chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:152/218)

Sałatka sabich. 192

Wikipedia podaje, że jest to izraelskie danie street food'owe. W oryginale sałatkę podaje się w chlebie pita, wybrałam jednak tortille. Podstawowymi składnikami są bakłażany i jajka ugotowane na twardo. Inne dodatki to siekane warzywa, hummus czy tahini. I według mnie tak jest lepiej. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Dodatkowo możecie przygotować dip z tahini, oliwy i soku z cytryny, doprawiony(...)Maćka . Pewnie pokusiłabym się o złożenie mu niezapowiedzianej wizyty ;) W końcu jesteśmy sąsiadami :) Składniki: 4 tortille 4 jajka 1 bakłażan 1 ząbek czosnku 2 ogórki św. 4 pomidory 2 cebule czerwone 4 łyżki hummusu 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa Wykonanie: Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem

zadanie-gotowanie
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 178

jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis z resztek obiadowych , burgery bolognese. Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki . Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce. Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam(...)burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego wina 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek, cebulę i pokrój

codojedzenia
Gnocchi Sardi 172

tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich(...)zawsze w mojej walizce jako pamiątkę z podróży przywożę chociaż jedną paczkę makaronu. Tym razem był to Gnocchi Sardi, który w połączeniu z sosem z najprostszych składników (pomidory, czosnek, cebula) stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Oto tajemnica kuchni włoskiej! Gnocchi Sardi Składniki: makaron malloreddus (gnocchi sardi) pomidory (świeże

Smakowity Blog Kulinarny
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 120

plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również(...)Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej 2 szklanki zakwasu majeranek

ClauditteMissCooking
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 238

danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka)1/4 małej główki kapustyresztki kurczaka z obiadu2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pastysól, pieprz, olejWykonanie:Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy pod przykryciem(...)jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry.Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne.Jemy samo lub z kaszą, ryżem, chlebem,...jak chcecie :)Smacznego

Taste Of My Day
Pasztet mięsny 269

keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie(...)mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 152

Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką.  Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera.  Gdyby nie jaskrawa zieleń, która

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z wątróbki na kanapki 243

Kanapki z pastą z makreli rozeszły się wczoraj jak „ciepłe bułeczki” https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/05/07/pasta-z-makreli/ dlatego na niedziele postanowiłam przygotować również coś do smarowania pieczywa

Mama z miasta
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 159

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Podroby w galarecie a'la salceson 186

Lubicie salceson? A galaretkę z mięsem ? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w

Smaczna Pyza
CHLEB HUNZÓW 177

Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie.  Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy(...)stron. Gotowe chapati układamy na talerzu (możemy nasmarować oliwą dla lepszej elastyczności) i przykrywamy drugim talerzem. Zjadamy z surowymi warzywami, u nas - suszone pomidory, awokado, świeży pomidor, cebula i ogórek kiszony. Mniammm

Jeść, by żyć w zdrowiu
Racuszki ziemniaczane 168

Ciąg dalszy grzybobrania i znów w domu sos :-/ ile można jeść sos z chlebem czy ziemniakami??? Zadając sobie to pytanie postanowiłam zrobić inny dodatek znaleziony w Kuchni Polskiej (tak siostro nr3 tej od ciebie). Co prawda też ziemniaki ale w innej formie - i od razu mi lepiej - ja to muszę się wyżywać - ładniej powiedziane - spełniać - kulinarnie!!! Racuszki ziemniaczane łatwe(...)muszkatołowa ( ja dałam startej tak pół łyżeczki bo cała to chyba za dużo) * olej + łyżka masła do smażenia dodatkowo mój składnik spoza przepisu * pieprz i uduszona na miękko cała cebula Do dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować. Odlać wodę i poczekać aż odparują. Następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać śmietanę, mąkę, żółtka, przyprawy i cebulę. Ja to wszystko zmiksowałam

sierotka maRysia w kuchni
SoS grzybowy 144

zbioru:)! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Sosik użyłem do polania gołąbków:) Składniki :    40 dag świeżych blanszowanych prawdziwków 3 średniej wielkości cebule 450 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta 60 ml wina białego wytrwanego 2 łyżki masła kalorwanego Przygotowanie:                  Na patelni rozpuszczamy masło(...)czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania! Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pizza ze szparagami 210

dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody  farsz - na 2 pizze 500 g zielonych szparagów 125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki ok 100 g twarogowego serka koziego dymka  - cebula i szczypior oliwa z oliwek sól, pieprz, płatki papryki - opcjonalnie parmezan do posypania przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto na pizze.  Ciasto metodą tradycyjną: do miseczki wsypać drożdże, dodać(...)wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. W maszynie do chleba:   wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (woda 107,5 ml, oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki

Stare Gary
Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46 158

To jedne z najlepszych warzywnych kotletów jakie jadłam. Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 141

Ze względu na to, że ograniczam bardzo jedzenie mięsa, robię różne potrawy by je zastąpić. Udaje mi się z różnym powodzeniem, ale zawsze cieszę się kiedy

Proste Potrawy
Paprykarz weganski 198

Co by tu jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smalec domowy 4-smakowy 108

Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku • 4 łyżki czubate pestek dynii • 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: • Słoninę pokroić(...)czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. • Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. • Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta

To co kocham
Kremowa zupa z kalarepy 144

Kalarepę można zastąpić rzodkwią, wiecie tym białym wielkim mutantem. Składniki na 4-6 porcji: czas przygotowania: 30 minut (maksymalnie) około 1 kg kalarepy 2 młode pory (ewentualnie cebulę dumkę) pół puszki mleka kokosowego, czyli około 200 g (ewentualnie inne mleko roślinne 250 ml) 2 pietruszki (u mnie była to salsefia, taki wynalazek wyhodowałam w ogrodzie) łyżka chrzanu Przygotowanie: Kalarepę obierz(...)przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni, a pod koniec smażenia dodaj słonecznik. Smacznego! ps. Ta zupa naprawdę ma taki kolor Artykuł Kremowa zupa z kalarepy pochodzi z serwisu

greenscarf
Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 179

kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego na co mamy akurat ochotę: młode ziemniaczki, ciemny chleb z masłem lub solo bez niczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą(...)kupiliśmy od razu 2 główki, wiedząc, że ugotujemy gar około 3 litrów kapusty Przepis na: Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 duże cebule 1 pęczek koperku 100 g masła lub oleju rzepakowego 2 czubate łyżki mąki pszennej sól i czarny pieprz do smaku listek laurowy 2 szt. ziele angielskie sok z cytryny Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania