przez
KUCHARNIADużo jest przepisów na to ciasto na internecie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu 😀 Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani
Wypieki ReneOryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek
KucharzycaPyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana
Domowa cukiernia EwyPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeśćmascarpone risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto(...)jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny Na moim
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru, szczypta soli, fioletowy barwnik spożywczy Wilton
Z miłości do słodkoścismaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem(...)łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki
Zdrowa Kuchnia Sowy