Szarlotka z bezą (pianką) 716masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać(...)większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon
Oryginalny smak
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 212lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)przepis! Bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowj pełnoziarnistej) 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cytrynowa z bezą włoską 276łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać(...)lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać
Pudełko rozmaitości
Ciasto pełnoziarniste z orzeszkami w karmelu i chipsami bananowymi 115Orzeszki w karmelu? Smak dzieciństwa! Chipsy bananowe? Powiew egzotyki! Ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych w karmelu oraz chipsami bananowymi od Hebar to czad! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 120 g banana bez skórki 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 20 g orzeszków ziemnych w karmelu 20 g chipsów
Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka francuskie z budyniem 119składników. A skoro już jesteśmy przy temacie ciasteczek to koniecznie spróbujcie ciasteczka z jabłkami. Ciasteczka francuskie z budyniem składniki Ciasteczka francuskie z budyniem przepis Ciasto francuskie na ok. 20 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki. Ciasto musi być elastyczne, aby dało się uformować z niego ciasteczka. Następnie wykrawamy z niego kwadraty o boku o długości ok. 10 cm. Budyń przygotowujemy(...)mieszamy, aby nie zrobił się kożuch na górze. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego kładziemy odrobinę budyniu. Brzoskwinie odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na budyń i rogi zwijamy do środka. Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 minut minut w temperaturze 190 st. C z termoobiegiem lub 210 st. C bez termoobiegu. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 203pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz ugnieść ciasto. Włożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej ziarnami lub płatkami owsianymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować ciasto pędzelkiem, ciepłą wodą z odrobiną soli i obsypać ziarnami(...)pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrabiać ciasto, czas 3 minuty, interwał dodać mieszanką ziaren, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał zostawić do wyrośnięcia reszta jak wyżej. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba Wszystkie składniki dodać do naczynia. Nastawić na piecznie podstawowe, wielkość duży chleb, mocno wypieczony. Pozostaje już tylko czekać na pyszny chlebek. Bez obaw powiem pyszny, rewelacyjny chlebek
Kuchnia Pokoleń
Cynamonowe ciasto z mikrofali 262inne smaki. Jednak zdecydowałam się spróbować poszukać jakieś ciekawej wersji bez banana. I tak oto powstała lekko zmodyfikowana wersja cynamonowa z mąką migdałową. Dzięki czemu jest to także przepis bezglutenowy. Pomysł zainspirowany z matinspo.se. Muszę przyznać jest to ciekawy zamiennik ciasta, zwłaszcza jeżeli nie mamy ochoty na pieczenie całej blachy bo obawiamy się że ją zjemy Składniki
Mohiella
Ciasto marchewkowe 568Pyszne ciasto marchewkowe bez dodatku bakalii, bo tak najbardziej lubi mój synek. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo proste, także możecie go zrobić wspólnie z Waszymi pociechami☺️ Składniki blaszka 23/33: mąka pszenna 3 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1,5 szklanki, jajka 5 szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cukier biały
kulinarne odsłony pati
Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM 165masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy(...)dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. I gotowe. Bułeczki pięknie wyglądają, są przepyszne. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków. Jeszcze raz zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto na pizzę 105jakości pizzy świadczy ciasto na pizzę. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji
KuchniaWeDwoje.pl
Muffinki cytrynowe – najlepsze 140Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej
Moja Delicja
Puszyste Ciasto z Truskawkami, Mascarpone i Galaretką 147adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z truskawkami to kwintesencja sezonu truskawkowego. Nie może się on obejść bez smacznych wypieków z dodatkiem świeżych truskawek. Poniżej znajdziecie pyszny przepis na domowe ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę
Przepiski.pl
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 140Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec ok 40-45 min w 180 st.C . Gdy ostygnie ciasto przekroić na 2 części. Masa serowa: 80 dag mielonego białego sera ok 1 szklanki cukru 25 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru Masło roztopić,dodać ser wymieszany
Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki śniadaniowe z kminkiem 144powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 200 st. C bez termoobiegu. Ciasto odgazować poprzez uderzenie miską z ciastem o blat. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. uformować bułeczki, posmarować je wodą i posypać płatkami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 15 minut. Smacznego
Krylowa Kuchnia
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 139takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao
Słodki sentyment
Faworki z ciasta francuskiego 134sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam
Waniliowe Improwizacje
Fit Brownie 218Ciasto Brownie jest wyjątkowo smaczne. Z tego przepisu możesz upiec ciasto i delektować się bez wyrzutów sumienia w trosce o swoją sylwetkę. Jest bardzo smaczne
Tylko pysznie
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 157takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao
Słodki sentyment
Prosta, Domowa Pizza 216jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje
Gotowanie...to proste !
Bułeczki pszenno-owsiane 159ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny. 3 Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut. 4 Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia. Artykuł Bułeczki pszenno-owsiane
Kuchnia Bazylii
Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 204Na ten wyjątkowy weekend postanowiłam upiec jakieś specjalne ciasto. Zależało mi na białym i czerwonym kolorze, więc pomyślałam o serniku. Tym razem wybór padł na sernik
Weekendy w domu i ogrodzie
placuszki jabłkowe... 211pokojowa = do białek wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki dodać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad
W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowiec z jabłkami 174cukru - szczypta cynamonu oraz - 500 g jabłek - 1 kisiel cytrynowy bez cukru - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następie dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Blachę odstawiamy na godzinę
Zainspirowana w kuchni
Ciastka waniliowo-kakaowe 180masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między
Zasmakuj Kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 361Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków
Smaki Na Talerzu
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 345lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kształt jest kwestią gustu i upodobań Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce
Ogrodnik w podróży
Eklery z kremem budyniowym i malinami 192pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Krem 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny Budyń
O kuchni z uczuciem
"Krakersy" z ciasta chlebowego 216zrobić masę malutkich kanapeczek. Ja nie zdążyłam, zjedliśmy wszystkie bez żadnych dodatków. Polecam! składniki 230g zakwasu 285 g mąki pszennej, uniwersalnej (użyłam typ 650) 8 g soli morskiej 64 g roztopionego masła 105 g wody do posmarowania 1 jajko łyżka wody przygotowanie dzień przed pieczeniem Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce. Wymieszać niezbyt dokładnie - tak aby składniki się
Stare Gary
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 231wetknij w ciasto pisanki, wstaw je do piekarnika i piecz 25-30 minut. Chlebek najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Podawaj je z masłem, mi też świetnie smakowało z dżemem. ➤ Rada: Mimo, że barwione naturalnie, jajka delikatnie zabarwiły ciasto w moim tsoureki . Aby tego uniknąć, możecie upiec ciasto bez jajek i podać je z kilkoma pisankami umieszczonymi wewnątrz
Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy keczupowe. 280sezamem (opcjonalnie), tniemy na 1 cm pasy, składamy na pół (ciastem nieposmarowanym do siebie), następnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński 179powiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja
Gosia gotuje
Ciasto na pierogi 778wyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka korzenne 188Spadł pierwszy śnieg w Warszawie, więc upiekłam ciasteczka korzenne bez nich nie wyobrażam sobie grudniowych zimnych dni. W domu czuć zapach zbliżających się Świąt, dzięki tym małym i smacznym ciasteczkom. Sposób przygotowania Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 10 minut. Przygotuj blachę do pieczenia przykrywając papierem. Podziel na mniejsze części, kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij
Kurnikowo
Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami. 210cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżki otrębów pszennych 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny
Izabelawkuchni
Kilka pomysłów na przystawki 309Zdarza się, że przygotowujesz przyjęcie i brakuje Ci pomysłów na przystawki. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i zaangażowania. Pokażę Ci kilka szybkich i prostych przystawek. Mozzarella
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste ciasto dyniowe 181pieczenia** ** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min. Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą(...)serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa
Justa próbuje gotować
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 234chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka pysznego ciasta. Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka
kulinarne odsłony pati
Placuszki kasztanowo jabłkowe bez glutenu, mleka i jajek 219kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię
Kuchenne zapiski Edyty
Dwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. 267drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec muffinki posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekłam 35 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domu
Babka bez tłuszczu, szybka i łatwa 226Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka słodkie baranki 230pudru 100g miękkiego masła 150g mąki 50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść
Obiad gotowy
Ciasto na pizzę 166drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji: 4 pizze (o średnicy
KuchniaWeDwoje.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 263francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez 15-20 minut.* W połowie
Pełny talerz
Chałka " Trzy Kolory " 179drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się. 6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik
Gotowanie...to proste !
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA 264Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia
RAROSSA
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 230pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI 1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy
słodki bratek
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 222nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte pierożki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez
cool and minty
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 192przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii truskawki (po 1 większej
bistro mama
Słonecznikowiec 214kajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła 6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem
kruche babeczki
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 212podrośnięcia na około 10 minut. Przed pieczeniem focaccie maluję olejem lub oliwą, połowę ciasta posypuję oregano i układam pomidorki. Na drugiej połowie układam rozmaryn. Focaccie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Focaccia z rozmarynem i pomidorkami
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z kaszą manną 200miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty z blaszki
Grunt to przepis!
Focaccia z czarnymi oliwkami 174oprószony mąką. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. Tak wyrośnięte pieczemy w 200 - 220 st. C przez 25 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bez żadnych dodatków smakuje wybornie, ale można wykorzystać jako chlebek
Moja smaczna kuchnia
Bananowe pancakes 247łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Niewielką ilość ciasta wylewamy na nagrzaną bez dodatku tłuszczu patelnię i smażymy z obu stron na złoty
magiczna kuchnia Kasi
Faworki z piekarnika 182Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 15 minut
Kulinarne przygody Gatity
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 242wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej
Kraina Miodem Płynąca
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 197Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół
Chocolate Muffin Blog
Tortilla 163wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić na małe krążki ,rozwałkować i smażyć na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie sałate wymyć
Eli Gotowanie
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 236mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie
Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza z bekonem i oliwkami. 274położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem. Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży. Posypać większą częścią sera żółtego. Poukładać cebulę. Dodać resztę składników. Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec od 15 do 25 minut (u mnie
W kuchni u Moniki
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 170czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem
Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 246czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem
Mango Papaja
Waniliowe placuszki z truskawkami 242oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym
Spektrum Smaku
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 279sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki
RAROSSA
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 248mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie
Kulinarna rozmowa
Makowiec na lanym cieście 292Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane białko
Lubczyk i Wanilia
Babka Makowa 254ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo
Słodkie Przyjemności
Pyszne i puszyste pancakes. 426łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim
Malinowe Pocałunki
leniwa drożdżówka ze śliwkami... 197soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty
W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 271Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek
głodny alergik
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 197Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego
Apetyczna babeczka
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 275brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka
Mia Cucina Sofieta
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 683arkusze papieru do pieczenia. Na obu, na środku, odrysowałam dno foremki. Większy, taki żeby zakrywał nie tylko dno, ale także zabezpieczał boki formy, rozłożyłam na blacie i położyłam na nim 1 część ciasta. Rozwałkowałam je tak żeby pokryło dokładnie zarys dna, wyrównałam brzegi i nakłułam ciasto widelcem. Arkusz razem z ciastem włożyłam do formy a tę do piekarnika nagrzanego(...)biszkoptu i wyłożyłam jabłka. Rozprowadziłam je równomiernie na całej powierzchni. Na jabłka delikatnie nałożyłam blat surowego ciasta. Lekko je docisnęłam i nakłułam widelcem. Ciasto wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 40-60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie. Kiedy
Smaczna Pyza
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 297wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu
Smaczne Zdrowe