chleb domowy - 4322 przepisów (strona:183/289)

Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 235

Dzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego

Mieszam w Garnku
Chlebek czosnkowy - pizza dla zabieganych 625

Puszysty placek zwany chlebem czosnkowym. I mimo, że nie ma tu ani drożdży,ani sody, to rośnie jak szalone. Co więcej można by rzec. Ekspresowe wykonanie

Karczma Honorietty
Pasta jajeczna z majonezem z tofu 158

   Potrzebne składniki:   6 jajek od szczęśliwej kurki 1/3 pora 5 łyżek domowego majonezu z tofu (przepis znajdziesz  tutaj ) 0,5 pęczka

Łycha smaków
Burgery wędzone. Mięsna kanapka 208

Burgery wędzone. Mięsna kanapka zostały podane z warzywami w grillowanym chlebie. Tak naprawdę to one nie są wędzone, są tylko muśnięte dymem wędzarniczym z butelki wymieszanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 191

Jakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki

Lubczyk i Wanilia
Knekkebrød - chleb norweski 245

Po raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 218

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania   Przygotowanie:Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około

Ala piecze i gotuje
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 163

znanym kierunku. Nie zgubcie ich, zbierajcie. Są ważne w dwie strony.   Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami. Rośnie - jak na drożdżach. Znika jeszcze szybciej

KUCHARNIA
Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 204

przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 153

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia

Kuchnia na wzgórzu
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 188

karczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów  jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę

pieprzny smaczek
Chleb żytni na własnym zakwasie 197

się w foremkach.] Konsystencja ciasta powinna być jednolita, trzymać miskę w której jest wyrabiane. Ani za wodnista, ani za luźna. [ Za sztywna może mniej wyrosnąć, za luźna da mokry chleb.] Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię wilgotna dłonią. odstawiamy na ok 4-5 h do wyrośnięcia. Wyrastanie i pieczenie Ciasto jest gotowe(...)skórki. [No może lepszej niż gdy nie posmarujemy. Wątpię czy da się uzyskać ładną w warunkach piekarnika domowego.] Wody nie może być za dużo bo czasem gdy powierzchnia jest "ślisko-szklista" może nie pozwolić na wydostawanie się gorącego powietrza z wnętrza chleba i uzyskamy efekt poduszki powietrznej pod skórką, a w środku nieupieczonego ciasta. W takim przypadku można nakłuć powierzchnie

AZgotuj!
#Inspiracje - Moja Mama 215

mając nie wiadomo ile gotówki zawsze kupiła coś smakowitego. Jest wzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu

Cooking Monster
Chleb z sezamem,złotym lnem i otrębami 166

Własnoręcznie zagnieciony, w domu upieczony...najlepszy.. 20 dkg mąki chlebowej żytniej Młynomag 30 dkg mąki tortowej Młynomag 5 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1,5

Moje domowe kucharzenie
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 258

śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania