porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne to z pewnością pikantna papryka wypełniona kiszoną kapustą, wspaniała kiełbasa z dodatkiem papryki "ala" chorizo oraz słonina grubości 8-10 cm. Kulinarnie czyli tarnina z której powstaje nalewka... Pigwa... Gruba wędzona słonina... Aromatyczna kiełbasa z papryką... Tokaj..... Sarospatak... Koszyce... Polecam wspaniałą klimatyczną knajpkę z pysznym
Apetyczna babeczkapowyższe argumenty za słuszne i prawdziwe, to najzdrowszą kuchnią będzie ta, którą preferują potomkowie Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą
Miód i pieprzpyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. Składniki : 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory łyżka natki pietruszki pół puszki kukurydzy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta
Codzienne Gotowaniewięc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki
Sztuka gotowania w/g Samiryhiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania
królestwo garówdwie strony pełne przepisów na różne kluseczki. Te królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne. Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność. Kluski smakują wybornie, polecam. Kluseczki królewskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka mała puszka kukurydzy 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej pół łyżeczki mielonej kurkumy pół
Mechanik w kuchniszklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki 150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę 1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych z oliwy i drobno posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki
Czerwień i błękitmąką. Odstaw na 20 min. Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut
SMYKWKUCHNIjest pęczak tylko kasza jęczmienna łamana. Składnik na 4 porcje 2 szklanki pęczaku 1 puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej w zależności jakie mam Wykonanie - Przebrany
Eli Gotowaniemieliśmy okazję spróbować podczas degustacji towarzyszącej prezentacji nowych win z Hiszpanii i Portugalii. Makaroniki zawierały bardzo smaczną marmoladą. Mnie najbardziej smakowała ta cytrynowa. Silną reprezentację miały sery. Chorizo oraz Iberico salami jak zwykle pokazały klasę. Od solonych migdałów nie sposób było się oderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również
królestwo garówdrugi dzień i będzie pyszny obiad. Oczywiście ja dziś podam proporcje na naleśniki abyście je mogli zrobić nawet jak Wam ich nie zostanie. Polecam gorąco. Naleśnikowy makaron z chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER TIRAMISU WERSJA l Ochrydzka przygoda Pljeskavica Pina Colada BBQ sos - czyli Ameryka na polskim pikniku 17 przepisów
Weekendy w domu i ogrodzieprzybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna. Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację? Babka ziemniaczana z dynią i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!, a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej uczcie przyszedł czas na kawę i degustację yerby mate
Food Square