Było wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach
Dzieje kuchennej Wiewiórywzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu! Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto(...)podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie się nie zsolidifikowala. Przykrywamy drug ą połow ą ciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35
Mia Cucina Sofietapieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej łyżeczka miodu prawdziwego łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki na jajo w koszulce Woda 1- 2 łyżki octu Jaja kurze Przygotowanie Wlewamy wodę do 2/3 wysokości garnka i zagotowujemy, wlewamy ocet(...)Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników
Symfonia SmakówBył czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny
Dzieje kuchennej WiewiórySurowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Szybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne
Dzieje kuchennej Wiewiórykoperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały rok. W dzieciństwie często chodziliśmy na grzyby, z których mama robiła sos, suszyła je, bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków(...)gęsty, albo mamy niewiele grzybów, w trakcie duszenia dodajemy gorący bulion. Solimy do smaku. Na koniec śmietanę hartujemy gorącym sosem (wlewamy do śmietany kolejno 3-4 łyżki sosu i mieszamy) i dodajemy ją do grzybów. Całość podgrzewamy aż do momentu zagotowania śmietany. Dodajemy koperek, pieprz i ewentualnie sól. Sos z prawdziwków - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzKapuśniak warzywny tylko z białej kapusty. Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet, kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe
Apetyt na Zielonewyboru - można dodać kminek, paprykę itd - czas, WYKONANIE: Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy. Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka(...)możemy się zdecydować, czy bardziej smakuje nam na gorąco (tyle co usmażony bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze
Wypisz Wymalujkulę i przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W kubeczku oliwę mieszamy z rozmarynem. Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko(...)Marghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody GatityBułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia
Blog z ApetytemTo idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu Chilitonka . Nie dość, ze są
Dzieje kuchennej WiewióryNalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie
Marder&Marder ManufacturePomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikOd czasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu Składniki
Z Majeczką w kuchni