chleb domowy - 4322 przepisów (strona:202/289)

Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 171

Był sernik z masą makową..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na

Moje domowe kucharzenie
Domowe przetwory. Galaretka z czarnej porzeczki i kompot z pestek 225

Galaretka  czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe. Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak

Smaczna Pyza
Śledzik pod buraczkową pierzynką 210

W okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej

Karczma Honorietty
Sałatka z chorizo i winogronami 181

Składniki: kiełbasa chorizo winogrona bezpestkowe ser feta szpinak "baby" pestki z dyni sałata lodowa pomidor malinowy Przygotowanie: Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni. Warzywa i owoce dokładnie

Karczma Honorietty
Chleb z płatkami owsianymi 134

Pyszny i bardzo prosty chlebek domowy. Przepis dostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży i cukru przygotowuję rozczyn. Wszystkie suche składniki mieszam w misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy

cucinare
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 219

smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych(...)kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :)Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję

Basia w kuchni
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 137

przełożyć chleb na kamień/blachę. Chleb posypujemy mąką i nacinamy przed włożeniem do piekarnika.12. Po włożeniu chleba do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy chleb około 30 minut. Po upieczeniu pukamy w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos to znaczy, że jest upieczony, jeśli nie to zostawiamy go w piekarniku na dłużej.13. Studzimy na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony(...)piekarnia to:Amber Kuchennymi DrzwiamiAnia BajkoradaAnia Nie tylko na słodkoAnia W Moje pasje.Kuchnia i ogródAnia Pieczywo na zakwasieAlutka nie-ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaBea Bea w kuchniBożena Smakowe kubkiBożena Moje domowe kucharzenieDorota Moje małe czarowanieGallica Anonimica Zakalce mojego życiaGatita Kulinarne przygody GatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog

UgotujmyTo.pl
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 205

Domowy zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc(...)mąka typu 2000 będzie najlepsza :)Inne dodatki:- piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji - zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych- czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 190

piekarniku rozgrzanym do 200-210 st. C przez 40-50 minut. Chleb powinien być dobrze rumiany. Kroić dopiero, gdy wystygnie. Ale kto by czekał tak długo:-)? Jeśli chcemy zrobić zakwas z semoliny: *Zakwas z semoliny: 1. dzień: 57 g letniej wody 70 g semoliny 28 g jogurtu (najlepiej domowego) Składniki wymieszać dokładnie, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu

Stare Gary
Zakwas na biały barszcz 140

naturalnym kwasem mlekowym, a nie z np. octem. Co do chleba, to też musimy mieć pewność, że nie ma chemicznych dodatków. Jeszcze zdążycie zrobić swój własny zakwas. Warto, bo nic tak bardzo nie smakuje jak świąteczne dania przygotowane własnoręcznie od początku do końca. Biały barszcz z takiego domowego zakwasu jest naprawdę pyszny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta Jajeczna z serkiem topionym 149

pasta ta ledwo wystarcza na jedną czy też dwie kromki chleba co myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka

Tanie przepisy studenckie
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 213

Kapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało

Walijskie Pichcenie
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 217

Wiem, że znienawidzą mnie za to wszyscy wegetarianie, ale ja po prostu uwielbiam pasztet. Taki tradycyjny, dość ciężki. Pasztet konkret. Takiego pysznego, domowego pasztetu nie kupicie

Mieszam w Garnku
Domowa pasta jajeczna 132

  Bo był piątek i czasami dobrze odstawić na bok mięso. Bo mój mąż uwielbia. Jest szybka, tania i w zasadzie wszystko można tutaj wrzucić. Zawsze

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno- żytni 205

No i znowu piekę chlebek, akurat wiosna idzie chce się po prostu chce. Nie wiem jak u was jest...... my kochamy wypieki domowe, a chlebuś przede

Różowa kuchnia