głównej były to zupy mierze jesienne, sycące, ale również zachwycające swoimi różnorodnymi kolorami. Zupy przygotował dla nas Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów
Kulinarne przygody Gatitykulinarnej kuchni węgierskiej wraz z Mirabelką . Składniki : 600g kiszonej kapusty 150g ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 500g mięsa mielonego (mieszanego) 150g pikantnej kiełbasy (użyłam chorizo) 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) 300ml śmietany sól, pieprz masło Przygotowanie : Kapustę opłukać, w razie potrzeby nieco posiekać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i przesmażyć
Codzienne GotowaniePyszna, aromatyczna, rozgrzewająca ... Syta i gęsta, gwarantuję więc, że zaspokoi głód nawet tych, którzy za zupami nie przepadaja. Czasem wzbogacam ją jeszcze o plasterki chorizo. Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka
Walijskie Pichcenieryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji Tedx
Ugotowane pozamiataneleczo piwne jest równie dobre jak klasyczne ? Klasyczne jest dla mnie niemal świętością, ale muszę przyznać, że piwne jest świetne! Składniki: 300 g kiełbasy paprykowej (węgierskiej lub chorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy
zadanie-gotowaniesałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię
Kulinarne Inspiracjekolacji, jednak finalnie wyszłam bardzo zadowolona wizyty – największą niespodzianką były desery. Niżej przedstawiam Wam dania, które zamówiliśmy. Przegrzebki / mus ziemniaczany z sepią / chips z ogniska / ziemniaki gotowane w chorizo – 42 zł Przegrzebki rozpływały się w ustach – były idealnie miękkie. Podawane z chipsem i ziemniakami były doskonałym połączeniem. Natomiast niekoniecznie podawałabym do nich mus ziemniaczany – praktycznie nie czułam
Kuchnia BazyliiCiasto na pizzę rozwałkować (osoby z większą wprawą mogą zrobić to ręcznie) i posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty. W przypadku pizzy z szynką prosciutto – szynkę układamy dopiero na upieczonej pizzy. Smacznego
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: szpinak "baby" winogrona bezpestkowe pomidor malinowy kiełbasa chorizo kolba kukurydzy ser feta brzoskwinia Przygotowanie: Owoce i warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Ostrym nożem ścinamy ziarna kukurydzy z kolby. Brzoskwinię kroimy w drobniejsze kawałki. Jeśli uda nam się ściągnąć skórę, to dobrze - niektórzy jej nie lubią. Podsmażamy kiełbasę na suchej patelni i jeszcze ciepłą dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy
Karczma HonoriettySkładniki: kiełbasa chorizo winogrona bezpestkowe ser feta szpinak "baby" pestki z dyni sałata lodowa pomidor malinowy Przygotowanie: Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni. Warzywa i owoce dokładnie umyć i osuszyć. Ser feta pokroić w kostkę. Pestki z dyni można również podpiec na suchej patelni (do momentu, aż zaczną strzelać). Wymieszać wszystkie składniki razem. Można dolać ulubionej oliwy czy oleju
Karczma Honoriettyłyżkę mąki 2-3 łyżki mleka średniego pomidora 50 g ulubionego sera pół małej, czerwonej papryki pół małej cebuli- drobniutko pokrojonej 80-100 g wędliny, np. kabanosów, krakowskiej albo chorizo- kto co lubi sól, pieprz, bazylię olej do smażenia, 3-4 łyżki Białka oddzielam od żółtek i z odrobiną soli ubijam z nich pianę. W oddzielnym garnku mieszam żółtka, mąkę
Pichceniomaniaprostu wie! :) PS A jaka fajna i dźwięczna ta węgierska nazwa potrawy ;) Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 6 dużych jajek 150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej) 400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %) 100 g startego ostrego żółtego sera sól i pieprz słodka papryka w proszku (opcjonalnie) masło (do natłuszczenia formy) Wykonanie: Ziemniaki obrać
zadanie-gotowaniepowstały pierwsze w tamtym rejonie sery, które z czasem ściśnięto pomiędzy dwa placki kukurydziane i zapieczono. Obecna wersja quesadilli odbiega nieco od oryginału. Zaczęto do niej dodawać jalapeno, chorizo, fasolę (co raczej przypomina burrito niż tradycjną quesadillę). Moja wersja również odbiega od oryginału i znacznie bliżej jej do quesadilla gringa, czyli quesadilli z mięsem. Składniki: 200g mielonego mięsa z indyka
Jacob Tasteskukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy, - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch łyżek słodkiej papryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże
Pichceniomania