każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI I CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu 300 g ziemniaków 2 trójkąciki sera topionego np. ementaler 1-2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek czerwony(...)topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę. Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem
Bon appetit mon amieniebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki 1 mały kalafior - około pół kilograma po oczyszczeniu z zielonych części (można zastąpić mrożonym) 2 małe ziemniaki 1 mała(...)serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6. Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1 . Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować
Cztery FajerySłodkie ziemniaki - samo zdrowie! Znane pod nazwą wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, inne nazwy batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania! Składniki: 3 bataty 3 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka
Życie zaczyna się w kuchniktóry wszyscy zjedzą ze smakiem. Przygotowanie przekąsek i potraw to kolejna ważna kwestia. Warto, aby dzieciaki mimo wszystko dostały coś pożywnego poza chipsami i ciastkami. Może to być np. domowa pizza, pełnoziarniste hot dogi lub pieczone ziemniaki albo nuggetsy. Oprócz tego na osłodę można podać lody, gofry, naleśniki lub koktajle owocowe. Jeżeli urodziny dziecka wypadają wiosną lub latem
Codogarajuż raz podawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis na zupę krem z dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni
Pyza i Surówkaząbki czosnku 3-4 ziemniaki 200 g świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka(...)około 2 min. zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu
Kuchnia MagdaLenysiebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje: 250 gram pieczarek brązowych 200 gram topinamburu 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz litr bulionu warzywnego(...)topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy
Mango Papajawinogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą
Kulinarny karnet Christopherabłąd! Obierki można wykorzystać do bulionu (podpieczone nadają wywarowi koloru i wędzonego smaku) oraz wykorzystać w formie chipsów. Nauczył mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą
Food Squarepobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia Marty , po czym go lekko zmodyfikowałam i oto poniżej są efekty: Puree z selera 1 seler średniej wielkości 1-2 ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka mleka(...)patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły. Chipsy z pietruszki i buraka 1 duża pietruszka 1 burak olej do głębokiego smażenia Pietruszkę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w dość cienkie plasterki ale też bez przesady jeśli będą za cienkie spalą się (wiem bo próbowałam swoja obieraczką do ziemniaków otrzymać plasterki ale po próbie ich usmażenia okazały się
Piekielna Kuchnia Patikoperkiem, czy odsmażane następnego dnia, jako talarki z patelni. A kto nie lubi frytek, chipsów czy chociażby placków ziemniaczanych. Na pewno nie jedna z wymienionych pozycji co jakiś czas gości w waszym codziennym menu. Można by się pokusić o stwierdzenie, że Polska ziemniakiem stoi. I bardzo dobrze. Nie mam nic przeciwko! Przed Wami kolejny sposób by odczarować obiadowe ziemniaki
Karczma HonoriettyEdamski MSM Mońki charakteryzuje się sprężystym elastycznym miąższem usianym nielicznymi oczkami o niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek. Źródło: Klik CHIPSY JARMUŻOWE SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać jarmuż(...)góra i dół z termoobiegiem). FRYTKI SKŁADNIKI: 6 ziemniaków szczypta soli świeżo mielony pieprz szczypta nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów jarmużowych. Doprawić. Nie dodaję oliwy. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
ClauditteMissCookingtakie przepisy. Składniki: 3 pietruszki 1 seler 1 mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1 duża cebula biała 3-4 ząbki czosnku 2 szklanki mleka 1 szklanka wody łyżka miodu pieprz, gałka muszkatołowa olej kokosowy mały ser pleśniowy lazur błękitny 100 g chipsy z jabłek* Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układam na blaszce lub naczyniu(...)żaroodpornym i podpiekam w piekarniku (200 stopni, góra-dół), aż zmiękną. Na patelni podsmażam cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy się trochę zeszklą dolewam wody i duszę całość do miękkości. Warzywa wkładam do kielicha blendera lub używam ręcznego. Stopniowo dolewam mleka, by łatwiej było miksować. Ilość dolewanych płynów, zależy tylko i wyłącznie od konsystencji jaką chcemy uzyskać
Karczma HonoriettyJakiś czas temu po raz pierwszy trafiłam w sklepie na fioletowe ziemniaki Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie kupiła i nie wypróbowała. W smaku zdecydowanie nie przypominają batatów (tak jak się tego spodziewałam) ale zwykłe zimniaki z dużą zawartością skrobi. Jako, że kupiłam ich kilogram, postanowiłam przetestować je w kilku wersjach: gotowane, pieczone i smażone. W formie(...)pieczonych łódeczek zdecydowanie mi nie zasmakowały. Jako że zawierają dużo skrobi, były bardzo suche ;/ Z kilku ziemniaczków przygotowałam chipsy. Kochani to był strzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem
PatiGotuje