chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:117/261)

Chleb z dynią i imbirem 295

Sezon na dynię jest! A że dawno nie było wpisu o chlebie to jest okazja. Wiadomo, że wolałabym na zakwasie, ale niektórym chlebom nie wypada. Ten po prostu jest delikatny i taki ma być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego

apetytnapieczenie
Jasny chleb żytni z ziemniakami i kminkiem 162

ziemniaczanego (u mnie resztki z obiadu) 340 g wody 35-40°C 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 175 mąki żytniej jasnej typ 720 2 szczypty mielonego kminku Zakwas i ziemniaki rozprowadzić dokładnie w ciepłej wodzie, dodać obie mąki i kminek, wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Przykryć aby nie obsychał. Zostawić do fermentacji w ciepłym miejscu(...)Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka. T garowania = 27-28°C . Pieczenie na nagrzanej wcześniej co najmniej 40 minut grubej blasze lub kamieniu: 5 minut w 250°C, następnie 40 min -> 190°C. Można

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na jogurcie 107

rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i bardzo smaczny chleb na jogurcie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword jogurt Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 150 g wody o temperaturze pokojowej 100 g zakwasu żytniego aktywny 100 g jogurtu naturalnego typ grecki(...)spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, ale jeśli musicie wyjść z domu na dłużej, może spokojnie zostawić ciasto nawet na 9 godzin. Przygotować formę na chleb ( ja użyłam 23 x 14 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami . Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać , wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wiejski z ziarnami długorosnący 241

drożdże zakwasowe - dzikie - tak samo pięknie rozmnażają się i podniosą ciasto. Zabawa i obserwacja takiego procesu jest warta tego aby potem zjadać pyszny chleb, spróbujcie. Dodam także że w przepisie jest 1 g zakwasu i nie pytajcie czy się pomyliłam, da radę udźwignąć mąkę, zapewniam. Fachowcy mówią że jest to chleb wiejski z ziarnami o ekstremalnie niskiej inokulacji 0.1% Nowatorska(...)metoda której pionierem jest piekarz Yohan Ferrant i grupa dietetyków. Pokazuje nam że nie ilość zakwasu jest ważna ale jego aktywność i rozumienie procesu fermentacji ciasta. Chleb wiejski z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 310

mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę wody w cieście (dodajemy do ciasta dodatkową wodę, w ilości 0,32 wagi zakwasu

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas na żurek 168

wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja!  Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody i pozostawić(...)czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą. Rady Przygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby pasował do gustów smakowych domowników, zmniejszyć

Pyry na Gaz
Kiszenie żuru 173

Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania żuru. 10 dkg mąki żytniej 500 ml przegotowanej ciepłej wody 2 ząbki czosnku skórka z kromki chleba żytniego Jak przygotować zakwas na żur . Do glinianego garnka wsypać mąkę, dodać czosnek (nie obierać skórki), skórkę z chleba oraz ciepłą wodę. Zamieszać, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej temperatura(...)żuru Koniecznie należy użyć mąki żytniej. Nie wyobrażam sobie prawdziwego żuru na innym rodzaju mąki. Czosnek nada żurowi smaku natomiast skórka z chleba sprawi, iż zacznie on szybciej fermentować. Możecie pominąć te dwa składniki i przygotować zakwas tylko z mąki i wody. Szukasz zakwasu na barszcz czerwony? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zakwas z buraków . The post Kiszenie

mecooks
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 165

przeróbkach i tak sobie krąży w przestrzeni internetowej, ale mogę powiedzieć, że chleb jest świetny. Ma fajną, niebyt twardą skórkę i idealny miąższ. Odrobina mąki żytniej dodaje mu charakteru.       Zaczyn: 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 20 g maki(...)łączymy ze sobą w misce. Nie wyrabiamy jakoś dokładnie, tylko mieszamy łyżką do połączenia się. Zawijamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Przypominamy: aktywny zakwas to taki dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Po tym czasie do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwie oprócz soli. Mieszamy przez chwilę, jakieś 2 minuty, tak tylko żeby

Marder&Marder Manufacture
Chleb z oliwkami 179

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko. Jeśli(...)Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży. Miłego wypieku. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb wiejski 187

Chrupiąca skórka i wspaniały smak domowego chleba pieczonego na mące jasnej żytniej i pszennej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny chleb wiejski , który upieczesz na zakwasie z dodatkiem drożdży.  - prosty przepis na chleb wiejski - na drożdżach suszonych lub świeżych - na domowym zakwasie lub zakwasie suszonym

AniaGotuje.pl
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 194

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki żytniej razowej 12 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu(...)chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy chleb z kefirem na zakwasie 208

Składniki: do aktywowania zakwasu dnia wcześniejszego 80g zakwasu (może być nieaktywny, ale w temperaturze pokojowej), 170g mąki żytniej (razowa lub jasna), 180g ciepłej wody. na chleb: 370g mąki orkiszowej, 150ml kefiru, 150ml ciepłej wody, 1 niepłna łyżeczka soli.   Wykonanie: Wieczorem poprzedniego dnia (najlepiej wieczorem) mieszam składniki do aktywowania zakwasu, przykrywam i odstawiam na noc w ciepłe miejsce. Następnie, rano(...)wyraźnie będzie widać, że zakwas ma pęcherzyki powietrza dodaję pozostałe składniki i mieszam dokładnie (za pomocą łyżki lub robota kuchennego). Przykrywam i odstawiam na jedną godzinę, po tym czasie mieszam dwa razy tak jakbym chciała odwrócić ciasto. Odstawiam na kolejną godzinę. Po tym czasie powtarzam czynność. Po upływie drugiej godziny ciasto na chleb przekładam do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego

Saganek
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 241

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 241

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb