chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:105/181)

Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką 72

też na przykład z brązowym ryżem. Warto też pamiętać o dodaniu świeżej, a nie suszonej natki pietruszki. Owoce morza uwielbiają cytrynę i dlatego nie warto jej żałować. Podaj również chrupiącą bułkę lub chleb do maczania w tym pysznym sosie maślano – czosnkowym. Zobacz jak zrobić pyszne krewetki z czosnkiem! Zapraszamy na przepis! Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką Składniki(...)Podawaj na gorąco najlepiej z kawałkiem cytryny i chrupiącymi grzankami. Krewetki są pyszne, delikatne, a sos czosnkowo – cytrynowy wręcz kusi, aby zanurzyć w nim kolejny kęs pieczywa. Polecamy! Zachęcamy do sprawdzenia również naszego przepisu na rybę po japońsku , na pysznego dorsza smażonego w panierce oraz na zapiekankę rybną z ziemniakami i brokułem. Zobacz też przepis na doskonałe kotlety rybne

Kuchnia Na Wypasie
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 139

kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić czas. Efekt jest bardzo smakowity, wszystko znika do ostatniego koralika żurawiny w naczyniu. Składniki (na 2 duże porcje): 2 udka kurczaka ze skórą 150g ziemniaków 3 średnie marchewki 100g żurawiny mały pomarańcz 4 łyżki

Smaczna Strona
Wtorek: Łosoś w musztardowej glazurze 85

musztardy i oleju. Musztarda karmelizuje się podczas smażenia, tworząc chrupiącą panierkę. Zawarty w niej kwasek sprawia natomiast, że mięso staje się delikatne i kruche. Polecamy! Składniki 0,5 kg łososia 2 łyżki musztardy (dijon, miodowej lub francuskiej) 2 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia Sól pieprz Frytki 6 dużych ziemniaków 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z pieczarkami 101

świetnym dodatkiem do mięs uważam. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa

Zasmakuj Kuchni
Talarki – zapiekane ziemniaczki 232

Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Blog z Apetytem
Dorada pieczona w folii z masłem koperkowym, pomidorami i fasolką 169

Takie całe ryby smakują najlepiej z grilla z chrupiącą skórką, ale dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła

Zasmakuj Kuchni
Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi 125

Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem

VioletoweKucharzenie
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 186

pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami . Smacznego

Stare Gary
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 195

glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się w ustach mięsko pod chrupiącą skorupką. Super... brakowało mi jednak w daniu czegoś ostrego

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal) 387

zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Frytki para-belgijskie w prostym zestawie obiadowym 121

oleju garnek do gotowania na parze sól Przygotowanie: Obrane ziemniaki podgotowujemy na parze. Kiedy są jeszcze twarde wyjmujemy i kroimy na frytki.Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy do rumianości. Procedura prostsza i skrócona w porównaniu do tradycyjnej - z Belgii, ale dla walorów frytek bardzo korzystna: w środku mięciutkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Polecam

Kuchnia po mojemu
Zupa krem z białych warzyw 58

polecamy! Zupa krem z białych warzyw Składniki: Na zupę: pietruszka pokrojona w kostkę: 2 szt. seler pokrojony w kostkę: 1/2 szt. por pokrojony w grubsze krążki: tylko biała część ziemniaki pokrojone w kostkę: 1 – 2 szt. mały kalafior lub pół większego podzielony na różyczki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 – 3 ząbki bulion warzywny: 250 ml mleko(...)gotowym daniu bardziej wyczuwalny był konkretny składnik. My lubimy gdy w kremie nie dominuje żadne z warzyw. Wybór pozostawiamy każdemu z Was. Naszym zdaniem nie warto zwiększać ilości ziemniaków, ponieważ po zmiksowaniu zagęszczą one bardzo mocno zupę. Co z kolei spowoduje konieczność jej rozrzedzenia, a więc i zmniejszenia natężenia smaków, z których krem z białych warzyw słynie. Jeśli chcesz, możesz

Kuchnia Na Wypasie
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 176

pełne wiosennego wigoru! :) Do tego orzeźwiający kleks dipu jogurtowo-limonkowego ze świeżymi ziołami i zwieńczenie w postaci kawałka wędzonego na zimno łososia. Całość kolorowa, energetyczna i pyszna! Zaczynając od chrupiącej, warzywnej podstawy z placuszków, przez wyrazisty kremowy dip z orzeźwiającą limonką, aż do słonego akcentu w postaci łososia...to smakowita wyprawa przez tekstury i różnorodne smaki, które połączone razem tworzą(...)lekkie, pyszne i sycące danie początku wiosny :) Buzią pełną tych pyszności spokojnie można wkroczyć w pełną wiosnę! Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką Potrzebujesz: 700g ziemniaków 1 młodą cukinię 3 marchewki 2 cebulki dymki (całe, ze szczypiorem) 1 jajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wyciągnięcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 804

będę kryła zachwytu – te paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest(...)smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec w piekarniku) . Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Pieczone ziemniaczki: 800-1000g ziemniaków 6 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wraz ze skórką (jeśli

Smaki Na Talerzu
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem... 157

minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 113

można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie, więc warto zamienić ciężki i niezdrowe przekąski na pyszne i bardziej chrupiące chipsy z jarmużu, tym bardziej, że wiosna tuż tuż

Bon appetit mon amie
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 156

natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce

Plate of Joy
Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem 197

rozdzielać). Smażyć do czasu aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka, po czym dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w "ósemki" jabłka. Zmniejszyć ogień, doprawić pieprzem i ewentualnie majerankiem, przykryć i mieszając od czasu do czasu, dusić jeszcze przez 3 do 6 minut, aż jabłka będą miękkie. Posolić, podawać z ziemniakami lub białym pieczywem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami 157

smażony z ziemniaczkami i szparagami Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia ze skórą 250g młodych ziemniaków pęczek koperku 1 cytryna (sok) mały pęczek zielonych szparagów ogórek masło sól, pieprz olej oliwa z oliwek Jak zrobić łososia z ziemniaczkami i szparagami? Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i zostawić, aby wyschły. Pokroić na grubsze plastry(...)stopni. Łososia umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na rozgrzaną patelnię położyć łososia skórą do dołu i smażyć przez kilka minut aż skóra będzie złota i chrupiąca. Następnie patelnię z łososiem wstawić do piekarnika na około 4 minuty. Rybę wyjąć z piekarnika, rybę oprószyć solą, na patelnię włożyć masło i trochę soku z cytryny. Gdy masło się

Codzienne Gotowanie
Placki ziemniaczane z piekarnika 203

który kilogram ziemniaków, cebulę oraz czosnek starł w półtorej minuty. Oczywiście można użyć tarki czy co tam macie pod ręką, a nawet wykorzystać Męża, by własne ręce nie bolały, ale ja już na szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby nowe buty... Dobra wróćmy do tematu. Zapraszam więc na placki ziemniaczane, chrupiące(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:   1 kg ziemniaków 1 cebula 1 większy ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego\ ½ szklanki płatków owsianych Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal CC: Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy

Kuchnia w czekoladzie
Placek po węgiersku 104

Placek po węgiersku czyli pyszny placek zbójnicki. Chrupiący placek ziemniaczany podawany z gulaszem smakuje obłędnie. Moja rodzinka uwielbia to danie. Sycące i smaczne. Podawane również na obiad. Jeżeli jesteście smakoszami placków ziemniaczanych to gorąco polecam ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placek po węgiersku – składniki: Placek ziemniaczany – Składniki: około 2 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jaja 2 łyżki

Olcia gotuje!
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 114

szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący  a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń 2 marchewki 4 łyżki pęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki  1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej

wesoła kuchnia
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 162

rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z NATKĄ 139

Szybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki . https://www.facebook.com/gotowaniepatki/     Będzie mi bardzo miło;)   Składniki na ok 25 sztuk ;) 🍽 1 kg ziemniaków 🍽 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 🍽 1 cebula 🍽 2 ząbki

Gotowanie Patki
Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 187

większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut

Wanilia i Kardamon
Kiełbasa z pieczarkami i chili (do kopytek, klusek śląskich, kasz i makaronów) 170

łatwego (i bardzo szybkiego) przepisu. Dodatek świetny! Chrupiące złociste odsmażone kopytka w takim towarzystwie to bardzo syte danie. Posypcie je natką lub koperkiem.   Taki farsz z patelni można podawać także z kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto woli. W każdej wersji smakuje pysznie, aczkolwiek uwielbiam ten smak z produktami z ziemniaków. Do tego majeranek, chili i słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
karkówka zapiekana po flisacku 138

piórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso jest dobrze wypieczone, mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką

babka w formie
Kugiel ziemniaczany 112

olej do formy     Przygotowanie   Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca. Podałem z sosem z zielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 180

zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i aromatyczne, dzięki przyprawom i natce pietruszki świeżo drobno poszatkowanej. Kotlety mielone w moim rodzinnym domu zawsze podawane były w niedzielę. Siadaliśmy wtedy wszyscy razem i smakowaliśmy tych niesamowitych mięsnych podłużnych i spłaszczonych kulek. Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego - na zmianę

Zasmakuj Kuchni
Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi, słodką sałatą i sosem. Idealne na obiad, jak i przyjęcie. 169

delikatnie przypieczone ziemniaczki (miękkie w środku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone kiełbaski, szybka sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego. ! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych sosów Folwark. Składniki: (porcja na 3-4 osoby) około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowania kiełbaski bankietowe 3 łyżki mixu

Słodkie okruszki
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 142

domowa wegeta", słodka papryka, czosnek    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, polewamy jeszcze niewielką ilością oliwy i przyprawiamy.  Ja używam duuuużo słodkiej papryki, która dodatkowo ładnie się zapieka ;) Ziemniaczki pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. przez 50-60 minut. Mają pyszną, chrupiącą skórkę, a środek jest mięciutki, prawdziwa pycha :) Gotowe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placki rybno – ziemniaczane 188

jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka

Ogrodnik w podróży