warstwę ziemniaków. Można zrobić z 2 warstwami ziemniaków: ziemniaki - mięso - ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym 190-200 stopni około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka stają się bardzo chrupiące. :)zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Bon Appetit MałgorzatyCzy zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze :) Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że
Codzienna kuchnia niecodziennaczęstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaObieracie ziemniaki czy jecie je w łupinkach? Ja bardzo rzadko obieram cokolwiek – uwielbiam chrupiąca skórkę kartofli, szczególnie pieczonych. Ale czasami zdarza mi się, że potrzebuję zrobić puree ziemniaczane i wtedy zostają obierki. A moja miłość do skórki ziemniaczanej jest tak ogromna, że zawsze te Read More Artykuł Chipsy z obierek ziemniaków pochodzi z serwisu flymetothespoon
FlymetothespoonPaluchy ziemniaczane z serem i boczkiem Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ . Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków. Składniki: ok. 0,5 kg ziemniaków ok. 150g wędzonego boczku
Blog z ApetytemTakie pieczone ziemniaki to niby nic, ale połączone że świeżym tymiankiem, podane z chrupiąca surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny. Składniki na surówkę 500 g młodej marchwi 100 g solonych orzeszków ziemnych 3 łyżki dobrego oleju 3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina Przygotowanie: marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam
greenscarfprogramu dodaj łososia, śmietankę i szpinak. Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! Przygotowanie tradycyjne: W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, do miękkości. Dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku. Gotuj przez 15 minut, lub do miękkości ziemniaków. Dodaj łososia, śmietankę i szpinak
karmelowymielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta, którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim - oregano, miętą i cynamonem*. Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny posiłek(...)cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcjiSkładniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz
Chilli Czosnek i OliwaZiemniaki w mundurkach, czyli ugotowane ze skórką - przygotowane w taki sposób zachowują więcej witamin ... a do tego chrupiące kąski z kurczaka i słodka marchewka ... smacznego! Składniki na 3 porcje: podwójny filet z kurczaka 6 młodych lub sałatkowych ziemniaków (małych o podobnej wielkości) marchewka mini (mrożona - Hortex 450g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz przyprawa
Alutka-Gotujesmaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki upiekłyśmy w formie obranej oraz w mundurach i możemy spokojnie powiedzieć, że obydwie wersje są bardzo smaczne i chrupiące! Ziemniaczki idealnie smakują z sosem - np. czosnkowym albo jogurtowym lub z kleksem kwaśnej śmietany. Możne ja traktować jako przystawkę lub przekąskę, idealnie spełniłyby się na spotkaniu na świeżym powietrzu(...)namaczamy minimum 12godzin, ja preferuję moczyć ją całą dobę. Kolejno namoczoną już ciecierzycę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C. Ziemniaki myjemy i obieramy lub nie, wedle gustu - te w mundurkach będą bardziej chrupiące niż te pozbawione skórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych
Symfonia SmakówŚwietna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Składniki (na jedną dużą porcję): cztery ziemniaki łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam (nie obierałam!). Dwa pokroiłam na talarki średniej grubości, a dwa w słupki. Blachę wysmarowałam olejem (przy pomocy pędzelka) i ułożyłam na niej frytki
Kulinarny Pamiętnikopinię mojego lubego ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 1 jajo 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przypraw prowansalskich sól, pieprz wedle uznania 5 dużych ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku olej pietruszka jogurt naturalny Sposób przygotowania Pulpety - do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajo, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, uformować(...)przemyć dłonie pod zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się przylepiać do nich) i dać na patelnie. Smażyć z obu stron do momentu powstania chrupiącej skorupki. Ja podałam je z jogurtem naturalnym i pietruszką. Pieczone ziemniaki - ziemniaki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki
pink envelopeGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie.Składniki (w zależności od Waszej formy):6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu
Kitchens Alphabetczasu na tradycyjną sałatkę jarzynową lub po prostu nie chce Wam się kroić tych wszystkich warzyw. Dzisiaj zapraszam zatem na sałatkę z ziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby nam coś chrupało. Całość podajemy z majonezem wymieszanym z jogurtem, octem jabłkowym i przyprawami. Sałatka jest prosta do zrobienia. Zawsze w okresie Świąt mam w kuchni
Mieszam w Garnkunajlepsze zapiekanki z naszego bloga. Wszystkie są łatwe, szybkie i pyszne. Spróbujcie a sami się przekonacie. Kugel- zapiekanka z tartych ziemniaków Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Zobacz przepis Fritatta z pęczaku z haloumi i salami Frittatę
Niedzielny kucharz