ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1086/2544)

Ciasto jogurtowe z truskawkami 159

już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie, ale może się nie udać ;)) Ja się nie poddałam i w końcu wyszło :) U mnie wersja bez kruszonki, ale można zrobić z nią. Tak zrobię kolejnym razem z innymi owocami :). Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie (40g) budyniu u mnie śmietankowy bez cukru(...)masę, dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy olej i również miksujemy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy (podzielić na trzy tury), ciągle miksując. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładać owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem

kruche babeczki
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 463

idealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą(...)szczypta soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - mielony ksylitol lub puder do wysypania formy - dowolne owoce (gdy chcemy wersję z owocami), nie trzeba ich dużo, tyle by posypać górę ciasta. Tortownicę wysmarować grubo masłem i obsypać dokładnie mielonym ksylitolem lub pudrem, strząsając nadmiar. Kawałki czekolady, masło i mielony ksylitol (odłożyć 3 łyżki) lub puder ogrzewać w garneczku na małym ogniu

Smaczne Zdrowe
Czekoladowa rolada z kremem i galaretką 233

Czekoladowa rolada z kremem i galaretką Szukacie przepisu na pyszne ciasto do weekendowej kawy? Ja polecam Wam dziś czekoladową roladę z kremem i galaretką. Rolada jest naprawdę prosta w przygotowaniu i co najważniejsze wyjątkowo pyszna. Krem do rolady przygotowałam na bazie sera mascarpone i śmietany. Możecie też przygotować roladę np. z nadzieniem malinowym – sprawdźcie tutaj (klik(...)bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika (tą największą, która jest na wyposażeniu piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo wsypujemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto

Słodkie okruszki
Ciasto czekoladowe bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 150

Ciasto czekoladowe Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 300 ml mleka ryżowego 1

nietadieta
Sernik truskawkowy 188

Składniki (na 8 porcji) - kg twarogu, - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3  jajka (ok. 180 g), - pół szklanki cukru (ok

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami 194

Bardzo lekkie ciacho. W sam raz na dzisiejszą słoneczną pogodę :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na Ciasteczkowych Papierach
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 307

wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz olej i stopniowo dodając wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka(...)naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  *** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto jogurtowe 558

ciacho do kawki :)    mąż poleca smarować dżemem, jednak bez dżemu także smakuje pysznie :)   miarą do odmierzania składników będzie kubeczek po jogurcie Składniki: -1 mały kubek jogurtu naturalnego -3 kubki mąki pszennej -1,5 kubka cukru -1 kubek oleju roślinnego -3 jajka -1,5 proszku do pieczenia -kropla aromatu np. cytrynowego lub waniliowego Wykonanie: Do naczynia(...)Umytym i osuszonym kubeczkiem do osobnego naczynia nabieramy mąkę - 3 kubeczki. Do mąki wsypujemy odpowiednią ilość cukru, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich i mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec można dodać aromat. Ciasto wykładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Warto sprawdzić patyczkiem

KasiekGotuje
Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem 271

składa się z dwóch rodzajów ciasta-biszkoptu oraz spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka(...)wody łyżeczka miodu DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki do hot dogów. 234

sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy z nich formujemy w podłużną bułkę(...)delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę i tak zostawiamy do wystudzenia. Gotowe :)      Jak wspominałam wcześniej

Rozpustne gotowanie
PROSTE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE 210

wszystko zawarte jest w nazwie... proste... cytrynowe.... z dodatkiem jogurtu i baaardzo smaczne. Bez kremu, dżemu, owoców, zupełnie zwyczajne, takie do popołudniowej herbatki.  Wilgotne - przez dodanie oleju, delikatne od jogurtu i pachnące skórką cytrynową... Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny 3/4 op. jogurtu(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem

Walijskie Pichcenie
Muffinki dyniowe 224

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka tartej dyni Jajka rozmieszać miotełką, połączyć z olejem i mlekiem. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i tartą dynię. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski
Drożdżowa strucla orzechowa 203

cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy

Chocolate Muffin Blog
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 332

jest podobna, efekt końcowy bywa bardzo różny, dlatego mimo że kapuśniaczki piecze się w całej Polsce, jest to danie lokalne, które ma swoje charakterystyczne cechy związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje(...)jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają, a następnie obracają. Powstaje niewielka drożdżowa kula o cienkim cieście, wypełniona kapuścianym farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje się grzybów. Charakterystyczny jest też smak drożdżowego ciasta. Nie jest to typowe ciasto wytrawne. Dodaje się do niego

Trzeci talerz
Ciasto Jamajka 261

tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów(...)białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Mąkę, kakao,budyń, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania