chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:66/181)

Frytki pieczone w piekarniku 105

Smażenie frytek co cała procedura obierania ziemniaków, mycia, suszenia, rozgrzewania oleju, smażenia i odsączania z tłuszczu. Po prostu nam się nie chce:) Szkoda nam też oleju, którego na frytki trzeba zużyć jak paliwa w ruskim czołgu. Jak upiec frytki Pieczenie frytek to przy tym czysta przyjemność. Wszytko robi się szybko i sprawnie. Ziemniaków nie trzeba obierać – w skórce(...)pokroić, przyprawić, wstawić do pieca i gotowe. Zapiekane w wysokiej temperaturze frytki z zewnątrz są chrupiące i przypieczone, w środku mięciutkie. Gorąco polecamy Wam tej patent na przygotowanie frytek, bo porcję jak dla wojska zrobicie w pół godziny. Składniki: (Dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Sól – około łyżeczki (frytki

Niedzielny kucharz
Zupa krem z grzankami serowymi. Zrobisz raz dwa! [PRZEPIS] 131

rozgrzewające. Jesienią i zimą smakują szczególnie dobrze. Tyle tylko, że jednorodna konsystencja kremów szybko się nudzi. Sprawę załatwiają jednak chrupiące i aromatyczne grzanki serowe. Ale to jest dobre! Przepis na zupę krem z grzankami serowymi Składniki: dwa duże ziemniaki, dwie cebule, dwie marchewki, kilka różyczek kalafiora, 200 ml słodkiej śmietanki, około litra bulionu lub wody, kilka kromek chleba (może

Kulinarna Polska
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 511

Nikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje nieśmiertelne(...)mieć na nie ochotę o 1- 2 w nocy. Albo na śniadanie. Na chociaż jednego. Są tak proste. I tak smaczne. Nie oszukujmy się, że można je zrobić zdrowo – ziemniaki to węglowodany, mają skrobię, sypiemy mąkę, smażymy w tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny. Przyznajcie – raz na jakiś czas można się skusić. Stare ziemniaki – najlepiej mocno

Karo in the Kitchen
Pieczone frytki w piekarniku 242

cała procedura obierania ziemniaków, mycia, suszenia, rozgrzewania oleju, smażenia i odsączania z tłuszczu. Po prostu nam się nie chce:) Szkoda nam też oleju, którego na frytki trzeba zużyć jak paliwa w ruskim czołgu. Pieczone frytki – jak je zrobić? Robienie pieczonych frytek to przy tym czysta przyjemność. Wszytko robi się szybko i sprawnie. Ziemniaków nie trzeba obierać – w skórce(...)przyprawić, wstawić do pieca i gotowe. Zapiekane w wysokiej temperaturze frytki z zewnątrz są chrupiące i przypieczone, w środku mięciutkie. Gorąco polecamy Wam tej patent na przygotowanie pieczonych frytek, bo porcję jak dla wojska zrobicie w pół godziny. Składniki: (Dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Sól – około łyżeczki (frytki

Niedzielny kucharz
Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem 141

Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem Zdarza się mi nieraz rozpędzić i ugotować do obiadu zbyt dużo ziemniaków , a że jestem wielkim przeciwnikiem wyrzucania jedzenia , zawsze czuję potrzebę wykorzystania ich w jakiś sposób . Kotlety ziemniaczane są dobrym pomysłem, na taką reaktywację , w nowej smacznej formie . Chrupiące z wierzchu , mięciutkie w środku , pasują dosłownie do wszystkiego . Jeśli jeszcze podsmażymy cebulkę , dodamy jajko sadzone(...)Takie danie może zrobić każdy , nie wymaga umiejętności , a mało komu nie przypadnie do gustu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 szklanki ugotowanych zimnych ziemniaków ( najlepiej z dnia poprzedniego -pokrojonych w kostkę 2 x 2 cm – około , nie trzeba siekać przy linijce ) lub 3 szklanki pokrojonych w kostkę surowych , do ugotowania 1 jajko

Ogrodnik w podróży
Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami 138

Prosta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka sałatka to świetny pomysł na dodatek do mięsnego dania, a latem może spokojnie pełnić rolę dania głównego. Jest chrupiąca, soczysta, pełna barw i zdrowa. Nic mi więcej nie potrzeba, no może lampkę dobrego wina

Moja smaczna kuchnia
Nowy porządek. I krem z cukinii 170

końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor, taki wręcz wiosenny - nie można się do niej nie uśmiechnąć. Smakuje(...)cukinie3 ziemniaki1 cebula150 g szpinaku2 łyżki oleju800 ml bulionu1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżka posiekanej świeżej bazyliisól pieprzdodatkowo:grzankiZiemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć.Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół, wyciąć środek z nasionami, pokroić w kostkę dwa razy większą niż ziemniaki.Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 286

obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz

Poezja smaku
Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami 150

kiedy na cienko rozwałkowanym chlebowym cieście układałam w widoczki młode, słodkie  warzywa i krągłe plastry słonego koziego sera. Wyglądały jak małe, jadalne widoczki! Pełne wiosenno-letniego smaku, na chrupiących podpłomykach prosto z pieca. Kiedyś równie popularne i jadane tak często, co nasz dzisiejszy biały chleb były podstawą diety średniowiecznych Słowian, którzy piekli je na żarze, czyli gorących kamieniach(...)podają, że nazwa podpłomyki odnosi się do przyrządzania chlebowych placków w żarze, tak jak przygotowuje się pieczone w żarze ziemniaki. Z braku żaru i paleniska w słonecznej kuchni upiekłam podpłomyki w zwykłym piekarniku i muszę przyznać, że udały się wyśmienicie! :) Chrupiące, cienkie z mnóstwem dobra na wierzchu. Są smukłe, piękne szparagi, słodkie buraczki w botwinkowych spódnicach z liści, delikatne plasterki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z quinoa, pieczonymi warzywami, grzankami i sosem balsamicznym 112

Dawno na blogu nie było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba(...)polać przygotowanym sosem balsamicznym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem → Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim → Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem

Oryginalny smak
Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami 213

białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki: Składniki na pieczone ziemniaki: 5 małych młodych ziemniaków – razem(...)jeśli połączycie je z pieczonymi ziemniakami to na jednej blasze przygotujecie prosty i sycący obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami: Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie młode ziemniaki umyć, wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki (ja używałam małych ziemniaków, które pokroiłam na ósemki). Kawałki ziemniaków nie powinny być zbyt duże, gdyż wtedy

Kulinarne Przeboje
Ziemniaczki po chłopsku 333

wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się lekko chrupiący. Cebulę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do boczku. Czosnek wyciskamy przez praskę i także dodajemy na patelnię. Smażymy jeszcze chwilkę aż cebulka lekko się zezłoci i dodajemy ziemniaki. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i... gotowe

My simple kitchen
Pieczone steki z kapusty z ziemniakami 104

delikatne danie. Lekko słodkie, bo biała kapusta ma w sobie sporo słodyczy, dodatkowo wzmocniona miodowo-musztardowym dresingiem i przełamana wytrawnym, gorzkawym serem pleśniowym, zapieczonym na wierzchu. Całość uzupełnia słony, chrupiący boczek, którego nie ma co żałować – pod warunkiem, że nie masz wegetariańskiej diety. Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż(...)stopni. Umyj kapustę i ziemniaki. Kapustę pokrój na plastry półtora centymetrowej grubości, posól z obydwu stron, ale nie za mocno. Ziemniaki przekrój na połówki. Również posól. Wyłóż na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Krok 2 W międzyczasie: wyłóż boczek lub szynkę na patelnię i dobrze wysmaż, aż stanie się chrupiący. Wymieszaj wszystkie składniki dresingu. Krok

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczano - marchewkowe 64

dzieci, nie zawsze chętnie jedzą na surowo. Placki są bardzo proste i tanie do zrobienia. Mają ładny, intensywny kolor, są chrupiące. Można je podać na słodko, lub na słono. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 małe jajko 2 łyżki mąki tortowej szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam i starłam

Waniliowe Improwizacje
Kurczak pieczony w całości 131

ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj

Kocham..lubię..gotuję..