Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne
Ze smakiem i z pasjąMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można
Miksturownikdomowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki(...)peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę
Posadzone i zjedzonemięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka i są warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie
Marder&Marder ManufactureZachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program
Moje domowe kucharzeniefarsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową)- 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant
mojewypiekiinietylkokoniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele(...)chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy: Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą i obrać
Moja Delicjarzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem :) A jeśli pozwolimy dzieciom pomagać przy tworzeniu takiej kanapki, będzie smakowała im jeszcze bardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie :) Ostatnio nasza koleżanka Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem bardzo polecała chleb z kaszą jaglaną. Nie była bym sobą gdybym go nie wypróbowała. Powiem Wam
Sama słodycz i szczypta chilireszty danych, ale jeśli zastanowić się nad nimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na pyszny chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi. Do wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis
Sama słodycz i szczypta chilisposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D). Ten jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować
FitKot