poczekaniu! Mam zawsze ugotowaną fasolę w zamrażalniku. Czasami mrożę już napęczniałą fasolę. Kiedy mi się zdarzy, że zapomnę ją namoczyć, to mam mrożoną jak znalazł. Wystarczy ją tylko ugotować. Domowe tahini też mam pod ręką. Odbieram potrzebną mi część ze słoiczka i miksuję z fasolą, przyprawami, oliwą i świeżą kolendrą. Hummus z czarnej fasoli nie wymaga tyle oliwy co hummus(...)ciecierzycy. Hummus z czarnej fasoli jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny. Zapach prażonego kminu rzymskiego i sezamu powala mnie niemalże z nóg. Jest to pyszne smarowidło na chleb , całkiem wegańskie, idealne do warzywnych burgerów. Bardzo lubię alternatywny hummus. Przyrządzam go z buraków , czasami z soczewicy . Jak mam ochotę na awokado to miksuję zielony hummus . Hummus z czarnej fasoli zrobiłam
codojedzeniawarunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach mąk trudno zważyć 0,4 grama ). Nie zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu(...)delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną
Ostra na Słodkokolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona aromatycznym sosem balsamico. Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb - Tu znajdziecie przepis. Zazwyczaj
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki
Kulinarne przygody Gatitytaki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden
PaleoSMAKdomu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję
bistro mamaMasło z awokado...to najzdrowsze masło jakie znam, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Idealne również dla wegan. Podane z domowym chlebkiem z ziaren
Kuchnia MagdaLenyRobiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co
Ewa w kuchni"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni
Słodkie PrzyjemnościKtóż z nas nie lubi past Lisnera - łososiowej, krewetkowej czy jajecznej. Kogóż z nas nie ogarnia czasami lenistwo i brak chęci do spędzenia czasu przy kuchence
Smaki BrazyliiU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewiórymuszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba. O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki(...)mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.) . Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe
Domowa Cookierenka Agisole mineralne tracone podczas biegunki). Aby zachęcić dziecko do jedzenia proponuję podać ze słonymi krakersami. U nas małe problemy z dziecięcym brzuszkiem a więc dziś dodatkowo parę porad jak domowym sposobem walczyć z biegunką, jelitówką, rotawirusem, grypą żołądkową ... jak zwał tak zwał :) A że wszystkie gastro lubią atakować jesienią podaję kilka zasad : 1. Przede wszystkim pamiętajmy, że każdy(...)jest mleko - jedni nie wykluczają z diety, inni tak - ja nie podaję żadnych produktów mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy. Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy
Atlas Smakówpiekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj >>>> :) A pstrąga to lepiej wrzuć na grilla. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Na śniadanie chleb w warzywami. Pamiętasz mój
lady-och-mistrzyni.blogspot.compóźniej ostudźcie na kratce. Ten chleb jest najlepszy od razu gdy wystygnie, zaraz po upieczeniu. Jeśli zostaną Wam jakieś resztki – zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i przechowujcie w lodówce. Najlepszy będzie po krótkim odgrzaniu – czy w piekarniku, czy w tosterze. Mnie wystarczy kawałek świeżego masła i plasterek dobrej, domowej szynki lub pomidora. SKŁADNIKI 270g mąki pszennej 2 płaskie
Karo in the Kitchentopinambura w weekend zdecydowałam się na domowe burgery. Potrzebny był mi jednak sos a ponieważ lubię paprykę w każdym wydaniu zdecydowałam się na ajvar. Jest to obok sosu z czosnkem pieczonym jeden z moich ulubionych sosów. Wymysł kuchni serbskiej popularny na bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc pasuje do wszystkiego
Lubczyk i Wanilia