chleb domowy - 4322 przepisów (strona:201/289)

Chleb bananowy 167

Wreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb bananowy w życiu. Chlebek stał się popularny swojego czasu za sprawą Sophie Dahl. Do dnia dzisiejszego powstało setki modyfikacji. Ja w swojej postanowiłam wywalić cukier i proszek do pieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera(...)jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą) Szczypta cynamonu Wykonanie chlebka jest dziecinnie proste. Mieszany wszystkie składniki, przekładany do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do pieca na 180 stopni na godzinę. Ostatnie 10 minut pieczenia wyjełam chleb z foremki i piekłam do góry nogami

Lubczyk i Wanilia
Zupa krem z czarnej rzepy 134

chleba 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej(...)ognia i miksujemy. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy (lub mieszamy). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wodę, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Chilli con carne 184

cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę(...)czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salatka obiadowa z buraczkow, korniszonow, z koperkiem 369

Miałam Wam ja pokazać już jakiś czas temu. Umknęło mi :)Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki szwajcarskie 136

Dawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do

Moje domowe kucharzenie
Szybki chleb pszenno - razowy 148

zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny, smaczny bo domowy, zrobiony własnymi rękami. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki(...)łączeniem ku górze. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut. UWAGA: Podczas każdego kolejnego wyrabiania składać ciasto. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu

Opowieści z piekarnika
Żurek na domowym zakwasie 258

porządnej porcji zupy.   Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni(...)jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejniczka, skoro taka zima :) Po dwóch dniach zaczyn powinien już zacząć pracować. Możemy go zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając, by łyżka była czysta i sucha. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Zakwas powinien być dobry

Sajkofanka smaku
Pasta z sardynek 174

Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, którą zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej czekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę

Moja Delicja
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 126

wszystkiego na mieście, bo kupny barszczyk i uszka nie umywają się do domowych, a święta są przecież tylko raz do roku. Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej.   Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest

Ugotowane pozamiatane
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 225

tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj

Mieszam w Garnku
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 816

jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował  I gotowe :-)   a tu przepis w wersji Youtube  :-)  Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-)  Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-)  Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 149

Kolejny już przepis na wykorzystanie serwatki po domowym twarogu :) Tym razem to nie naleśniki, a aromatyczny, pszenno-żytni chlebek z dodatkiem surowych ziemniaków, dzięki którym dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Zauważyłam, że coraz częściej zostawiam chleby na dłuższe wyrastanie, np. tak jak tutaj- na 10-12 godzin. Po prostu bardziej mi smakują :) Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 117

Brak pomysłu na dodatek do chleba? Problem, który dotyka 90% społeczeństwa. Radzimy sobie z nim bardzo szybko. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe pasty, pasztety i hummusy. Jednak każdy z nas wie, że najlepsze są dodatki domowej roboty. Przedstawiam wam dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki

healthy dreams
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 235

rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące

Kolejny blog o gotowaniu
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 194

potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama

Chilli Czosnek i Oliwa