jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci od owoców, co nie ujmuje mu wcale smaku... Piekłam w ciemnej blaszce o wym.38x24cm Składniki kruchego ciasta
Smaczne ZdroweBadylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzimi "Magiczne miejsce" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Bulion warzywny autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona ricotta
Weekendy w domu i ogrodziekaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię
Kulinarne przygody Gatityjakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące
Smaczne Zdroweogniu. Kiedy soczewica będzie al dente i wchłonie wodę, dodaj ją do sosu. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 10–15 minut i ewentualnie dopraw. Podawaj z dobrym chlebem na zakwasie
Lejdi of the houseżeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać. Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno się udać. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureKonfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe do smarowania
Poezja smakupodwójne zwycięstwo! PS.: Na diecie możecie sobie darować tu ser i bekon i zamiast nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire
Karo in the Kitchenupieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku Królika podzielonego
Weekendy w domu i ogrodziepostanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci na wsi. Podejrzewam , że dlatego tak lubię tam jeździć
wesoła kuchniakochałam kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce
Smaczna Pyzakażdym supermarkecie. Ja użyłam tych z zalewy słodko kwaśnej. Płatki migdałowe i parmezan doskonale łączą wszystkie składniki w jedną całość. Polecam podawać z kromką chrupiącego, żytniego chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja dla 4 osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków
Jaglusiaprzez internet. Zdobywałam doświadczenie na wielu warsztatach prowadzonych m.in. przez: - Kingę Paruzel i Jakuba Kaźmierczyka (warsztaty z fotografii kulinarnej). Więcej przeczytajcie tutaj . -Piotra Kucharskiego (warsztaty z pieczenia chleba na zakwasie). Link do relacji- klik . - Agnieszkę Jasińską (warsztaty z fit słodyczy). Link- klik . Ten rok, podobnie jak poprzedni, obfitował w mnóstwo nowych przepisów i coraz ładniejszych zdjęć
Nastoletnie Wypiekanieczasem nachodzi mnie na domowy chleb, ale potrzebuję go szybko. Wtedy przepis na pszenny chleb na drożdżach jest idealny. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo jak chleby robione na zakwasie. A dzięki temu, że do chleba używam suszonych drożdży, składniki na taki chleb zawsze mam w domu. Wystarczy tylko złapać proporcje, zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży
Mieszam w GarnkuChleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g pełnoziarnistej
Weekendy w domu i ogrodzie