chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:146/218)

Pasztet z indyka (z żurawiną) 174

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy

Obiad gotowy
Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy 147

łyżki oliwy 150 g jarmużu 3 łyżki natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku Cebulę, czosnek i cytrynową trawę pokrój w kostkę. Wlej oliwę do garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut(...)wystarczająco. Zawsze łatwiej jest rozrzedzić niż zagęścić zupę. Pod koniec gotowania zupy dodaj jarmuż i grubo posiekaną pietruszkę. Rozlej zupę do miseczek. Zupę można posypać serem i zjeść z chlebem. The post Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pasztet rybny 204

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny

Codziennik Kuchenny
Pieczona dynia, jablko, papryka i ryz z soczewica 175

Córcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańska fasolka po bretońsku 119

drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy.  4. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, posiekany czosnek.  Czekamy, aż cebula się zeszkli i wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko ze sobą mieszamy.  5. Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek(...)koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne.  8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Kwitnący chleb 86

Kwitnący chleb - szybkie wiosenne i letnie danie. Nieco trudne do zrobienia i wymagające sporo uwagi ale jego smak i zjawiskowy wygląd z pewnością wynagrodzą wszystkie trudności jakie czekają po drodze. Pasuje zarówno na śniadania jak i kolacje, chociaż według mnie najlepiej smakuje w słoneczny poranek póki jest jeszcze gorący ;) Dobrze się sprawdza jako dodatek do innych dań śniadaniowych (jajecznicy, parówek(...)może stanowić również pełnowartościowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga <a href="http://changeabletable.com/Changeable_Table/Full_House:_Cooking_for_large_families/Entries/2010/4/23_Bloomin_Onion_Bread.html">ChangableTable</a> i w oryginale nazywa się Bloomin’ Onion Bread. W mojej wersji nie ma cebuli za to jest sam szczypiorek, który nadaje daniu wiosenny wygląd

Milion Smaków
Odkrywamy kalifornijskie wina 134

wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie(...)bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców

królestwo garów
Świąteczna zupa rybna 391

surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki do posypania zupysól, pieprz do smakuoliwaPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem.  ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki na serowe przyjęcie. 146

już Marzena udowodniła pieczywo niejedno ma imię. A masło? Mój gust (próbujący przedstawiać się jako dobry smak) mówi mi, że można je pominąć. Nie zaprzeczę, że kanapka ze świeżego chleba i takiegoż masła z dobrym żółtym serem i pomidorem z ogródka jest najlepszą rzeczą na świecie. Oczywiście, że jest :) Ale każdy czas i okoliczności domagają się swojej najlepszej pary. Sery(...)podał talerz pumpernikli na jeden kęs i odpowiednie wino... Eh... Propozycje połączeń: Dżem żurawinowy - brie - orzechy włoskie - szczypiorek Mus mirabelkowy - kozi twarożek - figi - gruszka Konfitura cebulowa - cheddar - marynowana czerwona cebula Pasta z suszonych pomidorów - ser z niebieską pleśnią - gruszka - kiełki brokuła (lub  rzeżucha

zadanie-gotowanie
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 271

SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min) Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być go na tyle dużo, aby przykrył kulki) i podgrzewamy – sprawdzamy czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kostkę chleba (jeśli usmaży się w ciągu 1 min to można zacząć wrzucanie kulek). Nie wrzucajcie zbyt wielu kulek jednorazowo, gdyż za bardzo obniżycie temperaturę tłuszczu i kulki nim nasiąkną. Smażenie trwa(...)więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy nadmiar tłuszczu. KRĄŻKI CEBULOWE 1. MĄKA + PRZYPRAWY + CEBULA (5 min) Dużą cebulę (z małej nie wyjdą Wam dorodne krążki) kroimy w grube plasterki i palcami oddzielamy od siebie poszczególne krążki. Mąkę mieszamy w misce z przyprawami, a następnie

Nerds Kitchen
Krokiety z kaszy gryczanej z boczkiem i rukolą 114

Właśnie zjadłam 3 krokiety i pękam w szwach! Są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć. Jak dla mnie mielone z mięsa mogą nie istnieć. Niepalona

MamaOskarka
pasztet drobiowy bez pieczenia 414

Do przygotowania tego pasztetu zachęcił mnie przepis znaleziony u Niki . Muszę przyznać, że się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, okazał się niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze

babka w formie
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 211

Pada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca.  Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo 396

każdego koloru - czerwona, zielona, żółta ( u mnie 9 różnej wielkości) ok 1,5 kg pomidorów duża cukinia dwie cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra W dużym garnku podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy do niej pokrojony w kostkę boczek i półplasterki kiełbasy. Gdy się dobrze podsmażą, dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę (papryki nie należy kroić w cienkie paski(...)zacznie się gotować, doprawiamy dużą ilością słodkiej i ostrej papryki, solą i pieprzem. Cukinię kroimy w dużą kostkę i dodajemy do reszty. Gotujemy aż cukinia będzie miękka. Podajemy z chlebem

Nie do chrzanu!
Co to jest cacciatore? 188

puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki oleju Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić(...)puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika na 30 minut. Podaj cacciatore z chlebem lub ryżem

codojedzenia
Jajecznica z pieczarkami 171

Jajecznica  o aromacie pieczarek dobry pomysł na obiad Składniki - 4 jajka - 1 cebula - 4 pieczarki - 3 kiełbaski np frankfuterki - sól - pieprz - 1 łyżka koperku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić na patelni podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plastry  doprawić wyciągnąć pieczarki na talerzyk  - Do tłuszczu pozostałego po smażeniu pieczarek dać pokrojoną cebulkę w pióra(...)Jajka wbić do pojemnika troszkę wymieszać dodać sól pieprz koperek  wlać na podsmażoną cebulkę usmażyć jajecznicę dodać pieczarki wszystko razem  wymieszać podawać z młodymi ziemniakami lub z chlebem

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z makrelą. 183

gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście(...)minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem Smacznego

Symfonia smakowa
Warzywna zupa z soczewicą 194

łyżek bulion lub bulionetka papryka liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki. Jeśli nie macie gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą(...)smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku. Smacznego

Taste Of My Day
WEGETARIAŃSKI SMALEC 169

ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw zawsze idealny. Dlaczego więc odmawiać sobie tych przyjemności, choć się nie jada mięsa?Nie trzeba sobie niczego odmawiać!Smalczyk smakuje bardzo, bardzo(...)PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym

W kuchni Karmel-itki
Pyszna zupa czosnkowa bez śmietany i mleka 255

oleju kokosowego 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego W dużym garnku roztapiamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy. Wlewamy przygotowany wcześniej wywar warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut(...)czosnkowymi. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy rozgnieść łyżkę masła klarowanego z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub 2 łyżki oleju wymieszać z czosnkiem. Taką mieszanką smarujemy kromki chleba. Kroimy go w kostkę i podsmażamy krótko na suchej patelni

Dieta bez mleka
Ziemniaki biedaka 158

Odpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować.  Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta buraczkowa 189

zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości(...)walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! Składniki: 2 średnie buraczki czerwone 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 2-4 ząbki czosnku 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku sok z połowy cytryny 1 szklanka wody sól pieprz Wykonanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki mniej więcej tej samej

Lamarida.pl
Kolorowe rurki z pieczonymi młodymi warzywami 166

dodatkowe baterie. Miło jest mieć energię :) Posprzątanie mieszkania, pranie, zmywanie, nie zajęło mi to wiele czasu.  Obiad, dwa rodzaje ciastek (dla każdej z nas na wyprawę inne), chleb i falafele na specjalne życzenie wyjazdowej ekipy, sporo tego ale uwinęłam się i z zaskoczeniem stwierdziłam, że jest dopiero 15.20! Mam czas by się spakować, mam czas by napisać o kolejnym(...)Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz pomidor koperek Kapustę kroimy podłużnie, kalafiora i marchewkę myjemy i kroimy w spore kawałki, podobnie robimy z papryką i cukinią. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 164

   Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc

Niespełnione zdolności kulinarne
Po prostu ...leczo 153

nasionek i pokroiłam w grubą kostkę. Kiełbasę pokroiłam w plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.       Na dużej   patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim(...)Przełożyłam na patelnię, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut.   Moje leczo jest gotowe. Pyszne,   aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem...         Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys

Kuchnia u Krysi
FASOLKA PO BRETOŃSKU 156

jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać(...)passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula  1 łyżka masła 2 łyżki oliwy   PRZYPRAWY  3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

cool and minty
Pasztet z wątróbek drobiowych 162

wina 2 łyżki majonezu sól pieprz tymianek Wykonanie: Wątróbki smażę  na maśle, porcjami,  na rumiano, ale nie ścinam ich całkiem w środku. Pozostawiam krwiste. Osączam na durszlaku.  Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle aż będzie szklista. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz podsmażone i osączone wątróbki. Podduszam przez kilka minut, podlewam winem i ponownie duszę przez(...)majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc.  Smarowidło na chleb mam gotowe :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 321

koniec aby dodał zupie większej wyrazistości. Podsmażamy razem ok. 1 min uważając, aby nie przypalić czosnku (jeśli to zrobicie, zupa będzie gorzka)! 2.ZIEMNIAKI (5 min): w czasie gdy cebula z czosnkiem się smażą, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli(...)małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zabieramy się za następny punkt. 5.MIKSOWANIE (1 min): jeżeli ziemniaki

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania