chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:49/181)

Placki ziemniaczane 462

jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 jajko jedna średnia cebula 4 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie: Ziemniaki obrałam

Kulinarny Pamiętnik
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 347

Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 400ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego kopru

kuchnia doski
KURCZAK ZIOŁOWY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 162

Moje kolejne danie jednogarnkowe z kurczakiem w ziołach na pysznej ,młodej kapuście z pysznymi ,młodymi ziemniakami .Polecam to danie ,kurczak wychodzi obłędnie,mimo że nie ma chrupiącej skórki bomjest duszony , ale za to minim kalorii i dużo witamin. 1 kg.pałek kurczaka 1 główka kapusty młodej poszatkowanej 3 pomidory duże 0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach suszony rozmaryn suszony tymianek suszona(...)kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści soki.Dodać pomidory,wlać przecier pomidorowy ,młode ,małe ,oskrobane ziemniaki przekrojone na pół i dusić 30-40 minut.do miękkości.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chrupiące placuszki ziemniaczano-dyniowe 98

Placuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również(...)wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym.     Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia       *** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki *** *** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki *** *** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić

Blog z Apetytem
Sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem 165

Syta sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem. Oryginalna wersja została zmieniona na potrzeby i smaki mojej rodziny. Zrezygnowałam z dodania pomidora i niektórych przypraw. Gwarantuje ,że jeżeli podacie ją gościom z pewnością im zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone

W Moim Magicznym Domu
Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken 221

gotuj przez kolejne 5-7 minut aż brokuły zmiękną. Podawaj zupę posypaną koperkiem z chrupiącym chlebkiem. Przygotowane TCC: Do misy TCC wyposażone w mieszadło wlej 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Następnie dodaj pora, ziemniaki, fasolkę i kapustę i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Po tym czasie wlej(...)ziele angielskie i uruchom program P2 na 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Na koniec dodaj brokuły i śmietankę i uruchom program P2 slow cook na około 10 min, do miękkości brokułów. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp koperkiem i podawaj z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English version Green vegetable soup with chicken (6 servings) Ingredients

karmelowy
Sałatka z bobem i ziemniakami 117

Sałatka treściwa, z powodzeniem może zostać podana na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ziemniaczki są podsmażone i chrupiące. 1 porcja: 50-70 g ugotowanego bobu ok. 150 g ugotowanych, młodych ziemniaków ok. 70 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz czarny, mielony

Kucharzyca
Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać 3407

Złociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej przez profesjonalnych kucharzy, którzy frytki zawsze smażą dwa razy. Niby to tylko ziemniaki usmażone w głębokim tłuszczu, a jednak frytki mają w sobie coś, co sprawia, że pokochali je ludzie na całym świecie. Ojczyzną(...)całkowicie ostygną. To sprawi, że na powierzchni ziemniaków wytworzy się skorupka, dzięki której zachowają one wilgoć w środku. Dzięki niej frytki nie nasiąkną też zbytnio tłuszczem. Pora ponownie rozgrzać olej. Frytki smażymy tak, jak poprzednio, tym razem jednak nie skręcamy ognia, aby utrzymać wysoką temperaturę. Frytki są gotowe, gdy nabiorą złocistej barwy. Chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku, takie

Kulinarna Polska
Chrupiące krokiety ziemniaczane 173

efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej  porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz korbacze naturalne Wyroby Naturalne jajko, bułka tarta (ja użyłam panko) olej

MamaOskarka
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 412

Placki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)   1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko

Kto ugości moich gości?
Ziemniaki z cukrowym groszkiem 197

niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:) Ps. Sałatka wyszła świetna, ale myślę, że to również zasługa tego

Smaki Na Talerzu
Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis 140

były chrupiące Polecam , smaczne , tanie danie . Przepis na około 3-4 osoby : kilogram ziemniaków 1 duże jajko 200 g mąki pszennej mąka do podsypywania podczas formowania sól do smaku Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej . Gotujemy zwyczajnie jak do obiadu w osolonej wodzie . Po wystygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę , najlepiej dwukrotnie . Jeśli nie macie praski można użyć tłuczka ale zajmie(...)wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sitko i studzimy zimną wodą . Po ostudzeniu można już je podsmażyć , najlepiej na kaczym smalcu ale może być też olej Takie smażone z chrupiąca skórką są po prostu przepyszne Smacznego ! Artykuł Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tarta francuska z kurczakiem 154

kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 175

kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę

mecooks
KULKI ZIEMNIACZANE - przepis 117

kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru  bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia  * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy. PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH: Krok 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem(...)solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy. Krok 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy. Krok 3. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania