południowej Polski. Doskonała na świąteczne przejedzenie i roślinny antybiotyk, który poradzi sobie z każdym przeziębieniem na przednówku. Do tego jest pyszny i pikantny! Składniki pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego lub domowego (tutaj przepis(...)zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła, ale nie wrząca, bo wtedy tracimy probiotyczne właściwości domowego zakwasu na żur. Podajemy na talerzu lub w chlebie udekorowane przekrojonym na pół jajkiem, pokrojoną w plasterki kiełbasą i ziemniakami z zupy. Posypujemy koperkiem. Artykuł Żurek chrzanowy na Wielkanoc pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić(...)zupę: naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła ok 500 g młodego szpinaku Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle
Bon Appetit MałgorzatyZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalneA to przepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :)Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz
Proste PotrawyKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder Manufactureosuszamy. Doprawiamy solą oraz skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym(...)stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się z całością. Jest to moja wersja kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem chleba. Jaką wersję kurczaka najbardziej lubicie? Smacznego
Basia w kuchniłyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone łodygi selera. Po 2-3 minutach, gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy przyprawy (kolendrę, chilli, kumin, wędzoną paprykę), zmiażdżony czosnek i drobno posiekany imbir(...)miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy zupę już po zmiksowaniu. Podajemy zupę posypaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem z opieczoną bagietką lub ciemnym chlebem posmarowanym oliwą z odrobiną czosnku. Smacznego rozgrzewania się! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku
Simple Dishostygnięciu, mięso oddzielić od kości. W ostudzonym wywarze namoczyć bułki na około 10 minut. Następnie bułki lekko odcisnąć z płynu. Ostudzone mięso, sparzoną wątróbkę, namoczone bułki, przesmażoną cebulę oraz marchewkę z wywaru przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Dodać przyprawy: jarzynkę, majeranek i gałkę muszkatołową oraz pieprz – nie dodawać na razie soli! Całość dobrze(...)wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum 2 godziny albo dłużej. Jeść na chlebie posmarowanym masłem z dodatkiem chrzanu czy musztardy. Mnie najbardziej pasuje tu jednak plaster pomidora na wierzch
Grunt to przepis!rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki. Doprawiamy mielona papryka(...)kiełbasa może być wystarczajaco słona). Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) Podajemy z chlebem. Smacznego! Ps. Witajcie kochane głodomorki
Smakuj życie!tematu do dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki(...)kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU, NIE JEMY CHLEBA, kasz, ryżu, makaronu ani żadnych takich, o słodyczach nie wspominając, bo to chyba oczywiste. No i właśnie - zasady są proste - nie jesz tego, co zakazane; z tego co można, jesz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPo prawie rocznej nieobecności powróciła do nas na dobre wiosna. Ptaki śpiewają, słońce świeci i grzeje, zimowe ubrania zapadły w sen szafowy. Dzieciaki chcą aktywnie spędzać
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo przykro mi to pisać ale nawalam. Mam takie poczucie... Gotuję, robię zdjęcia i co? leżą i czekają kiedy będę miała czas a tego właśnie mi
Dzieje kuchennej WiewióryW piąteczek mam ochotę na rybkę. Kolejna propozycja pasty kanapkowej, chociaż połowę słoiczka zjadłam samej bez pieczywa. Dobrze
Życie na widelcuDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na
Kulinarne przygody Gatityoliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty(...)minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego! English version Tuna provencale (4 servings) Ingredients: 4 tuna steaks, about 180 g each and 2 cm thick 2-3 tbsp vegetable oil 1 red onion, chopped
karmelowyłyżek gęstej śmietany wykonanie: Mięso myjemy i kroimy w kostkę. mieszamy z mąką i na rozgrzanej patelni przypiekamy je około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do rondelka Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni po mięsie. Dodajemy koncentrat i smażymy mieszając kolejną minutę. Dolewamy około 4 łyżek wody i zagotowujemy. Następnie przekładamy do rondla z mięsem(...)Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla. Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem
Ania i Marcin gotujątradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami. Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś(...)kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy) 0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób Żeberka porcjujemy, boczek kroimy
Kuchenne aromatypuszki. Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również w drobną kosteczkę i hop do miski. W między czasie marchewka ugotowała się i można ja również wkroić. Jeśli jest za gorąca przelejcie ją zimną wodą. Kroimy marchew(...)połowę słoika, na koniec jeszcze sporo ostrej papryki, tak żeby nie była czasem za mdła i trzewia dla zdrowotności przepaliła hihi. Generalnie gotowa :) Teraz tylko zielona herbatka, 2 kromki chleba. My posypujemy, oczywiście jak mamy, kiełkami lub rzeżuchą i polewamy oliwą z oliwek. Pychotka :) Jak nam wyszła sałatka robiona z samego rana w pośpiechu :) - zobaczcie na zdjęciu. Pozdrawiamy i życzymy
vegetanie