Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNaturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do
Kuchnia na wzgórzuWakacje się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami
Moje domowe kucharzenieWczoraj wieczorem upieczony...dziś akurat na śniadanko..tym razem chlebek piekłam w multicookerze ..przepis na chleb znalazłam tutaj. 700 g mąki 35 g świeżych drożdży
Moje domowe kucharzenieŚwietny dodatek do kanapek ,domowej roboty. Składniki 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim) 2 puszki szprotek w oleju 1 puszka
R'n'G KitchenLubicie zapach pieczonego chleba w domu? Ja uwielbiam. A kto nie lubi, świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na
wyzwania kuchenneProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo
wyzwania kuchennemoże być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis(...)bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy kiedy nie chce mi się stać długo w kuchni. Polecam! PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM - 300 g mąki pszennej - 180 g mąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant
SMYKWKUCHNIWitam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta
Uwaga Babcia Piecze Chlebkanapkach może pojawiać się coraz większy bukiet warzyw, aż nastąpi moment, w którym część warzyw stanie się tańsza od chleba i będzie można skomponować śniadanko bez pieczywa i bez konsekwencji dla budżetu domowego. Częstym problemem, dość nie racjonalnym jeśli chodzi o styl życia, jest paradygmat, że zdrowy styl życia jest drogi. To może być zaskoczeniem dla wielu osób(...)żytni średnio 4,5; chleb zwykły-pszenny średnio 3,5. I robimy zadanie z X-ami 4,5/2,7 = 60/Xż przekształcamy Xż=60*2,7/4,5 to daje że Xż = 36 zł 3,5/1,5 = 60/Xp przekształcamy Xp=60*1,5/3,5 to daje że Xp = 26 zł Jak widać różnica w budżecie domowym
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesię też ukryć, że sklepowe pieczywo tostowe to chyba najgorszy rodzaj pieczywa. Nadmuchane, puste, z ogromną ilością okropnych dodatków. Dlatego też trzeba robić domowe. Z tego przepisu do Liski korzystałam już kilka razy. Chleb wychodzi cudowny, ale trzeba dać mu czas na ładne wyrośnięcie. Czasami zajmuje to niecałą godzinę, ale zdarza się, że trzeba mu poświęcić więcej czasu. Jednak warto
Sto kolorów kuchniBardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby
Ze smakiem i z pasjąPszenne bagietki na drożdżach to proste pieczywo , z którego wypiekiem poradzi sobie nawet największy laik. Pszenne bagietki należą do najszybszych domowych wypieków. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki
codojedzeniaZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili
Smaczne Zdrowe