Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki
Roślinna - blog wegańskiŚwietny pomysł [ nazwa zresztą też] na wykorzystanie czerstwego chleba...chleb smażyłam nie raz, ale nigdy nie obtaczałam w bułce tartej...warto spróbować..pomysł na taki
Moje domowe kucharzeniepamiętacie jeszcze smak kromki chleba z paprykarzem??:) Ja pamiętam doskonale i postanowiłam odtworzyć te kulinarne wspomnienia:) Zrobiłam domowy paprykarz z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy pęczak zamiast białego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam
Moje domowe kucharzenieCzasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej
Moje domowe kucharzeniechleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika. Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach
Moje domowe kucharzeniespecjalistką. Przerażają mnie przepisy, w których mowa o procentowych proporcjach składników, kilkakrotnym składaniu bochenków, czy jakichś wymyślnych metodach dla zaprawionych w boju domowych piekarzy. To nie na moją głowę i zdecydowanie nie na… Czytaj dalej Łatwy chleb bez zagniatania z parmezanową posypką
brunetkawkuchniogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się
W kuchni Karmel-itkiAmber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego(...)kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.To wspaniałe uczucie tworzyć
Moje domowe kucharzenieDomowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukOstatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba
Apetyczna babeczkaznaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2 15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowa produkcja jogurtu to sprawa dużo prostsza, niż się wydaje. Nie jest to gadżet niezbędny w kuchni, ale myślę że wart zainteresowania. Kupisz
Powiedz dietom nieznaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2 15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowa produkcja jogurtu to sprawa dużo prostsza, niż się wydaje. Nie jest to gadżet niezbędny w kuchni, ale myślę że wart zainteresowania. Kupisz
Powiedz dietom nieProsty sposób na wykorzystanie czerstwego chleba..pyszne grzanki ..dodatek do zup, a nawet tak bez niczego do pochrupania. czerstwy chleb oliwa dowolne przyprawy [u mnie zioła
Moje domowe kucharzenieOgórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać
Codziennik Kuchenny