chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:24/89)

Zapiekane jajka w kokilkach na śniadanie 145

Takie oto pyszne śniadanie zaserwowałam któregoś dnia. Pracy mało, smaku dużo, zaspane oczy otwierają się szerzej, polecam gorąco. Ja tutaj użyłam chleba tostowego pełnoziarnistego, szynki prosciutto oraz suszonych pomidorów z zalewy. Dodajcie Wasze ulubione składniki tak aby jaja smakowały wybornie. Jajka zapiekane z pomidorami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jajecznica z bazylią na pełnoziarnistych tostach 195

Jajecznica nie musi być nudna. Wystarczy nieco zmienić przyzwyczajenie i już mamy coś pysznego. Składniki: 4 jajka 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego pełnoziarnistego masło kolorowy pieprz, bazylia, sól szczypiorek Wykonanie: Na patelni roztapiamy masło, rozbijamy jajka doprawiając je solą pieprzem i bazylią. Wszystko razem mieszamy do chwili ulubionej konsystencji jajecznicy. Ja osobiście wolę dość wysuszoną. Grzanki wrzucamy do tostera

W Moim Magicznym Domu
Opiekane śniadanie, czyli śniadaniowe pyszności, które przygotujesz w opiekaczu 161

takim pożywieniu już po 1-1,5 h, żeby zabić głód, sięgniesz po przekąskę, najczęściej tuczącą, np. słodkiego batonika, napój energetyzujący. Opiekane kanapki na dobry początek dnia Pełnoziarnisty żytni chleb przyrumieniony w opiekaczu ze smakowitymi dodatkami zachęci do zjedzenia śniadania nawet największego niejadka. Żeby zapewnić sobie dostawę wartościowych kalorii i już od rana dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów

Codogara
Grzanki a'la caprese 144

nikt nie jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją), pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest też smaczne, nie martwcie się ;) Składniki: pełnoziarniste pieczywo (chleb tostowy, bułka itp.) pomidory ser mozzarella świeża bazylia oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Mozzarellę pokroić w plastry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z ciecierzycy na kanapki. 117

będzie miękka - odcedź  (możesz to zrobić dzień wcześniej wtedy będzie zimna) . Następnie wsyp ją do blendera, wlej oliwę i wsyp wszystkie  przyprawy - zblenduj. Podawaj na chlebie żytnim, pełnoziarnistym. Pomysł na  śniadanie lub kolację. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pasta z łososia , delikatna , lekka 157

porcja na 1 osobę  90 g łososia surowego 20g jogurt 2%  sok z cytryny 5g (1 łyżeczka ) 1 łyżka posiekanego kopru pieprz czarny (szczypta) kapary 10g chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka  Łososia upiec w foli aluminiowej 170 st. 25min Jogurt , cytrynę , koper, pieprz - zmieszać . Łososia pognieść widelcem dodać wymieszany jogurt.Miksować na konsystencje pasty. Posypać kaparami. Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 194

jednocześnie mają wspaniały, intensywny smak, idealnie zatem sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Użyłam mąki orkiszowej typu 700, ale równie dobrze nada się każda inna mąka, także ta pełnoziarnista, wówczas chleb może mieć nieco cięższą fakturę. Dla ułatwienia użyłam drożdży instant. Oczywiście możesz użyć tych świeżych, sięgnij wówczas po ½ kostki (50g), przygotuj rozczyn w ciepłym mleku sojowym, pozostaw

Roślinna - blog wegański
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2146

filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 4 ząbki czosnku sok z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej: W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku

Moja Delicja
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 153

Potrawa pochodzi z Prowansji.Składniki:słoiczek czarnych oliwek (100 g)1 łyżka kaparówokoło 5 suszonych pomidorów1 plaster anchois szczypta suszonego czosnkupieprz do smaku 2 plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 192

muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło)Składniki na 1 porcję:2 plasterki bekonu albo szynki1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty)1 jajko do ugotowania w koszulce1/4 szklanki octu1 żółtko do sosu100 g masła (będziemy go klarować)sok z cytryny (2 łyżeczki)pieprz białysóldodatkowo 2 plastry pomidora, cebulka podsmażoną

Bon Appetit Małgorzaty
DOMOWY PAPRYKARZ 274

paprykarza.  Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem  będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g

Walijskie Pichcenie
Zdrowe śniadanie z Ziarenkami Prażonymi 252

bardzo zdrowe śniadanie, które z pewnościa doda energii do samego południa! Składniki -chleb razowy pełnoziarnisty -twaróg wiejski- klasyczna kostka -puszka sledzia w oleju -2 pomidory- 1 do pasty- drugi do sałatki dekoracji -2 ogórki gruntowe- 1 do pasty a drugi do dekoracyjnej sałatki -2 rzodkiewki -Słoneczne Pola- ziarenka prażone od Ziarenkowo- pół szklanki Pokrój ogórka w kosteczkę, włóż do misy

Z Kuchni Do Kuchni
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 194

groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu,  4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Chleb bezglutenowy - kolejna wersja 249

pory w wersji z mąką migdałową. Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Twarożek z fiołkami 198

Przyszła wiosna i od razu pojawiła się w mojej kuchni!  Fiołki przyniosłam ze spaceru po lesie - czyż nie wyglądają wspaniale? Nie ukrywam, iż nieco się

Sajkofanka smaku
Kanapka na ciepło III 154

Dzisiaj kolejna wersja moich kanapek na ciepło. Tym razem połączenie salami oraz awokado.  Składniki : * chleb tostowy pełnoziarnisty * salami * awokado  * czerwona papryka * ser żółty  Bardzo ciekawe połączenie tych składników - chrupiąca papryka i maślany smak awokado. Polecam spróbować

Magiczne Życie Marty
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 270

Lekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet mój "glutenowy" mąż z przyjemnością go skosztował i pochwalił :) Chleb został zjedzony w ciągu trzech dni, i choć już ostatniego dnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku. SKŁADNIKI: 20 dag mieszanki bezglutenowej(...)wypieku chleba 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać olej, a następnie stopniowo wodę mieszając łyżką do uzyskania jednolitej dość gęstej

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb wiejski 235

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie była mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 **w oryginalnym przepisie była mąka żytnia typ 1400 Smacznego! Chleb wiejski Chleb wiejski listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki

moj przepis na
Wstęp do pieczenia chleba. 213

będzie miał możliwości zatrzymania gazu, który w wyniku fermentacji uwalnia się, powodując wzrost chleba.  Bez tej konstrukcji może nasz chleb nie wyrosnąć, albo po wyrośnięciu zapaść się . Chleby z mąki o małej zawartości glutenu lub bezglutenowej, są zazwyczaj zwarte i mało wyrośnięte.  Dwa typy mąki: Mąka pszenna powstaje z ziaren pszenicy.  Ziarno składa się z : bielma(...)wszystkim z białka i skrobi. Mąka która zawiera też okrywę i zarodek jest ciemniejsza i nazywana jest mąką pełnoziarnistą.  Mąka biała składa się tylko z bielma.  Chleby z mąki pełnoziarnistej są, ciemniejsze i mniej jednolite w kolorze niż wypieki z mąki białej.  Różnią się też w smaku i w zawartości substancji odżywczych. Mąka pełnoziarnista jest bogata

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
526. Monte Cristo Sandwich 150

Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki i wyrośl

More food, love and dreams
Chleb wiejski 136

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow(...)moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody

moj przepis na
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 202

Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie króluje i nie ma sobie równych, to niekiedy warto urozmaicić menu. Choć robi wrażenie chleba jasnego, to mąki pełnoziarnistej jest w nim niemało, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem(...)ilość drożdży powoduje może trochę dłuższy czas wyrastania, ale za to, taki chleb jest smaczniejszy i dłużej zachowuje świeżość. Zbyt duża ilość drożdży powoduje szybsze starzenie i wysychanie pieczywa.  Piekłam w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g otrębów owsianych

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 203

Chleb żytnio-orkiszkowy to kolejny chleb z domowej piekarni. Domowy chleb smakuje wybornie z masłem, domową wędliną, smalcem i jako dodatek do wielu potraw. Mąka żytnia pełnoziarnista "To Ta" nadaje temu chlebowi niepowtarzalny smak i zapewnia jego świeżość przez kilka dni. Mąka orkiszowa pełnoziarnista "To Ta" nadaje delikatności W smaku jest bardziej delikatniejszy od chleba żytniego

Kulinarne pyszności Molki
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 250

Chleb z dużą ilością przeróżnych ziarenek, dzięki czemu jest to zdrowsza wersja wypieku. Tym bardziej, że część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, która wzbogaca dodatkowo smak chleba. 350 ml wody 2 łyżki miodu 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej typ 750 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 1 łyżka soli 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki(...)wierzchu wodą. Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , len , mak , miód , mąką pełnoziarnista , pestki dyni , słonecznik

https:KKuchniaMniam
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 143

cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 177

Poszukując przepisu na chleb z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), natrafiłem na blogu Siergieja na chleb łatgalski .  Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi.  Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży(...)Składniki (na jeden duży bochen o wadze powyżej 1,5 kg): 1000 g - mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 5 g - sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas  15:00 Zaparka  18:00 Zakwaszona zaparka

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb 100% żytni na zakwasie 190

mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego przepisu , użyłam jednak do niego mąki pełnoziarnistej. I niespodzianka! Chleb posmakował zarówno koleżankom z pracy (rozmnożony zakwas i przepis trafił w ręce czterech osób, które nie dość, że upiekły swój pierwszy w życiu chleb, to jeszcze wciągnęło(...)również z pieczywem całkowicie bezglutenowym. Bo kto to wie, może i pozostałe zboża glutenowe będę musiała z czasem całkowicie odstawić – tfu tfu tfu, oby nie! Jeśli za pierwszym razem chleb Wam nie wyjdzie jak należy, nie przejmujcie się, mój pierwszy też nie był idealny. Wypiek wymaga czasu i cierpliwości, więc trzeba się w nią uzbroić, bo tu się

Kuchenne zapiski Edyty
Tosty francuskie 156

Najprostsze i najlepsze śniadanie! Tradycyjne tosty francuskie polecają się dla każdego! Składniki: 1 jajo 100ml mleka lub napoju roślinnego 2 kromki chleba tostowego np. pełnoziarnistego cynamon olej do smażenia Sposób przygotowania: Jaja roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cynamon. Maczamy kromki chleba z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Prosty chleb na drożdżach 175

domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy(...)mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki pszennej (do rozmieszania z drożdżami) Dodatkowo: łyżka oleju i otręby lub mąka do oprószenia formy Jak upiec chleb? Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać

Kuchcik gotuje