chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:118/181)

Kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką 240

nacieramy solą i pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.c na ok. 1,5 godziny. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki doprawiamy do smaku odrobiną oliwy, pieprzem i majerankiem (możecie wykorzystać Wasze ulubione zioła). Na 45 minut przed końcem pieczenia dokładany je do kurczaka. Marchewkę gotujemy na parze , najlepiej w parowarze(...)minut. Jeśli dbacie o swój wygląd i jesteście na diecie, pamiętajcie aby zdjąć z niego skórę :) Chociaż moim zdaniem to warto złamać zasady i zjeść ją… bowiem przypieczona, chrupiąca smakuje wyśmienicie. Smacznego! Post Kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z rzodkiewki i pieczone szaszłyki, Trattoria al Forno 176

Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego momentu. Składniki na szaszłyki: kilkanaście pieczarek 1 mała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce(...)patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut, w zależności od tego, czy chcesz, aby szaszłyki były bardziej chrupiące czy miękkie. Przepis dodaję do akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne z brokułami), pizzy

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu. 1291

żeby i mąż był zadowolony ( jest takie powiedzenie "wilk syty to i owca cała", które doskonale obrazuję sytuację) owinęłam całość boczkiem( okazało się, że to strzał w  10! Chrupiący boczek a pod nim mięciutki ziemniaczek, zioła, rozpływający się w ustach, aromatyczny ser i moje kochane suszone pomidory. Nadal czuję w ustach ten cudowny smak. To ekspresowe danie(...)nasz stół. Polecam. Składniki: 4 młode ziemniaczki niewielkich rozmiarów 4 plastry boczku 4 bukieciki świeżego tymianku ser Apetina z ziołami i suszonymi pomidorami w stylu śródziemnomorskim Sposób przygotowania: W ziemniakach wytnij nożem niewielkie łódeczki (wzdłuż), napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń

Wielki apetyt
Domowe Paluszki Rybne 193

Paluszki Rybne - któż ich nie pamięta z dzieciństwa... Złociutkie, równiutkie i chrupiące. Tak idealne, że wielu z nas nie zastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe(...)smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka kaszki mannyduże jajkopieprzvegeta koperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę

Słodka Strona
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 176

owoców zatrzymuje smak, jędrność i właściwości tych pysznych rzeczy...wiem, bo sprawdzałam, rozgryzając parę kulek zielonego, lekko rozmrożonego groszku podczas przygotowywania jednych z najlepszych kotlecików ziemniaczanych, jakie zrobiłam! :) Był chrupiący i naprawdę bardzo słodki. Ale przejdźmy wreszcie do bohaterów dzisiejszego posta! Jedne z najpyszniejszych kotlecików ziemniaczanych z zielonym groszkiem i tuńczykiem właśnie piętrzą przed Wami swe złote brzuszki :) Do tego(...)cytrynowym sokiem. Lekkie, pożywne danie pełne kolorów, smaku i wielu tekstur z pewnością zachwyci niejednego. Łatwe i szybkie w przygotowaniu będą także wspaniałym i pysznym sposobem na zagospodarowanie nadwyżki ziemniaków pozostałych po obiedzie. Spróbujcie, a będziecie płakać ze szczęścia :) Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem Potrzebujesz: 800g ugotowanych ziemniaków 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Faszerowane kule ziemniaczane 101

Dziś mam dla Was super propozycję na obiad bez mięsa. Ugotowałam sporo ziemniaków i miały być znowu kopytka ale wpadłam na pomysł aby zrobić coś innego. I wiecie co ? Danie wyszło super. Do kul zrobiłam surówkę z młodej kapusty. I jak widać dobry obiad wcale nie musi być z mięsem. Przepis powstał przy współpracy z serami korycińskimi . Dziś padło(...)pomidor płatek z czosnkiem niedźwiedzim , który świetnie wkomponował się w farsz. Kule są fajnie chrupiące zewnątrz, masa ziemniaczane jest delikatna i puszysta a farsz super skomponowany. Jeśli jesteście ciekawi co to za kule to zapraszam do lektury. A sery oczywiście polecam, zajrzyjcie do sklepu i zróbcie pyszne zakupy. Faszerowane kule ziemniaczane

Ewa w kuchni
Pieczone krokiety z warzywami 79

czyli warzywa lub mięso w cieście smażone w tłuszczu, przygotowywane były już starożytnym Rzymie. Jednak to Francuzi udoskonalili tę sztukę dodając chrupiącą panierkę. Stąd właśnie wywodzi się nazwa dania - francuskie croquer wywodzi się od dźwiękonaśladowczego słowa określającego chrupanie. Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z Francji z XVII wieku, z zapisków Francoisa Massialota, szefa kuchni króla Ludwika XIV. Według jego(...)jajku, smażone w smalcu. Obecnie krokiety to popularne danie na całym świecie. W Portugali możemy spróbować krokietów z owocami morza, w Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej

Z notatnika dietetyka
Pieczone placki ziemniaczane z kurczakiem 110

kolację, bardzo pyszny, a do tego łatwy w przygotowaniu i zdrowy. Wiadomo, że nic nie zastąpi tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych, ale takie pieczone w piekarniku też są rewelacyjne, chrupiące i nie tak tłuste, więc można je jeść nawet będąc na diecie. Do placków dodałam kawałki kurczaka, dzięki czemu są bardziej pożywne i jeszcze smaczniejsze, ale można oczywiście zrobić(...)Placki podałam z surówką Colesław z sosem curry (przepis pochodzi z Kwestii Smaku, niżej zostawiam linka, w swojej wersji zmieniłam proporcje składników). Składniki (ok. 8-10 placków): 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 filet z kurczaka Surówka Colesław (link do oryginalnego przepisu znajdziecie tutaj ): 1/4 główki białej kapusty

Healthy food explorer
Rösti z serem halloumi i chorizo 157

sałatkowe z cienką skórką, to nie musisz ich obierać. Następnie zetrzyj je na tartce o grubych oczkach, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Kolejno odciśnij z ziemniaków wodę i dodaj również starty na grubych oczkach ser halloumi. Całość dopraw pieprzem do smaku, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wymieszaj. Na 2 patelniach rozgrzej klarowane masło i wyłóż(...)szpatułką, formując placki.  Rösti smaż po ok. 6 minut z każdej strony do złotobrązowego koloru. Chorizo pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupiące. Gotowe rösti wyłóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną, chorizo, posiekaną kolendrą oraz kiełkami groszku

Food Square
Krem ziemniaczany 136

łyżki kwaśnej śmietany 18% - sól, pieprz - suszony tymianek - 20dag wędzonego boczku - spory pęczek zielonej pietruszki Na początek pokrojoną w kostkę cebulę i kawałki lekko szklę na maśle. Następnie dodaję ziemniaki, zalewam zimnym mlekiem i uzupełniam wodą, w sumie powinno być ok. 2 litrów płynu. Zupę gotuję do miękkości warzyw, a w tym czasie kroję w kostkę boczek i porządnie(...)kuchennym.  Miksuję zupę blenderem, solę i pieprzę.  Dodaję prawie całą śmietanę i tymianek, jeszcze raz krótko zagotowuję. Na każdą porcję gorącej zupy daję maleńki kleks śmietany, kilka chrupiących skwareczków boczku i sporo posiekanej zielonej pietruszki. Jeszcze przed nadejściem pełni lata na pewno trafią się nam jeszcze zimniejsze dni. Wtedy można sięgnąć  po ten sprawdzony przepis na pełną

I tu będę miała takie te
Placki ziemniaczane z chili 151

Jajko 1 szt. Cebula czerwona ½ szt. Mąka ziemniaczana ½   szklanki Sól i pieprz do smaku Jogurt naturalny (typu greckiego) Cukier trzcinowy Smalec lub olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili, natkę pietruszki drobno posiekać. Masę ziemniaczaną przełożyć na sitko i odsączyć. Następnie przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać mąkę(...)chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące.  Placuszki będą odrobinę ostre, więc najlepiej zastosować jako dodatek gęsty jogurt naturalny posypany cukrem trzcinowym

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś w Cieście Naleśnikowym 441

wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( łososia smażymy w dość głębokim tłuszczu). Rybę smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, do momentu aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Dodatkowo na patelnie z usmażonymi rybami możemy bardzo ostrożnie nalać niewielką ilością wody i natychmiast przykryć przykrywką - spowoduję to, że ciasto będzie jeszcze bardziej delikatniejsze, miększe i rozpływające się(...)natomiast nie czujemy się zbyt pewnie w kuchni można ten krok pominąć. Ryby przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.  Gotowego łososia w cieście podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i dowolnymi, ulubionymi surówkami. Moje posty

Słodka Strona
Chrupiąca choinka z grzybami 182

prostego przepisu. Jeśli tak to dajcie znać czy smakowało.  I może Wam uda się zrobić ładniejszy, bardziej choinkowy kształt, bo moja choinka jest jaka jest, ładniej nie umiem. Chrupiąca choinka z ciastka francuskiego, z farszem grzybowym Do doprawienia farszu pieczarkowego użyłam Vegety Natur z czosnkiem, która wzbogaciła i podkreśliła jego smak. Wiecie, że rzadko używam gotowych mieszanek przyprawowych(...)składniki i będzie przydatna w każdej kuchni. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników, sztucznych aromatów, glutenu ani laktozy. To po prostu 9 suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania

Smaczna Pyza
Kapusta zasmażana 204

taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami i sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety(...)Przygotowanie: Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści. Na dużej głębszej patelni wytapiam nieduże kawałki pokrojonego boczku. Gdy będzie lekko chrupiący dodaję poszatkowaną drobno cebulkę i pieczarki, w razie potrzeby dodaję niewielką ilość oleju. Miękką kapustę w razie potrzeby odcedzam z wywaru - najczęściej woda lekko odparowuje, bo nie wlewam

Zasmakuj Kuchni
Idealnie kruchy comber jagnięcy i puree bazyliowe 138

kością zajęło mi trochę czasu wiele prób. Nie każda z nich należała do udanych. Jednak ta, którą Wam prezentuję jest idealna. Mięso jest bardzo kruche, smaczne. Z wierzchu chrupiące a wewnątrz bardzo miękkie. Sam comber jagnięcy nie potrzebuje wielu dodatków, jest pyszny kiedy potraktuje się go jedynie solą i pieprzem, opcjonalnie można użyć rozmarynu. Do tego podałam puree bazyliowe, które(...)charakteru. Nie mniej jednak Wy możecie podać Wasze ulubione dodatki. Składniki: 4 combry jagnięce z kością 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz 500 gram ziemniaków 1 łyżka mleka 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki pesto bazyliowego* do podania: gotowana fasolka szparagowa Comber jagnięcy wcześniej wyciągamy z lodówki by osiągnął temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania