tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa(...)dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej
OstryKęstych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa(...)dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej
OstryKęsbardzo zjarane. Doprawiono je w takim stopniu solą i pieprzem, żeby można było poczuć smak mięsa. Wersja z mango miała super salsę a BBQ był bardziej na bogato z chrupiącym boczkiem i serem. Początkowo myślałam, że kawałki cebuli w BBQ są za duże, ale potem doczytałam w menu że ta wersja jest z krążkami cebulowymi, więc w sumie jakie(...)całkiem dobre brownie z orzechami. Deser w karcie jest tylko jeden, ale znowu 3 piwa = kotlet a nie szarlotka. Z tego co pamiętam mogę też polecić deskę imprezową ze skrzydełkami, kaczką i boczkiem confit, quesadillą i warzywami. Tak jak pisałam to moja druga wizyta w tym miejscu – ostatnio byłam tam tak z rok temu i miejsce trzyma poziom. Chyba
Ugotowane pozamiataneCzęsto u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku(...)gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy. Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni, która została po papryce. Opcjonalnie podajemy z łyżeczką śmietany, lub jogurtu naturalnego
BaRepasDomowe Stripsy KFC to pyszne kawałki kurczaka w pikantnej i chrupiącej panierce będą znakomitą propozycją dla wielbicieli fast-foodów. Proces powstawania domowych stripsów jest bardzo prosty a ich smak wyjątkowy. Takie stripsy świetnie smakują w towarzystwie ulubionych sosów, frytek i surówki. składniki na 4 porcje podwójny filet z kurczaka marynata 500 ml maślanki 2 jajka 1 łyżeczka(...)panierujemy w mieszance obu mąk i przypraw (nadmiar panierki strzepujemy). W dużym garnku na dobrze rozgrzanym oleju, smażymy partiami kawałki kurczaka około5-7 minut na złoty kolor. Usmażone skrzydełka wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Domowe Stripsy KFC + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaStripsy z kurczaka jak z KFC... Złociste, delikatne polędwiczki z kurczaka. W chrupiącej panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych. Pikantnie przyprawione ostrą papryką. Smażone na głębokim tłuszczu. Pyszne, soczyste i chrupiące. Smacznego! Składniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek(...)celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Polędwiczki z kurczaka można zastąpić filetami z piersi kurczaka pokrojonymi w cienkie paseczki lub skrzydełkami. Inne, większe części kurczaka np. pałki wymagałyby dłuższego czasu smażenia w oleju. Ilość przypraw i pikantność stripsów można dobrać zgodnie z własnym smakiem. Stosunek mąki do bułki tartej w panierce wynosi
Gospodyni MiejskaHistorie z wątkiem kulinarnym najłatwiej jest przedstawić na ekranie. Kto nie ma swojego ulubionego filmu z akcją dziejącą się w kuchni? Pamiętacie może Skrzydełko czy nóżka ? Do moich ulubionych wpisał się film Julie&Julia. Mamy przedstawioną ciepłą opowieść o dwóch nieznanych sobie kobietach, których pasją jest gotowanie. Pomyślałam, że fajnie by było przedstawiać Wam kilka takich smacznych produkcji, przy(...)każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest to podcast o tym, jak Amerykanie pokochali te wypieki. W 23 minutowej rozmowie, Dan Pashman znany ze świetnych podcastów o jedzeniu
Pink Envelopeodstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) i upiec następnego dnia. Czas pieczenia jest mega krótki, bo robimy to w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu skórka robi się bardzo chrupiąca, a środek pozostaje soczysty i miękki. Według nas to najlepszy kurczak jakiego zrobiliśmy ( oprócz najpyszniejszego na świecie i najbardziej popularnego na naszym blogu kurczaka nadziewanego wątróbką ). Nie jest(...)kurczak w piekarniku. Pod wpływem wysokiej temperatury na skórce zrobią się bąble i szybko zacznie brązowieć, a miejscami mocno się przypiecze. Kiedy wyciągniesz kurczaka, żeby go obrócić, zawiń końcówki skrzydełek w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Po 40 minutach nakłuj kurczaka widelcem, albo patyczkiem do szaszłyka. Jeśli z nakłucia wypłynie przezroczysty sok, kurczak jest gotów. Jeśli sok jest jeszcze
Niedzielny kucharzbardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień i obiad z głowy ;) 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi) 4 duże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana łyżeczka octu winnego(...)minut w 170 -180 stopniach. Po tym czasie mięso można odkryć, ustawić np. grill z nawiewem i tak potraktować kurczaka przez kilka minut, aby skórka ponownie stała się chrupiąca. Mięso podajemy na drewnianej desce np. w dużej rozgrzanej patelni, udekorowane pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym rozmarynem. W ten sposób każdy z gości sam wybierze najlepszy dla niego kawałek
Moja Książka Kucharskaprzed wyjazdem, ale cóż - nie zdążyłam. A akurat czternastego wypadał nasz powrót do domu, spędziliśmy więc tę wyjątkową sobotę szalenie romantycznie - dwunastogodzinna podróż autem z małą przerwą na pikantne skrzydełka w KFC. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach nie wypada wręcz się przyznawać do jedzenia fast foodów, ale to jest taka nasza słabość. W Danii najbliższy znajduje się w Kopenhadze(...)pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniemiłosiernie zalewana octem balsamicznym, wątpliwej jakości oliwą a nie rzadko olejem albo podawana z… sałatą. A w sałatce greckiej nie ma nawet pół grama sałaty – tylko świeże, dojrzałe i chrupiące warzywa, mocna grecka oliwa i twardy solankowy ser. Sezonowość w jej przygotowaniu to dla mnie podstawa – na naszym stole gości tylko w lecie, kiedy smak dojrzałych, świeżych polskich pomidorów(...)sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych
Karo in the Kitchensię, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena kurczaka oscylowała pomiędzy 7 a 9 zł za kilogram, podczas(...)ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Jacob TastesOgórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja! Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki(...)kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam półtora tygodnia po przygotowaniu). [caption id="attachment_7550" align="aligncenter" width="685"] Ogórki w miodzie[/caption] Zobacz inne przepisy z miodem: Skrzydełka W Miodzie I Keczupie Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym Karkówka W Miodzie Zdrowe Batoniki Marchewkowe Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie
e-PrzepisyKulinarneszparagów można robić? Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki pęczek białych szparagów 1 łyżka pasty(...)smaku „wyciągamy” z wędzonego mięsa, a następnie, już wg uznania doprawiamy niezwykle aromatyczną (i przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate's Kitchen
Kate's Kitchensię do rąk i wałka, lekko się wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po upieczeniu są pachnące, bardzo chrupiące, po prostu pyszne! A poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:) SKŁADNIKI: (z podanych proporcji wyszły mi 3 duże blachy piekarnikowe) 175 g miękkiego masła(...)użyłam plastikowego miękkiego kubeczka który wygięłam w owal. Z kakaowego ciasta zrobić uszka, ogonek, oczka i nosek. KURCZACZKI Z ciasta wyciąć okrągłe ciasteczka. Z kakaowego ciasta zrobić skrzydełka, oczka, dzióbek i nóżki. OWIECZKI/BARANKI Z ciasta wyciąć ciasteczka - kwiatuszki. Z kakaowego ciasta zrobić różki, oczka, nosek i buzię. PISANKI Z ciasta wyciąć owalne ciasteczka (ja użyłam plastikowego miękkiego kubeczka
Kto ugości moich gości?