Puszyste bułeczki pszenne 144Moja przygoda z domową piekarnią trwa w najlepsze. Dziś prezentuję przepyszne, miękkie, lekko wilgotne bułeczki pszenne, które przez długi czas zachowują swoją świeżość. Sekretem ich puszystego miąższu jest dodatek ziemniaków. Jeśli lubicie taki typ pieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały
Raj dla Podniebienia
Śniadanie z domowym serkiem 181Kanapki z własnoręcznie zrobionym w domu jogurtowym serkiem ? O taaak ! To wspaniały pomysł na sobotnie leniwe śniadanie. Do tego razowy wieloziarnisty chleb, odrobina dobrej oliwy z oliwek i jest pysznie. Zapraszam. Śniadanie z domowym serkiem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: porcja jogurtowego serka labneh 4 kromki pieczywa razowego z ziarnami kilka pomidorków koktajlowych płatki chili sól morska oliwa
Kulinarne przygody Gatity
Domowe precle 146gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb". Hamelman przytacza swoją historię związaną z preclami, to właśnie ten wypiek był jego
Pora coś zjeść
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 203Zapraszam na wpis o warsztatach kulinarnych „Chlebem i solą” trochę spóźniony, ale mamy usprawiedliwienie, gdyż byliśmy na wakacjach nad morzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas(...)lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 241Zapraszam na wpis o warsztatach kulinarnych „Chlebem i solą” trochę spóźniony, ale mamy usprawiedliwienie, gdyż byliśmy na wakacjach nad morzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas(...)lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 324Jeden sposób wykonania, a możesz podać na trzy różne sposoby. Jeden to jako wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a
Kuchnia Pokoleń
w typie bagietki smaczny chlebuś... 193Składniki: mąka tortowa 70 dag, drożdże świeże 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko ciepłe 1 szklanka, woda letnia 1/2 szklanki, maslo 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubię
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 208Składniki: drożdże 30 gram, woda letnia 250 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka
W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką... 184Składniki: drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ 1850
W Mojej Kuchni Lubię
łatwy chleb z jajkiem i ziarenkami selera... 244Składniki: mleko ciepłe 1,5 szklanki, woda ciepła 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka XXL, drożdże 30 gram, cukier 1 łyzeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ
W Mojej Kuchni Lubię
domowy "francuski" chleb... 212Składniki: drożdże 30 gram, mleko ciepłe 175 ml, woda ciepła 175 ml, masło miękkie 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500
W Mojej Kuchni Lubię
bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... 243Składniki: drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 360 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ
W Mojej Kuchni Lubię
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 252O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i
Domowa Cookierenka Agi
Jak zrobić domowe masło 548się w to bawić! Otrzymujemy produkt wart zachodu – prawdziwe masło. Dla mieszczuchów, robienie domowego masła to domena babć i wiejskich bab uzbrojonych w maselnice. Nam domowe masło kojarzy się z naturą, tradycją, oraz świeżym chlebem. Do wykonania prawdziwego masła potrzebna jest dobra śmietana i coś do jej ubijania. W lecie śmietana przed ubijaniem powinna być schłodzona, a zimą mieć temperaturę(...)maślanki oddzieli się masło, trwa to ok. 4-5 minut. Odsączyć masło na sicie z gazą, przepłukać, odcisnąć i uformować. Zajadać z apetytem. The post Jak zrobić domowe masło appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię