chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:72/181)

Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą. 186

serdecznie na obiad z piekarnika, który mi i moim bliskim dał tyle smaku i radości. ... ziemniaczki takie jak lubię - pyszna, chrupiąca skórki z miękkim środkiem, a całość dopełnia wspaniała, złocista kiełbasa. Wyśmienity obiad. Spróbujcie. Składniki: około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw

Słodkie okruszki
Szparagi z sosem holenderskim 196

niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać.  Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze.  Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi :) Przepis na sos holenderski znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/sos-holenderski.html

Jemy Pijemy
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 156

bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki

Pyry na Gaz
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2017

propozycja dla Was na złociste pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie. Po upieczeniu kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania

kulinarnyJa
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 248

jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia nie trzeba mi już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się

Ratunku obiad
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 211

pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad. Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzuponadto(...)wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami.* zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczuMoje posty

Słodka Strona
KOTLETY Z KALAFIORA : prosty przepis i składniki 355

Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Przepis na delikatne kotlety z kalafiora i jajka w chrupiącej panierce. Smaczne i proste kotlety z kalafiora , jajka i cebulki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Kotleciki z dodatkiem majonezu i koperku, przyprawione tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kotlety kalafiorowe są niezwykle mięciutkie. Zalecam smażenie niewielkich, ale za to grubszych kotlecików. Dzięki temu łatwiej(...)dobrze się już zrumienią od spodu. Gotowe kotleciki z kalafiora podajemy na obiad z dodatkiem ulubionej surówki i ziemniaków z wody, polanych masełkiem i posypanych koperkiem. Smacznego :) Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Delikatne i mięciutkie kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce

Moja Książka Kucharska
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią, podawane z miętowym dressingiem 124

yśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam

Food Square
Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal) 1254

trochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz łyżka oleju Sos czosnkowy – jogurt

e-PrzepisyKulinarne
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 134

się najbardziej nawet perfekcyjnej pani domu. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta pysznie pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które(...)muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony z warzywami 215

Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca

Monia miesza i gotuje
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 185

pasować. Wyszedł naprawdę pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem.Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frytki z batatów 126

wydaniu. Z pozoru nic nadzwyczajnego, zwykłe frytki. Ale nie do końca takie zwykłe… chrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu

Fitsweet.me
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas(...)ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy

Karo in the Kitchen
Placki kartoflane 100

fakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, startą cebulę. Lekko posolić, wymieszać. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą(...)smażyć tak długo aż będą dobrze zrumienione. W zależności od wielkości patelni smażyć po 2 - 3 placki jednorazowo. Placki powinny być rumiane z obu stron, bardzo cienkie i bardzo chrupiące. Podawać natychmiast. Smacznego

Stare Gary