chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:37/181)

"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 212

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie(...)żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć

Maślane ciasteczko
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 119

sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam te plackowe chwile. Plackowym mistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata. Tata zawsze ściera ziemniaki ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też(...)cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki na 1 kg ziemniaków. Nie przesadzamy z mąką, bo wyjdzie nam ciapa a nie chrupiące placki. Jeśli placki mają jeść tylko dorośli, czasem dodaję do nich chili i czosnek. Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują

Mieszam w Garnku
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 141

kleks śmietany,  moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka.  O statnio jednak najbardziej smakują nam placki ziemniaczane  z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli,  olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki(...)wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny, żeby się smaki przegryzły. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce  ja połowę trę no tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych, zdecydowanie wolę jak ziemniaki są w większych "paseczkach"  niż stanowią całkowicie utartą papkę.  Placki są wtedy bardziej chrupiące, wg mnie smaczniejsze.  Cebulę również zetrzeć na drobnych oczkach

Moja kraina smaków
Chrupiące kuleczki ziemniaczane 368

Miałam ugotować ziemniaki, ale w międzyczasie natchnęło mnie na coś nowego. I tak powstały pyszne kulki ziemniaczane, które można też kupić mrożone. Kiedyś były takie w Biedronce. Były pyszne, ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy zdrowe, bo wtedy nie sprawdzałam dokładnie składu. No i wiadomo, że produkt smażony na głębokim tłuszczu do najzdrowszych nie należy(...)już długo ich nie ma. Teraz umiem już zrobić je sama. Trochę z tym zabawy, ale warto dla tego smaku! Miękkie, rozpływające się wnętrze, chrupiąca panierka... Mniam! Koniecznie spróbuj zamiast kolejnych tłuczonych ziemniaków na obiad! Lub gdy zostały Ci z poprzedniego obiadu i nie wiesz, co z nimi zrobić. Co tam, że ciężkostrawne, i tak codziennie ich jeść nie będziesz

Anioszek w kuchni
Pomysły na niedzielny obiad 112

się w tym daniu! Ziemniaki Pommes Anna Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas niedzielnego obiadu! Pieczona kaczka z jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie(...)soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane... tradycyjne, najlepsze 182

ziemniaczane przyrządzane na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Natomiast przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane jeszcze nie zamieściłam. Dzisiaj przed Wami... przepis na doskonałe tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków (np. bryza, koral) 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków) sól pieprz olej do smażenia (można smażyć na smalcu, maśle(...)klarowanym) Wykonanie: Ziemniaki, po obraniu, umyciu i osuszeniu na papierowym ręczniku starłam na tarce jarzynowej na małych oczkach. Dodałam cebulę startą na tarce. Jeśli okaże się, że jest zbyt dużo płynu, można trochę odcedzić. Do masy wbiłam jajka, wsypałam mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Na patelni mocno rozgrzałam olej, kładłam łyżką nieduże cienkie placuszki i smażyłam

Kuchnia u Krysi
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 215

moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki

SzczyptaSmaQ
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 234

Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie

Ladylaura.
Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków 182

Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków Prosta zapiekanka , doskonale nada się dla osób zapracowanych , ale dbających o stan swojego żołądka Można ją przygotować dzień wcześniej i po prostu odgrzać , chociaż najsmaczniejsza jest pierwszego dnia ,zaraz po wyjęciu z piekarnika . Lekko chrupiący wierzch..młode ziemniaczki z całym dobrodziejstwem witamin , zawartych w skórce , która o tej porze roku, jest jeszcze delikatna i smaczna(...)Nakrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut w temp 170 C , najlepiej nakłuć patyczkiem , czy ziemniaki już zmiękły . Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 C i pieczemy tak długo ,aż wierzch będzie złocisty i chrupiący . Gotowe Podajemy z dowolnymi dodatkami ,np koperkiem , czy sosem jogurtowo -ziołowym . Doskonałe do różnych mięs , a nawet z jajkiem

Ogrodnik w podróży
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 318

Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten  fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z pieczonymi ziemniakami 136

sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi   - odrobina oleju     To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne.   Zakupy:  Ziemniaki opakowanie 2.5 kg cena 4,50 zł, ćwiartki z kurczaka cena

Tanio smacznie i prosto
Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami 121

PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż

Food Square
Frytki z piekarnika 141

Takie frytki to świetna alternatywa - dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. W smaku niczego im nie brakuje i są równie chrupiące. Przyprawy można dodać wg własnego gustu. 6 dużych ziemniaków Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 papryki ostrej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 50 ml oleju Obrane ziemniaki pokroić w słupki - tak jak na frytki i podgotować 2 minuty w osolonej

Di gotuje
Pieczone ziemniaki z ziołami 112

Pieczone ziemniaki to bardzo proste danie, które robi się właściwie samo. Jest świetnym dodatkiem do potraw albo samodzielną przekąską. Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażone na patelni czy frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Poza tym to danie, które zawsze się udaje. Podane z ziołami i oliwą smakują przepysznie i nadają(...)Inne przepisy na pieczone ziemniaki pojawiają się w książce  Potrawy z kartofli  z 1842 roku oraz u XIX-wiecznej “Polskiej Nigelli”, Lucyny Ćwierczakiewiczowej w jej monumentalnej książce kucharskiej  365 obiadów . Ćwierczakiewiczowa radzi obrane ziemniaki posolić i obsypać mąką żytnią przed włożeniem do gorącego piekarnika, co da im chrupiącą skórkę, a po upieczeniu

smakowitehistorie.com
ZIEMNIAKI GRATIN 221

Cieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu.  Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg ziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka  2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania