Czosnkowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na przyjęciowym stole. Składniki: 300g serka śmietankowego 3 ząbki czosnku 22 krakersy 22 czarnych oliwek 11 pomidorków koktajlowych kilka kropel kremu balsamicznego natka z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Serek dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem(...)Następnie każdy krakers posmarować serkiem. 2. Pomidorki podzielić na połówki, które następnie naciąć do połowy aby nadać kształt skrzydełek biedronki. 3. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. 4. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego. Całość udekorować natką z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyKurczak pieczony na piwie. Chrupiąca skórka, w środku soczysty, mięciutki. Uwielbiam takie mięso. Do tego pieczone ziemniaczki , surówka i pyszny obiad gotowy. Mało pracy, a smak rewelacja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak pieczonego kurczaka to szczerze polecam. 1 kurczak 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ciemne piwo Kurczaka(...)umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce wraz z olejem i dokładnie natrzeć kurczaka. Końcówki skrzydełek owinąć folią aluminiową. Zdjąć z butelki wszystkie naklejki., odlać połowę piwa i uzupełnić do pełna wodą. W czasie pieczenia uzupełniać piwo w butelce. Nadziać kurczaka na butelkę z piwem i piec w 180 stopniach C aż kurczak będzie rumiany i upieczony. kurczak pieczony
O kuchni z uczuciempapryczek jalapeño oraz sosem do wyboru: Jack Daniel’s® lub BBQ. Fridays ™ three for all, to t rio smacznych przystawek: skórki ziemniaczane, panierowana mozzarella i pikantne skrzydełka z kurczaka w sosie Buffalo, podawane z gęstą śmietaną ze szczypiorkiem, sosem marinara, selerem naciowym oraz dressingiem Bleu Cheese. Chicken fajita nachos, to c hr upiące chipsy(...)Serwowane z sałatą lodową, pico de gallo, guacamole oraz śmietaną. Stadium twisters, to z i emniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo i pietruszką. Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas, to p s zenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną
Kulinarne przygody GatityOstatnio bardzo często zaja damy się drobiowym mięsem. Wybieram albo filet,albo skrzydełka czy same pałki. Jednak cały pieczony kurczak jest pyszny. Pieczony w rękawie jest miękki i soczysty. Tutaj z czosnkiem i czerwoną mieloną papryką. Można też natrzeć jeszcze majerankiem. Składniki : * kurczak około 1,5kg * łyżka oliwy z oliwek * papryka słodka mielona * 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Połączyć oliwę(...)papryką i czosnkiem. Dobrze natrzeć kurczaka.Odstawić na 2-3 godziny.Ja zawsze zostawiam na całą noc. Piekę ponad godzinę , aż będzie miękki. Wyciągam z rękawa i dopiekam by była chrupiąca skórka. Na prawdę jest godny uwagi. Polecam
Magiczne Życie MartySkładniki: 6 skrzydełek 1 ząbek czosnku 1/2 puszki piwa 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 goździki sól, pieprz, przyprawa do mięsa, imbir Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Włożyć do miski. Zetrzeć ząbek czosnku i dodać do mięsa. Wlać sok z cytryny oraz dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać, delikatnie wmasowując przyprawy(...)marynaty, delikatnie osuszyć i ułożyć na blasze. Posypać z wierzchu przyprawą do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez około godzinę czasu, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie z surówką i pieczonymi ziemniaczkami
My simple kitchennowe , ale ten przepis, jest naprawdę wart próby . Lato w pełni , świeże zioła pod ręką , aromatyczne i pachnące , czy jest coś zdrowszego i przyjemniejszego Kurczak nafaszerowany ziołami , masłem z chrupiącą skórką …mniam A cały dom pięknie pachnie pieczystym … Polecam ! Składniki : 1 świeży kurczak 2 cebule masło – 1/2 kostki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 kostki bulionowe drobiowe(...)Rozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc kieszonki . Solimy , pieprzymy całego kurczaka z wierzchu i od spodu . Drugą kostkę rosołową rozcieramy
Ogrodnik w podróżyjabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2,5 kg. Składniki: 2,5 kg świeżej kaczki około 5 łyżek(...)jabłka np. antonówka lub szara reneta 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy) Przygotowanie: Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin
Kuchcik gotujezalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez(...)skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii, a owoce - smaku lata. Domowym Mięsożercom też
Kuchnia po mojemuDanie idealne dla zapracowanych i zabieganych osób.Czas przygotowania jest bardzo krótki a potem samo się robi w piekarniku :). SKŁADNIKI Ulubione kawałki z kurczaka-pałki podudzia lub skrzydełka 1kg ziemniaków niezbyt dużych sól,czosnek,papryka,tymianek, przyprawa do ziemniaków majeranek trochę oleju WYKONANIE Na początek przyprawiamy nasze kawałki kurczaka.Każdą część obsypujemy przyprawami-czosnkiem,papryką,może byc wegeta lub dowolne(...)rękami :). Teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki kurczaka i ziemniaki-dużo i gęsto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem.Pieczemy ok.50-60 min. Kiedy ziemniaki są chrupiące a mięsko soczyste danie jest gotowe.Podajemy z ulubioną surówką. Ja podałam z moją ulubioną sałatką z kapusty pekińskiej . SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaŁososiowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, wędzonego na zimno łososia, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na przyjęciowym stole. Świetny pomysł na przemycenie łososia najmłodszym. Składniki: 250g serka śmietankowego, kanapkowego 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 3 łyżeczki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 18 krakersów 18 czarnych oliwek 9 pomidorków koktajlowych kilka(...)dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Pomidorki podzielić na połówki, które następnie naciąć do połowy tak aby nadać kształt skrzydełek biedronki. 3. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami. 4. Każdy krakers posmarować serkiem, położyć 1/3 plastra łososia, ułożyć połówki pomidora i oliwki
Szalona Kuchnia Ewelinypozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą ( około 2 łyżki soli) wymieszaną z pełną łyżką majeranku (lub tymianku) wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Ziemniaki umyć(...)przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi, a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Piekarnik nastawić na 120 stopni. Łącznie będziemy piec około 5-6 godzin! Gęś, mniej więcej raz na 1,5 godziny polewać wytworzonym sosem. Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej
królestwo garówsznurka. Kuperek się podniesie, nogi zbliżą do siebie. Odwracamy kurczaka cały czas mocno trzymając i napinając sznurek. Dociskamy sznurek do udek i boków, a następnie prowadzimy go tak, żeby skrzydełka były jak najbliżej mięsa. Krzyżujemy sznurek z przodu, w miejscu szyi, mocno ściągamy i zawiązujemy na supeł. Elegancko zawiązanego kurczaka wkładamy do blaszki – piersiami do góry – i smarujemy z zewnątrz(...)minut. Znowu po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 180⁰C i dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu
Karo in the Kitchencukinią w delikatnym sosie Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza(...)pomarańczowy Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchniadrób, jest lekkostrawny i jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób – smaczny, soczysty. Dobra kaczka nie jest zła Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na mięciutkie soczyste mięso pod chrupiąca skórką. PRZEPIS NA SOCZYSTA KACZKA PIECZONA Składniki na soczysta kaczka pieczona: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony majeranek masło zwykłe lub klarowane(...)wyjmujemy z solanki i zostawiamy na kratce aby dobrze obciekła. W następnej kolejności kaczkę oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, nacieramy. Potem układamy kaczkę w brytfannie (piersiami do góry, skrzydełka zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła. Jabłka myjemy, pozbawiamy ogryzków, kroimy w ćwiartki – część jabłek wkładamy do środka kaczki, pozostałymi obkładamy kaczkę dookoła. W końcu kaczkę wkładamy do piekarnika
Dorota Smakujebiałego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty mięsa. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki. Całość skrop oliwą i posyp przyprawami (nie podlewaj jeszcze winem, robimy to w połowie pieczenia) CAŁOŚĆ PIECZEMY(...)dodatkowo uparowały. Alkohol wyparuje a nam powstanie przepyszny sos. Resztę czasu u mnie około kolejne 30-35 minut piekłam sam dół, temp 220-230 stopni C. Kurczak wyszedł chrupiący i bardzo soczysty! Pyszny! Warzywa idealne bo upieczone ale nie suche tylko fajnie uparowane, jędrne ale miękkie. Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Insta! #smykwkuchni Po więcej zdjęć i inspiracji
SMYKWKUCHNIpodudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz(...)minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty
Moja Delicja