szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń 2 marchewki 4 łyżki pęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej
wesoła kuchniarzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki . https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło;) Składniki na ok 25 sztuk ;) 🍽 1 kg ziemniaków 🍽 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula 🍽 2 ząbki
Gotowanie Patkiwiększe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut
Wanilia i Kardamonłatwego (i bardzo szybkiego) przepisu. Dodatek świetny! Chrupiące złociste odsmażone kopytka w takim towarzystwie to bardzo syte danie. Posypcie je natką lub koperkiem. Taki farsz z patelni można podawać także z kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto woli. W każdej wersji smakuje pysznie, aczkolwiek uwielbiam ten smak z produktami z ziemniaków. Do tego majeranek, chili i słodka papryka
Zasmakuj Kuchnipiórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso jest dobrze wypieczone, mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką
babka w formieolej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca. Podałem z sosem z zielonym pieprzem
R'n'G Kitchenzewnątrz chrupiące, w środku soczyste i aromatyczne, dzięki przyprawom i natce pietruszki świeżo drobno poszatkowanej. Kotlety mielone w moim rodzinnym domu zawsze podawane były w niedzielę. Siadaliśmy wtedy wszyscy razem i smakowaliśmy tych niesamowitych mięsnych podłużnych i spłaszczonych kulek. Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego - na zmianę
Zasmakuj Kuchnidelikatnie przypieczone ziemniaczki (miękkie w środku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone kiełbaski, szybka sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego. ! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych sosów Folwark. Składniki: (porcja na 3-4 osoby) około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowania kiełbaski bankietowe 3 łyżki mixu
Słodkie okruszkidomowa wegeta", słodka papryka, czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, polewamy jeszcze niewielką ilością oliwy i przyprawiamy. Ja używam duuuużo słodkiej papryki, która dodatkowo ładnie się zapieka ;) Ziemniaczki pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. przez 50-60 minut. Mają pyszną, chrupiącą skórkę, a środek jest mięciutki, prawdziwa pycha :) Gotowe
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka
Ogrodnik w podróżyWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki(...)zarumieniły. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min.PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane:Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy
kulinarnyJaaksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około(...)krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 łyżki masła 2-3 łyżki mleka sól 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Kalafior
Kulinarne przygody Gatitystole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka(...)suszone pomidory w oleju ( Provitus ) – 100 g– serek biały kremowy – 2 łyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki – 150 g– czosnek – 2 ząbki– oliwa z oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy z każdej
Ostra na Słodkoprzedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie(...)korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie
karmelowygulaszem wieprzowym, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, z gęstym i sycącym sosem. Idealne danie na jesienne pochmurne dni. Placek po zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego na pół. Placek po zbójnicku – przepis Placek ziemniaczane składniki: 1kg ziemniaków, 3 łyzki mąki pszennej, 2 jajka, 1 cebula
Księga-SmakuPyszne bułki, niesamowicie miękkie i z chrupiącą skórką. Zaczyn robimy z 500ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru,50 g świeżych drożdży, 4 łyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy, dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka, 3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty
chleba naszegociepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi Chrupiące bułeczki pszenne
Gospodyni Miejskapodawać z sałatą,surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy. 2 udka kurczaka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują! Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 średniej cebuli 1 jajko
Moja smaczna kuchniachińskich restauracjach. Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z ryżu, ale z ziemniakami też się dobrze komponuje. A co najważniejsze jest niedroga
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia