Najsmaczniejsze rzeczy na świecie to przygotowane w zaciszu domowym. Coraz częściej je przygotowujemy, cieszymy się ich pysznym smakiem,aromatem pozbawionym konserwantów. Robimy chleby, przetwory, nalewki, różnego rodzaju wędzonki i sery. Ser nabiera po uwędzeniu nabiera złocistej barwy w smaku przypominający oscypek.Jest lekko słony rozpływający się w ustach. Po wyjęciu serek jest ciepły
Kulinarne pyszności MolkiKlasyczny przepis na domową, pyszną pastę jajeczną z tuńczykiem. Jest obłędnie pyszna a najlepiej smakuje z miękkim chlebem, najlepiej tostowym. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i wystarcza na 2-3 dni. Musicie koniecznie spróbować :) Składniki: * 10 jaj * 2 puszki tuńczyka w wodzie * majonez * sól i pieprz poziom trudności: łatwy kaloryczność: duża porcja: 20 kanapek czas przygotowania: 20 minut (plus godzina
Klasyka Gotowaniaskładniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2
Domowy Smak JedzeniaWszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) Składniki: 3 kg węgierek 1,2 kg cukru
Z Majeczką w kuchni*składniki: 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki 70 ml oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika sok z 1/2 cytryny (małej) sól, pieprz opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
Domowy Smak JedzeniaKoniec przerwy świątecznej i koniec wolnego od Wypiekania na śniadanie. Jako, że dużo piekę domowego pieczywa postanowiłam i tym razem wziąć udział w akcji. W tym tygodniu pieczemy chleb Gosi z bloga Smaki Alzacji . Chleb jej jest bezglutenowy ale ja niestety nie miałam takiej mieszanki jaką miała Gosia. Upiekłam więc na mące chlebowej typ 750 i zamiast świeżego użyłam suszonego
Ewa w kuchniSchab Dojrzewajacy bez dodatku tłuszczu Okiem dietetyka patrzę i nie wierzę! W szędzie milion sposobów jak szybko schudnąć.. Najlepiej biedny człowieku schudnij w 1 dzień
IzaGotujes kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy
Domowy Smak JedzeniaZostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy
Zainspirowana w kuchniCoraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam
dom-agi.plPrzepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju
Zainspirowana w kuchniChleb Graham na zakwasie...Podłużny chleb z chrupiącą skórką.Upieczony z mąki pszennej Grahama.Na bazie zakwasu żytniego.Pyszny, zdrowy, domowy.Polecam!Składniki:Zaczyn:3 łyżki zakwasu żytniego
Gospodyni Miejskaczekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.SKŁADNIKI(...)pieczenia blaszce. Przykrywam folią- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem.- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut.- Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie. - chlebek czekoladowy jest pyszny
Basia w kuchnirazu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę
Uwaga Babcia Piecze Chleb