chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:61/181)

Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką 104

Obiad z aromatycznymi podudziami kurczaka, marynowanymi w przyprawie węgierskiej z papryką. Soczyste mięso kurczaka z chrupiącą skórką. Przepis niezwykle prosty, polecany dla zapracowanych ludzi. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podudzia kurczaka w papryce w\u0119gierskiej","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)marynacie z węgierską papryką i ziołami. Miękkie i soczyste z delikatnie chrupiącą skórką. Pomysł na prosty obiad. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki przyprawy węgierskiej z papryką 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu sól i czarny zmielony pieprz DODATKOWO DO PODANIA frytki lub talarki ziemniaków Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy

ProstePesto.pl
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi 161

Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją -  błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 145

osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy(...)zarumienią. Następnie na kolejne 10 min pieczenia przełączamy piekarnik na funkcję grilla z termoobiegiem, aby placki stały się chrupiące z zewnątrz, a pozostały aksamitne w środku. Czasy te oczywiście są orientacyjne i zależą od kilku rzeczy – od odmiany ziemniaków po markę piekarnika, dlatego podczas pieczenia placki należy obserwować. Dodatki: Masełko solone – do 2-3 łyżek miękkiego masła dodajemy ¼ łyżeczki soli

Kate's Kitchen
Chrupiące młode ziemniaczki 1122

bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie

DefinicjaSmaku
chrupiące pikantne placki ziemniaczane z koperkiem... 180

pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka i nadmiar płynu odlać masę ziemniaczaną połączyć z jajkami "M", przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka to dosypać tartej bułki na mocno gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy placki są bardzo chrupiące dzięki dodaniu tartej bułki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Belgijskie frytki 2440

podwójnym   smażeniu  i uprzednim  moczeniu w wodzie z cukrem . Dzięki temu frytki pozostają  chrupiące  i na pewno  nie  będą nasiąknięte tłuszczem. Ważne jest również, by frytki smażyć partiami , jeżeli wrzucimy od razu dużą porcję ziemniaków, to zbytnio obniżymy temperaturę oleju, a frytki wchłoną większą ilość tłuszczu. Będą potrzebne: 500 g pokrojonych

Food Square
Klasyczne placki ziemniaczane 106

spalą a w środku będą surowe), ani zbyt zimny, ponieważ będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Powinny mieć zdecydowanie złoty kolor i być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku:) Składniki na około 20 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki 1 łyżeczka soli pieprz Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, a następnie zetrzeć

My simple kitchen
Kuleczkowa sałatka z pieczonymi "falafelkami" z quinoy i kukurydzy 130

ziemniaki, którym nadałam kształt za pomocą wykrawacza, zielony pieprz i oczywiście "falafelki".  Ujęłam je w cudzysłów, bo trochę miałam problem jak nazwać ten mój wynalazek. Tradycyjne falafle robione są z ciecierzycy, moje natomiast z kukurydzy z puszki, quinoy i kilku dodatków. Postanowiłam je upiec, zamiast smażyć, bo latem wszyscy dbają o linię więc musi być lekko. Wyszły chrupiące(...)trochę soli i ziarna gorczycy. Mozzarellę, pomidorki, oliwki, groszek, pieprz i przygotowane wcześniej kuleczki z fioletowych ziemniaków i "falafelki" wrzucamy do miski, polewamy sosem i mieszamy, po czym od razu serwujemy (jeśli sałatka postoi dłużej to "falatelki" zmiękną, też będą smaczne, ale jednak chrupiące są lepsze). Smacznego :) * Mąka kokosowa wykazuje właściwości higroskopijne, wchłonie nadmiar wilgoci, ale gdy damy jej zbyt

Quinoa Raz!
Kulki ziemniaczano-twarogowe 188

Kulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę

Gospodyni Miejska
Topinambur na rumiano 171

roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas(...)stron tak by plasterki były równo zrumienione. Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań. *  Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska

Buniabaje w kuchni
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 179

bulionu z kurczakaok 350 g  czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren  kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię(...)Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut  do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę  wlać do miski i udekorować chrupiącym  boczkiem.Smacznego

Stare Gary
Kotlety rybne mielone 63

sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone . To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych lub pieczonych ziemniaków lub frytek. Bardzo

Kuchnia Na Wypasie
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 74

Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z fasolą :) Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości

Lekcje w kuchni
Pieczony kurczak w panierce 134

Chrupiący kurczak w panierce, którego można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu

Smaczny zeszyt
SZNYCLE Z KURCZAKA 108

Aromatyczne sznycle z kurczaka dziś podaję. Soczyste mięso w środku z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk 2 jajka

Zasmakuj Kuchni