Nie ma to jak długi weekend. U mnie to aż pięć dni pełnej swobody (nie licząc presji związanej z egzaminem w przyszłym tygodniu). Spacerujemy więc, korzystając
Pożeraczka, czyli raz adobrzebochenków w kształtną formę liścia przysporzyło mi mnóstwo frajdy. Wyszło, mam nadzieję całkiem nie najgorzej. Do zaczynu dodałam zakwas żytni (tylko taki posiadam) i połączyłam mąkę orkiszową pełnoziarnistą z pszenną chlebową. Chleb orkiszowy posmakował mi bardzo i upiekę go w przyszłości nie jeden raz. Cytuję przepis za Daną i Amber. Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej
Pieguskowa Kuchniasprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :) Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach? W blaszce, czy o naturalnym kształcie? Z dodatkami, czy typowy chleb codzienny? Hmm... tyle wariantów do wyboru, na co się tu zdecydować? Stosuję wtedy sprawdzoną metodę "na ślepca" . Nie ma to jak po omacku wybierać składniki, zawsze wpadnie
Grunt to przepis!Przepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. Składniki 200 g mąki pszennej(...)mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 1 / 2 szklanki otrąb pszennych 40 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto
niecodziennikparypieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu(...)stary, zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego
Smaczne Zdrowektóry idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty) kilka łyżek ulubionego ketchupu, ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka mozzarelli, ulubione(...)garść kukurydzy,) przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd ) na dnie blaszki układamy chleb tostowy, po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle, całość wstawiamy do piekarnika
Blog kulinarny S9.PLróżne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli
My Chcemy JeśćTen chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po
Pożeraczka, czyli raz adobrzetygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Kiedyś piekłam go w garnku żaroodpornym, dzisiejszy upiekłam w garnku żeliwnym, jeden(...)Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć ja na pszennej nie piekłam) - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 40g świeżych drożdży - 20g soli himalajskiej (lub morskiej) - 600g
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z
moj przepis namojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z
moj przepis naCześć! Dziś mam dla Was przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość (choć u mnie zwykle znika w ciągu doby :D). Continue reading Chleb orkiszowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plczego unikam. Postanowiłam stworzyć mini-poradnik. Może i was zainspiruje. Dziś cz. 1: 1. Zastępuję produkty oczyszczone (z białej mąki) produktami pełnowartościowymi lub przynajmniej mieszanymi , np. kupuję pełnoziarnisty makaron. Co do chleba, to piekę własny na zakwasie, mieszany (postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis). 2. Jem więcej kasz . Moja ulubione to jaglana i biała gryczana. Poza tym rzadziej
Qlinarnie i QlinarnieKrótko mówiąc...najlepsza pizza pełnoziarnista EVER. Robłam ją z tego przepisu już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże
CzarnawisienkaDomowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. Składniki na bochenek: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka cukru trzcinowego 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy masło i otręby do wysypania formy. Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Mąkę i sól
wyzwania kuchenne