cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki należy gotować osobno(...)bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLenyminut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę. Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami. Grzanki(...)masła i dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące
Kuchnia MagdaLenystrzepujemy. Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate). Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz(...)koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego
Moja Książka Kucharskamleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelać starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a następnie przelewamy w durszlaku z całą startą masą .Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę , wbijamy 3 jajka , wsypujemy(...)wszystkie składniki i już na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku . I teraz już tylko zostaje nam smażenie i delektowanie się pięknym zapachem smażonych placuszków a póżniej chrupanie złocistych pyszności :) Smacznego
Różne smaki w kuchniZupa zimowa, idealna na… zimę! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 por 2 małe marchewki 2 małe ziemniaki 4 liście kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 szklanek wody sól czarny pieprz Przygotowanie Umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek(...)Zeszklić i wrzucić resztę warzyw. Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisysame prażone ziarna są pyszne, a w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw to już w ogóle rewelacja! Ja pokroiłam moje krakersy w spore kromeczki, więc z powodzeniem służyły mi jako chrupiący chlebek wypiekany z samych ziaren. Krakersy są idealne jako przekąska do pracy (choć się nieco kruszą), bo pozostawiają uczucie sytości na bardzo długo. Naprawdę polecam, bo są zdrowe i przepyszne(...)blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków) Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy na noc (siemię lniane wytworzy naturalny
Rozpustne gotowaniemleka- natka pietruszki- sól , pieprz- olej do smażeniaZiemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelac starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a nastepnie przelewamy w durszlaku z całą startą masą .Dodajemy pokrojoną w drobną kostke cebulkę , wbijamy 3 jajka , wsypujemy 6 łyżek(...)wszytskie skłądniki i juz na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku . I teraz juz tylko zostaje nam smażenie i delektowanie sie pięknym zapachem smażonych placuszków a pózniej chrupanie złocistych pyszności :)Smacznego
Słodkości i nie tylkogodzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska(...)dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista
Poezja smakuNie samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o tłustym fastfoodzie z
dolcevitainmykitchenPrzepis dostałam od Bogdana z Jego archiwum rodzinnego. Takie piekła mama Bogdana jak On i siostra byli całkiem mali i trochę więksi też. Wypróbowałam przepis i
Moje Małe Czarowaniepieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie nam pyszne pieczyste: chrupiące z zewnątrz, lekko słone i soczyste w środku. Kiedy jeszcze dobrze doprawić mięso wówczas czeka nas prawdziwa uczta. W tym przepisie znajdziecie właśnie super patent na doskonałą przyprawę. Trochę trzeba(...)przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku. Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com . Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały
Niedzielny kucharzmasła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż(...)więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut
Jadło i czytadłogałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek i gotuj około(...)cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój na 1-cm plastry,obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni,a także bedzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia ułóż na talerzu kolejno:puree ziemniaczane,mus jabłkowy,kaszanka i cebula z boczkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone(...)focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi
Moja smaczna kuchniaprzykryciem około 30 minut , aż serca zmiękną , co najlepiej sprawdzić organoleptycznie – czyli wydobyć jedno i ugryźć , jak się da wbić zęby , to można dołożyć pozostałe warzywa , łącznie z ziemniakami Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu , jeszcze jakieś 15 minut , o czym zagęszczamy śmietanką rozmieszaną z mąką ( można dodać wody , gdyby było za gęste , ale ostrożnie , bo wyjdzie zupa ) . Jednogarnkowiec(...)woli inaczej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy od razu lub dopiero drugiego dnia , kiedy po odgrzaniu jest jeszcze lepsze , a do tego idealna będzie chrupiąca świeża bułeczka … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Jednogarnkowiec z serc indyczych pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyminut. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy, marchewkę w plasterki a ziemniaki w dużą kostkę. Do wysokiej patelni dodajemy 1 łyżkę oleju. Przesmażamy pierś z kurczaka. Dodajemy ziemniaki i marchewki wraz z bulionem ( około ½ l ). Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie kroimy cukinię, wykładamy na sito i lekko solimy ( pozbywamy się nadmiaru wody ). Ogórki kroimy(...)chwili dodajemy pozostałe składniki, cukinię i pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy chwilę aby cukinia zmiękła lecz nadal pozostała chrupiąca. Przed podaniem posypujemy parmezanem. Smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewycząsteczki. Do garnka wlałam wodę, ocet. Wsypałam cukier i goździki. Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię. Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła. Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca. Ja gotowałam około 10 minut. Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i zalewałam zalewą w której się gotowała. Goździki odcedziłam,ponieważ powodują one, że dynia w słoikach ciemnieje. Ustawiałam(...)wędlin a także jako samodzielna przystawka. SMACZNEGO! A jeśli lubicie dynię to zapraszam na inne dania: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ ZUPA Z DYNI NA MLEKU
potrawyregionalnemiękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ustawiamy z powrotem na palniku i odparowujemy ewentualną wodę. Zdejmujemy z ognia, ugniatamy na puree z łyżką masła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, pieprz, oregano i w razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę. 3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy(...)następnie w bułce. 4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby całkowicie zakrył nasze kulki. Kulki smażymy partiami przez kilka minut, aż na ich powierzchni wytworzy się złota chrupiąca skorupka. Gotowe
My Culinary Artpozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze XXL = pełnia szczęścia! Przecież są dni, kiedy nie należy mówić o kaloriach! Tutaj przepis na sos BBQ a tutaj na bułki. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ(...)KURCZAKA (2 min) pierś myjemy, oczyszczamy i oprószamy solą oraz mielonym pieprzem. 2. PŁATKI (1 min) lekko kruszymy je w ręce lub tłuczkiem do ziemniaków i przesypujemy do miski. 3. CIASTO DO PANIERKI (1 min) do miski lub głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz szczyptę soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było
Nerds Kitchen