Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz
Truskawkowa Fiestadoskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować(...)domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami. Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni1 łyżka
Z butelką mleczka w tledziały tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka o chlebie już nie jest najlepsza). Książka zaczyna się od działu "Egzotyczne owoce i warzywa". Każdy(...)kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne domowe rzeczy, ale ona po prostu uczy
Marder&Marder ManufactureZbliża się powoli jesień a co za tym idzie i wzmożony okres na przeziębienia. Dlatego dzisiaj specyfik do domowej apteczki - sok z czarnego bzu. Zapewne wielu z Was (w tym także ja) pamięta ten sok przygotowywany przez babcię. Gdy tylko czuję, że łapie mnie jakaś infekcja, to zanim sięgnę po leki na przeziębienie "wspomagam" się właśnie tym sokiem, dolewając sobie(...)ostatnim drzewem roku. Kończyła rok, symbolizując śmierć i odrodzenie. Germanie otaczali czarny bez szczególną czcią i składali mu ofiary z chleba, mleka i piwa. Niemiecka nazwa tego krzewu „holunder”, nawiązuje do bogini Holdy, matki bogów, czczonej jako opiekunka ogniska domowego, patronka ludzi i roślin, która łączyła w sobie dobroć Matki Ziemi i promienność niebiańskiego światła. W XVII i XVIII-wiecznych
My simple kitchenzimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny • 8 dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku(...)zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu
Podróż w kulinariaOstatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale
Moje domowe kucharzenie"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat
Moje domowe kucharzeniehttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchniOstatnimi czasy obowiązkowo, chociaż raz w tygodniu, musi być u nas świeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki:250g mąki żytniej,250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościjemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym pasztetem z wątróbek drobiowych, który tamtego dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła z bloga Chleby Info , bo sobie przypomniałam, że kiedyś u niego widziałam fajny chleb
Blondynka Gotujekasy by kupić byle jaką zupę z kartonu może zająć nam więcej czasu niż przygotowanie domowego zakwasu. Domowy barszcz robi się właściwie sam, a otrzymany zakwas możemy przechowywać wiele miesięcy. Należy jedynie pamiętać o usunięciu kromek chleba po 5-7 dniach od nastawienia, choć nie jest to konieczne, o czym przekonałem
kuron.com.plspożycia. Dobór przypraw do sera proszę traktować indywidualnie, według własnego gustu. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi jest domowym wyrobem, z którym nawet laik kulinarny może się zmierzyć. Inspiracją był dla mnie przepis Darka znaleziony na blogu Chleba naszego . Prostota wykonania oraz dostępność wszystkich składników to niewątpliwie duże atuty tego przepisu, które zmotywowały mnie do jego wypróbowania. Sam efekt
mojewypiekiinietylkoUwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej
Kuchnia od dwojga