chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:166/218)

Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 235

ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira: W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, selera naciowego oraz chilli. Smaż na średnim ogniu aż się zeszklą, ok. 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw(...)cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną listkami kolendry. Możesz też podać biesiadnikom cząstki cytryny, aby doprawili zupę na talerzu. Inne typowe dodatki do hariry do arabski chleb oraz suszone daktyle, których słodycz podkreśla aromat przypraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 214

deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami do chleba i bardzo lubię tworzyć i odkrywać nowe. :)                 A liptauer wiedeński to jedna z moich ulubionych(...)niemiecki i austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak są robione z bryndzy, zawierają cebulę i paprykę. Jedynie włoski, charakterystyczny tylko dla prowincji Triest, powstaje z ricotty i sera Stracchino , lombardzkiego, niezwykle delikatnego, młodego sera z mleka krowiego

Kuchnia Prezydentowej
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 364

się, a następnie smaży lub piecze, uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "empanar" oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie, Brazylii i Chile, dlatego wiele osób kojarzy je z kuchnią południowoamerykańską. Jednak przepis trafił do tych krajów za sprawą kolonizatorów z Półwyspu Iberyjskiego(...)jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo, doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem.W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera różne formy. W Walencji lepi się małe

Chilli Czosnek i Oliwa
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 452

chleba żytniego na zakwasie Przygotowanie:   Do dużego szklanego słoja wsypujemy mąkę. Wlewamy letnią przegotowaną wodę, wrzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas kisimy około 3-5 dni, po tym czasie warto go sprawdzić (spróbować). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco kwaśny, to może(...)metod. Osobiście unikam kupnych barwników. Wolę zdrowsze metod, w końcu kolorowe jajeczka podaję też moim dzieciom. Poniżej przykłady co możecie wykorzystać do barwienia jajek: kurkuma (żółty) buraki (różowy) łupiny cebuli (brązowy) czerwona kapusta (niebieski

Słodkie okruszki
Zupa cebulowa 191

być słodka w smaku), poszatkuj tymianek i razem z kilkoma listkami laurowymi dorzuć do cebuli. Przemieszaj dokładnie i dorzuć mąkę. Radziłbym Ci tutaj zmniejszyć ogień, bo mąka momentalnie wysuszy cebulę, wchłaniając całą ciecz i może zacząć się przypalać. Posmaż to wszysto chwilę, aż mąka nabierze złotawego koloru. Nie odchodź od garnka – musisz cały czas mieszać! Po około 2 minutach(...)nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie kilkanaście minut. Powinno pomóc. Przed podaniem, pokrój ser w kostkę o grubości 0,5 – 1 cm. Gdy polejesz ją do misek, wrzuć do niej kostki sera

manslogblog
Kolorowa pieczeń 205

wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej(...)ostudzeniu wyjęłam z formy (przełożyłam na czysty papier).Dzięki bogactwu przypraw pieczeń jest bardzo aromatyczna, a wszystkie składniki się równoważą. Nie można powiedzieć, że jakiś dominuje. Podana na chlebie, czy do chleba, będzie stanowić kolejne urozmaicenie w jadłospisie. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kolorowa pieczeń appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasztet z dynii 147

Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Frykadelki śledziowe 129

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi 163

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych

Moje Qulinaria
Zupa z pieczonej ciecierzycy 116

kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie(...)warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody

mojewypiekiinietylko
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 174

Klopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sprytny sposób na pyszne żeberka 115

każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około 1,5 h w lekko osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, dwoma ząbkami czosnku, niewielką cebulą. Gdy żeberka przestały być mocno sprężyste i stały się miękkie, ale nie rozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam je z wywaru.  Bulionu oczywiście(...)się około 30 minut, przekręcałam je co jakiś czas, za każdym razem polewając nieco marynatą. Mięsko było delikatne, samo odchodziło od kości. Wystarczy podać na przykład z kromką świeżego chleba i ogórkiem małosolnym- niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, gdy te pyszne żeberka królują na talerzu

Pichceniomania
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 169

robi się je w kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju(...)obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę

SMYKWKUCHNI
Krotka podroz do Szwajcarii 97

chlebami. Normalnie nie jadam chleba, ten francuski nie do konca mi odpowiada, choc przyznaje, ze mam juz ze dwa swoje ulubione, no ale to zupelnie nie to samo. Szwajcarskie chleby i buleczki bardzo przypadly mi do gustu. Moja Coreczka zas zajadala sie czyms na wzor precli i o ile dobrze pamietam nazywalo sie to "pains de sils(...)odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie:Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej ilosci tluszczu. Im jest cielniejsza tym lepsza.Ziemniaki zalewamy zimna woda

Przysmaki Karolki
Krokiety z mięsem z rosołu 199

się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań jej syna. Więc(...)szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie

Cooking for Emily
Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką 229

  Pate, czyli kremowy pasztet o delikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze

Sajkofanka smaku
Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 143

Był plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania.  Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania