Czas czytania: 2 min Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy Uwielbiam świeżą żurawinę zatopioną w pysznym cieście, której cierpki smak zrównoważony jest słodyczą i aromatem pomarańczy. Polewa do ciasta jest wyśmienita i bardzo prosta. Robię ją z białej czekolady z odrobiną śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się(...)kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie! Print Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste i bardzo łatwe ciasto Course Desery Cuisine Polska Keyword żurawina Prep Time 15 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plChleb z ziarnami bez drożdży Pyszny chlebek na szybko bez drożdży z dużą ilością nasion, przygotowałam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z bloga Źródło Składniki: 1 kg mąki szadkowskiej 1/2 l ciepłej wody proszek do pieczenia 30 g ( 1 opak ) 1 łyżkę cukru 1,5 łyżki soli(...)Wysypać mąkę do miski , dodać pozostałe suche składniki, wymieszać dokładnie. Do wymieszanych składników, wlewać po trochu ciepłej wody, mieszać mikserem. Następnie na końcu dodaj ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli by było mokre, dosypać trochę mąki. Formy na chleb, wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do foremek i posmarować
Kuchnia Danusicukru waniliowego -2 budynie waniliowe po 40g bez cukru -2 żółtka (białka do ciasta) -1/2 szklanki mąki -250g masła PIANKA KAWOWA -750ml śmietany 30 lub 36% -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -125ml gorącej wody -2 łyżki żelatyny DODATKOWO -dowolna czekolada do posypania ciasta BISZKOPT 6 białek (4+2 masy(...)miksując. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Biszkopt studzimy. Można go opcjonalnie naponczować kawą. MASA BUDYNIOWA Do garnka dajemy 2 żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtko 5 łyżek cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 % 90 g masła esencja waniliowa Warstwa budyniowa: 750 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie czekoladowe bez cukru 4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone) 1. Budyń gotujemy(...)kruszonkę i chowamy do zamrażalki. 3. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię i chowamy do lodówki na 30 min. 4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty. Na ciasto wykładamy budyń, na budyń owoce i na sam koniec posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w 190 stop. przez 35-40 minut
Gotowanie...to proste !porcji palcem drążymy dziurę i kręcąc ciastem po blacie powiększamy otwór, aż powstanie duży obwarzanek. II sposób – Na środku każdej porcji wciskamy kciuk i delikatnie rozciągamy za pomocą palców, aby powiększyć otwór. Po uformowaniu obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Tuż przed pieczeniem obwarzanki nacinamy tą samą metodą(...)odległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo. Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 – 12 minut bez pary. Studzimy na kratce. Smacznego
Tajemnice Smakuteraz coś dla łasucha :) czyli Profiterolki z dodatkiem bitej śmietany, wiele osób woli robić je bez cukru.... dla mnie natomiast musi on być. .. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250ml wody szczypta soli 130g masła| 1 szkl. mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny 4 jajka SKŁADNIKI NA NA NADZIENIE: 450ml śmietany 30% cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. W garnku(...)czasie przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Gdy masa będzie zimna,dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Masę nakładamy do szprycy, wyciskamy kółka, pieczemy w temperaturze 200* około 25-30 minut.Studzimy. 4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, za pomocą szprycy nadziewamy Profiterolki, wierz polecam posypać cukrem pudrem
Dziś Ja gotujeczyli… kalafior . Zdał egzamin w przepisie na roladę szpinakową z łososiem i w lazanii z cukinii , a także w polewie sernikowej do ciasta dyniowego . Czemu więc nie miałby się sprawdzić w tym przypadku…? Sernik bez nabiału – tak, to możliwe! Właściwie nie pamiętam już skąd wziął się pomysł, żeby zastąpić kalafiorem ser w serniku. Najwyraźniej pojawił się(...)był więc do końca eksperymentem. Tylko na blogu jeszcze nie miał jakoś okazji wystąpić, chociaż w bożonarodzeniowym e-book’u pojawił się przepis na pseudosernik w wersji pieczonej. Mimo, że ta idea jest dość ekscentryczna, wszystkie dotychczasowe próby stworzenia keto sernika bez nabiału były całkiem udane. Tym razem nie mogło być zatem inaczej! Matcha + kalafior = pyszny pseudosernik
Modern Cave Girlspód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego. Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie zbyt dużo sosu, bo wtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie. Ilość porcji: 4 małe pizze Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g jajko – 1 sztuka mielone migdały(...)smażenia – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, mielone migdały, parmezan i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Z powstałej masy rękoma formuj na blaszce do pieczenia cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut
wiecejwarzyw.plkawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki to do siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku. Składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki pszennej(...)margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe
Domowe ciastamecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania serowych paluchów. 35 dkg mąki pszennej 8 dkg tartego sera Cheddar 6 dkg tartego sera Gouda 25 dkg margaryny bez soli 5 łyżek zimnej wody 1 łyżka octu (20%-wego) 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak przygotować paluchy serowe . Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce. Do dużej(...)składniki palcami, aż zaczną schodzić się w całość. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i posypać serem. Kroić w paski o dowolnej długości i grubości około 1,5 centymetra. Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez
mecooksKlasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej(...)szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam. Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm 3 szklanki mąki pszennej Rzeszelskiej 5 żółtek 1 kostka masła 82% 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 łyżka
Wanilia i Kardamoncoś wyjątkowego. Dlatego dzisiaj podpowiadamy jak szybko, łatwo i niedrogo przygotować wyjątkowy deser. Bo czymże jest wykwintny obiad czy kolacja bez deseru? SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki kakao 100 ml oranżady 125 ml oleju garść kandyzowanych wiśni lub z soku dobrze odcedzonych(...)mokre i mieszamy. Na końcu wrzucamy wiśnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut. Kiedy babeczki wystygną, żelatynę rozpuszczamy w 2 - 3 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno
Kuchnia od dwojgaEkspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA 16 SZTUK 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka(...)przesiewamy mąkę, sodę, proszek,sól, dodajemy cukry i dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka z jogurtem i zimnym masłem, wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy jeszcze mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka
Pani na deserprzełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce(...)rozgrzanej patelni z olejem. 2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym
Fitsweet.me