lekki krem dodaje mu charakteru. Ciasto: 2 szklanki pulpy z wyciskarki (użyłam marchewkowo-jabłkowej, ale może być sama marchewka) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 4 jaja 3/4 szklanki ksylitolu (może być biały cukier ale wtedy nie będzie już tak zdrowo) 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)pieczenia (23x33 cm) i pieczemy w 180 st. C ok 45 minut. Krem: 30 dag daktyli bez pestek 450 g serka kanapkowego (użyłam 3 kubeczki almette) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy serek i mieszamy) Gotowy krem rozprowadzamy na wystudzonym cieście i gotowe
Cynamonowe szczęściepierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe(...)wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu
Mia Cucina Sofietadodatku drożdży i bez użycia piekarnika. Całość zrobimy na dużej patelni. Jest to inne ciasto niż te klasyczne jakie znamy z pizzerii, ale również bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu! Składniki: Ciasto: 100g mąki ok pół szklanki wody 1 łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli(...)oliwki itp. *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy. Całość odkładamy na około 5 minut, aby ciasto odpoczeło *** *** Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkujemy na okrągły placek *** *** Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju i mocno rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnie układamy ciasto i podsmażamy przez kilka minut *** *** Gdy ciasto zrumieni się z jednej strony, obracamy
Blog z Apetytemproszku do pieczenia, a używając masła bez laktozy (tak jak ja) spokojnie mogą je konsumować osoby mające problem z jej tolerancją. Źródło (a raczej jedno ze źródeł, bo przepis znajdziemy na wielu blogach) przepisu: tutaj Składniki na sporą ilość niedużych ciastek: 220g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego (40g) bez cukru 100g cukru(...)lodówki na ok. godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy (najlepiej między 2 kawałkami folii spożywczej) na grubość około 3-4mm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Wyciągamy
Walijskie Pichceniedzieci. Moje maluchy uwielbiają mini wersje ciast. Polecam i Wam Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne mini ciasta marchewkowe. Spróbujcie. Dlaczego warto wybrać formy kwasoodporne? A gdzie kupicie taką formę do wypieku mini ciast? Zajrzyjcie na stronę https://korzeniewscy.eu/ Tu znajdziecie najlepsze formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej. Idealne do wypieku chleba, bułek czy ciast. Ja je uwielbiam. Dlaczego warto wybrać(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odmierzamy 1 szklankę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy jajka, olej i startą marchewkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia (nie za długo). Formę spryskujemy olejem i delikatnie obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto marchewkowe i wkładamy do piekarnika. Mini
Słodkie okruszkipora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru (2 średnie(...)momentu uzyskania puszystej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie
Passions hobbies lifepieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pozostałe składniki .Szybko zagnieść ciasto ,podzielić na dwie części ,większą na spód i mniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec(...)Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy , cały czas miksując . Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .Po upieczeniu i przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja z Moje Wypieki
Ladylaura.Mazurek wielkanocny, smakuje jak najlepsza pralinka z bombonierki. Wypełniony po brzegi tym co najlepsze. Obłędna masa w smaku przypominająca marcepan, nie bez powodu bo przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień! Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty(...)MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI: CIASTO : - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 duża łyżka tłustej śmietany - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy
SMYKWKUCHNIRolada kokosowa bez pieczenia Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt
KorniszonkiKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru
Słodki sentymentDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i
TrufelkowoSkładniki na 12 sztuk: przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 300 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru szczypta soli
Moja Galeria Smakugrzybami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Do ciep\u0142ego mleka dodajemy pokruszone dro\u017cd\u017ce, 1 \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki oraz cukier.\r","Odstawiamy na 15 min. \r","W tym czasie rozpuszczamy mas\u0142o i studzimy.\r","Ze wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w oraz rozczynu zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy na 1,5h do wyro\u015bni\u0119cia(...)Ciasto wyjmujemy na stolnic\u0119, uderzamy pi\u0119\u015bci\u0105 aby je odgazowa\u0107.\r","Dzielimy ciasto na 3 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 rozwa\u0142kowujemy na prostok\u0105t.\r","Nak\u0142adamy farsz i rolujemy.\r","Przek\u0142adamy rulony na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem
Mieszam w Garnkuszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa(...)dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Masa chałwowa: 1/4 szklanki cukru 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia
Cynamonowe szczęścieNadchodzi jesień - nie ma lepszego czasu na pieczenie. Wiadomo, że chłodniejsza pogoda sprawia, że łatwiej nam wysiedzieć w kuchni z włączonym piekarnikiem. Ale jest jeszcze coś, co powoduje, że o tej porze roku mamy większą ochotę na domowe wypieki. Kiedy na dworze robi się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czasami nie daję w ogóle) 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej 3/4 (lub więcej) szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte
lady-och-mistrzyni.blogspot.com