potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama
Chilli Czosnek i OliwaBułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w
Kuchnia na wzgórzuCoś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest
Kuchnia MagdaLenyNiby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formieWitajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super mąki od Młynomag , tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe
Dzieje kuchennej WiewióryKanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem
Basia w kuchniTosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami
Walijskie Pichceniezanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy. Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło krok po kroku. 1. Śmietanę przelewam do dużej miski (można
Obiad gotowypolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
U Fiolkimnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było
vaniliowoczekoladowadziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek. Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu SKŁADNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
Fiolka w kuchniprzygotowania i żaden sklepowy nie może się z nim równać. Ponadto przygotowanie domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur
Moje Qulinaria