chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:160/218)

Kotlety z grochu, wegetarianskie 166

Od trzech tygodni nie jem mięsa.  To zbyt krótko bym mogła powiedzieć o sobie, że jestem wegetarianka i, że to już tak na stałe ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 214

brokuły. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy do niej brokuły. Wodę lekko solimy. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami(...)dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 198

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzik pod buraczkową pierzynką 203

W okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej

Karczma Honorietty
WAFLE RYŻOWE Z PASTĄ Z PASZTETU I MUSZTARDY 199

  Wafle Ryżowe są  naprawdę bardzo fajne i ułatwiają człowiekowi życie . Nie dosyć ,że mają tylko 40kcl. to są zdrowe i zawierają mnóstwo błonnika i

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chłodnik ze śledzia 149

Żar leje się z nieba. To nie jest pogoda na siedzenie w mieście, siedzenie w pracy. To zdecydowanie pogoda na odpoczynek nad jakąś wodą. Albo chociaż

Marder&Marder Manufacture
Pasztet pomidorowy 151

Jest sobie taki znany pasztecik z pomidorami i ... niestety bardzo go lubimy ;) Niestety ponieważ w składzie ciężko doszukać się jakiś pozytywów... sam MOM i polepszacze. Ma

Atlas Smaków
Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 148

pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek(...)podgrzewając go (na tym etapie możemy dosolić), a w międzyczasie na masełku podsmażamy liście szałwii. Podajemy (koniecznie!) ze śmietanką 30%, podsmażonymi listkami szałwii i grzankami (niestety nie miałam białego chleba, żeby zrobić grzanki ale pod ręką znalazły się grissini). Całość możemy udekorować świeżymy listkami szałwii. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 221

posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy(...)oczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo, bywają różne.Składniki:- porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego)- ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego

Smaczne Zdrowe
Razowe kopytka smażone z kapustą 180

Trochę się zawieruszyłam. W normalnym życiu umyka mi to i tamto a potem jakby znikąd się pojawia. Tak było tez z tym kopytkami. Zjedliśmy je już

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 181

Zupy to nasz chleb powszedni, bywają bowiem (z małymi wyjątkami) codziennie. Najczęściej rosół lub bulion do popicia, ale bywają także treściwsze. Taka zupa jarzynowa, to prawdziwa bomba witaminowa. No i taka zupa, to duży plus dla niejadków, szczególnie gdy dzieci kręcą nosem na warzywa. Moja Mała tak ostatnio właśnie robi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce(...)zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili

Smaczne Zdrowe
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 170

Taki obiad trzeba zaplanować, ponieważ szynka powinna leżeć w zalewie dwa dni. Właśnie dzisiaj była na obiad, jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Byłam

Kuchnia Pokoleń
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 131

piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pierś kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy(...)indyczej można użyć drobiowej, jednak jest mniejsza i trudniejsza do oczyszczenia. Do pasztetu można dodać dowolne dodatki, np. podsmażone pieczarki czy posiekaną paprykę. A tak pasztecik prezentuje się na chlebie

Kuchnia w szuwarach
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 114

łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia(...)krem, dodając śmietanę. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego

Calzonella.com
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 150

Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów    1 pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora   ½    selera   2 marchewki   2 liście laurowe   1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa(...)zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy. Podawać z łazankami, makaronem lub chlebem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa pizza z pieca 363

Chyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie będę

Z butelką mleczka w tle
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 365

kluski:2 jaja4-5 łyżek wody ok. 10 łyżek maki pszennej 1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut. 2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie(...)podlewamy woda lub bulionem, doprawiamy do smaku, konsystencja powinna być dość gęsta i treściwa. Pod koniec gdy dodamy kluski należy razem gotować ok. 5 minut. Gulaszową można podać z chlebem lub ziemniakami, wspaniale się komponuje ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania