Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 481push({}); Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 6 łyżek suchego maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2-3 krople aromatu migdałowego Do Nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenka
Muffinki 290się tylko podoba. Ja serwuję bez dodatków. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Opis przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy(...)mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeżeli nie mamy formy do muffinek Na zwykłą blachę możemy wyłożyć papierowe papilotki. Przygotowane foremki wypełniamy ciastem (najlepiej do wysokości ok. 1 cm od brzegu). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Szypułką lub patyczkiem do szaszłyków możemy sprawdzić czy babeczki nie są surowe
Ciastka i ciasta
Babka marcepanowa z makiem 206Wilgotna, pyszna babka marcepanowa z makiem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bez użycia miksera. Więc jeżeli nie macie jeszcze pomysłu co upiec to polecam Wam taką babkę "last minute". Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 75 g marcepanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki maku 3 jajka(...)wbić jajka, dodać olej i cukier. Wymieszać łyżką. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu, wymieszać. Marcepan pokroić w kostkę. Dodać do masy. Formę na babkę natrzeć masłem, oprószyć mąką, Ciasto piec przez 60 minut w 170 stopniach. Smacznego! Przepis pochodzi stąd
Moja Galeria Smaku
jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce... 223potrzeba BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier wanilinowy, jajka rózgą dobrze roztrzepać i wlać na cukier, wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto porzeczkowe 184Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :) Składniki: Ciasto - 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza - 4 białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek(...)masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki. Pieczemy 20 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchni
Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję+FILM 268imieniny, czy na święta. Bardzo polecam i zapraszam. ***Zapraszam również do obejrzenia filmu, na którym pokazuje jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku piecz ze mną :) *** SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) -2 jajka -1 żółtko -100g miękkiego masła -1,5 łyżeczki sody -5 łyżek cukru pudru -4 łyżki śmietany(...)miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy. Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto pomarańczowe 230mnie zajęło to ok. 20 minut, w tym czasie można już zacząć przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie
Ciastkozercy
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 134kojarzą się one z dzieciństwem, ponieważ można je było kupić w każdym sklepiku szkolnym. Te wypieki można piec z wieloma dodatkami: serem, budyniem lub różnymi owocami sezonowymi. Ja dzisiaj zrobiłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem, a całość jest posypana kruszonką, bez której trudno sobie wyobrazić te słodkości. Upieczone drożdżówki z rabarbarem i budyniem można polukrować. Wypieki te możemy przygotowywać(...)pozostały cukier i sól. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę pszenną, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko. Ponownie wymieszać, wyjąć łyżkę i ręką wyrabiać ciasto dolewając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie budyniu. Półtora szklanki
Danka Pichci
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem 157Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut. Płatki kukurydziane to
Tajemnice Smaku
Naleśniki w stylu amerykańskim 202macie blendery lub Thermomiksu to masło roztopić, łatwiej się wszystko połączy. Patelnię mocno rozgrzać i wylać porcję ciasta. Ja usmażyłam duże naleśniki na całą patelnię. Wyszły mi dwa. Zupełnie wystarczająca porcja na dwie osoby. Można je smażyć bez dodania tłuszczu na patelnię, ale jeśli macie zwykłą patelnię to ciut podlać olejem. Smażyć na niskiej temperaturze na złoty kolor(...)będą jak w Stanach Wykonanie w thermomix – do naczynia miksującego wlać i jogurt i mleko, dodać massło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać obroty 6, czas 8 sekund – za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, zmiksować obroty 6, czas 3 sekundy – reszta jak wyżej Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Sernik z wiśniami 207minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła(...)Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa
Różne smaki w kuchni
Shrek 178pięknie zielone ciasto, prawdziwy Shrek w całej krasie. Z dodatkiem delicji, u mnie dzisiaj o smaku wiśniowym, bo wiśniowy fajnie kontrastuje z zielonym. Orzeźwiające i lekkie, takie najbardziej lubimy. Kto jeszcze nie próbował musi nadrobić zaległości! Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa(...)ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy chrupiący bochenek 186Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu(...)jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych
Wymiar Zdrowia
Domowy chrupiący bochenek 151Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu(...)jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych
Wymiar Zdrowia
Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina 229łyżeczek proszku do pieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa(...)bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni. Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk. W tym samym garnku podduś
Qlinarnie i Qlinarnie