chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:56/181)

Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 152

pstrągiem. Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g)1/2 cytryny1/2 pęczka pietruszki1/2 pęczka

Obiad za dychę
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 150

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem(...)Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 150

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem(...)Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów

Kuchnia MagdaLeny
Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 78

odtwarzanego w naszej rodzinie od dziesiątków lat, od dawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie,  wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami.  Również tymi związanymi(...)wyłożenia naszej sporej blaszki - dna,  boków oraz do przykrycia wierzchu nałożonego farszu. Farsz: Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy na puszyste pure.  Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rumiano na maśle. Do ziemniaków ( mogą być nadal lekko ciepłe ), wsypujemy kaszę,  wlewamy cebulkę z masłem, doprawiamy solą i pieprzem

Kronika Piekarnika
Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek 132

naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący do ziemniaków. A Wy co pysznego jedliście w weekend? :) Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek Składniki: 20 małych młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto) kiełki groszku (lub inne, można pominąć) sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto(...)zdrewniałe końcówki. Pokrój je na 3-4 cm kawałki. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 5-6 min. (mają pozostać nadal lekko chrupiące), po czym przełóż do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie. Możesz dorzucić szparagi do ziemniaków, jeżeli będziesz gotować je w dużym garnku. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Pesto z liści rzodkiewki wymieszaj z jogurtem naturalnym.  Na półmisku ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana 147

międzyczasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażymy do uzyskania delikatnie chrupiących plastrów. Ser trzemy na tarce o grubym oczku. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem, układamy podgotowane ziemniaki na dnie. Następnie smarujemy sosem bolońskim (bądź układamy plastry kiełbasy) i posypujemy cebulką oraz odrobiną sera, szczyptą soli i pieprzu. Następnie układamy

Justa próbuje gotować
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 126

ketchup BIO Roleskiego ) kilka kropel sosu Tabasco 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka zalewy z piklowania cebuli (poniżej więcej informacji) sól, pieprz   Domowe frytki:   1 kg ziemniaków olej do smażenia sól     Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w plastry z tą różnicą, że ogórek pod lekkim kątem, cebulę bardzo cienko(...)kilka minut w bardzo zimnej wodzie, wypłucz z nadmiaru skrobi, dzięki temu frytki będą bardziej chrupiące. Następnie dokładnie osusz ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Frytki smaż na średnio rozgrzanym oleju (około 140°C). Po kilku minutach kiedy ziemniaki zmiękną zwiększ moc palnika na dużą, temperatura oleju powinna wynosić (190°C). Smaż do uzyskania złotego koloru

kuron.com.pl
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 206

Pyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego(...)łyżeczki soli, 3-4 łyżeczki oleju, 2 czerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, 1 łyżka oleju 300-400 g ziemniaków, 2 brokuły, 2 ząbki czosnku, tarty parmezan, sól dodatkowo: świeża rukola Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny

Plate of Joy
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 295

landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować! Składniki: 600 g ziemniaków 250-300 g kiszonej kapusty 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: ziemniaki oraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek po węgiersku 188

Placek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka. Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu ), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie(...)papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić jajko, dodać do smaku soli i świeżo zmielonego pieprzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ziemniaczana z Danii czyli Kartoffelsalat Faceta w Kuchni 95

Niemiec, choć myślę, że każdy kraj, kultura, kontynent ma swoją wersję i historię takiej sałatki. Zapraszam na wersję duńską z chrupiąca rzodkiewką, domowej roboty majonezem i pachnącym koperkiem. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇩🇰 – Dania ✅ Składniki ✅ 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych ✅ Rzodkiewka duża garść ✅ Szczypiorek duża garść ✅ 1 ząbek czosnku starty ✅ 200 ml śmietany od tłustej po kwaśną

RafalCook
Trójkolorowa sałatka 234

Dziś mam dla Was przepis na kolejną rewelacyjną sałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu

Smaki Na Talerzu
Dyniowe kopytka 198

Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z  dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce

Stare Gary
GOFRY BATATOWE Z KOPERKIEM 107

Idealne. Chrupiące. Śniadaniowe.... gofry z batatów. Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :) Składniki: 40 g ugotowanych batatów 100 g masła 4 jajka 240 ml kefiru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sól pieprz koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie) plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony) jajka Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło

Kuchnia w oparach
PIECZONE ZIEMNIAKI NADZIEWANE BOCZKIEM 206

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone ziemniaki przecinamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżeczką miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy mleko i ucieramy na gładką masę

Kuchnia MagdaLeny