Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu – proste, ale wykwintne danie „z niczego”. Wystarczy cienko pokroić ziemniaki, zapiec w formie do tarty, potem wypełnić nadzieniem i gotowe. Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 4 Tarta ziemniaczana last minute W drzwiach stają niespodziewani goście, a w lodówce oprócz światła są tylko jajka, kilka ziemniaków, jakaś zwiędła(...)muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka
Niedzielny kucharzchciałam, ale tata pomyślał, że spróbuje i pociął sobie ziemniaka na tarce (tak jak na mizerie) i wsadził na ok 6 min do mikrofali. I wyszły mu gotowane ziemniaki. Ja postanowiłam być trochę mądrzejsza.., pokroiłam ziemniaka w robocie na ok 2 mm plasterki i chciałam wypróbować 2 opcje: 1. Ułożyć ziemniaki na specjalnym stojaku do mikrofalówki 2. Poukładać na papierze(...)wyłożonym papierem toaletowym (takie zastępstwo ręcznika pap. ;p) Tak więc oczywiście stojak tylko do użycia w funkcji "grill".. po 4:30 min. ziemniaki nadal surowe. Na papierze po 5 min nawet prawie chipsy tylko sie przykleiły do papieru. Ale choć ze drugim razem już je osuszyłam papierem, ułożyłam na innym talerzu.. to wyszły totalnie przyklejone i bardziej surowe
W kuchni bez szafekkapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka sól, pieprz jajko 4-5 łyżek bułki tartej olej do smażenia mała główka sałaty(...)stronach po kilkanaście sekund i wykładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Wymieszać sałatę ze śmietaną. Kotlety i sałatę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kwiatami robinii w cieście . Posypać szczypiorkiem. Udekorować chipsami z szałwii . ----------- Podobne: Kurczak z selerem w tempurze Kotlety z boczniaka z sałatą Kotlet z kurczaka w amarantusie i zaatarze
Weekendy w domu i ogrodziepatelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż(...)szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młyneksmaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest(...)Bułeczki z batatami i rozmarynem – składniki:300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania100 g mąki razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego
UgotujmyTo.plSkładniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy
Mango Papajachudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część) 150 g ziemniaków 120 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku kilka plastrów boczku na chipsy świeży koper do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz(...)się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz
ClauditteMissCookingZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą
prawdziwe jedzenieCzasem nachodzi mnie ochota na chipsy, ale po przeczytaniu etykiety - odkładam je z powrotem na półkę. Postanowiłam więc zrobić domowe chipsy, nie wiedziałam czego się spodziewać. Czy będą w ogóle chrupiące, czy będą miały choć podobny smak do tych kupnych. Ale kiedy spróbowałam jeszcze gorące to zakochałam się w nich od razu <3. Niestety nie wiem(...)razu zjadła wszystkie :D Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, a i tak są pyszne :D Składniki: na jedną blaszkę= mała miseczka ziemniak (u mnie bellarosa - czerwona skórka) łyżka oleju, dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka i odrobina soli Ziemniaka obieramy, myjemy i za pomocą bardzo ostrej obieraczki tniemy je na bardzo cienkie
Gotuj z Agnesdziwny zapach, który dał też o sobie znać podczas jedzenia wpływa negatywnie na końcową ocenę. Skąd → sklep edena.pl CHIPSY WARZYWNE warzywa w zmiennych proporcjach (62%) - pasternak, marchew, batat - słodki ziemniak, burak ćwikłowy * olej słonecznikowy * sól morska (1%) Po otwarciu paczki pierwsze, co zrobiłam to powąchałam wnętrze opakowania. Zapach cudowny! Naturalny, warzywny. W środku znalazłam duże
Zdrowie na języku :Płyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć(...)warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w 200 st. C. 10-15 minut, aż będzie chrupki (czas pieczenia zależy od grubości kromek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwe Tanie Przepis na rozgrzewającą i zaskakującą w smaku kremową zupę cebulową z grzankami i chipsami serowymi. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 8 cebul 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina 1/3 szklanki śmietany 18% 2 łyżki masła goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do […] Artykuł Zupa cebulowa z serowymi
PysiaGotuje.plteż pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, 1 korzenia pasternaku, 200 gram serka mascarpone, 1,5 litra bulionu drobiowego(...)czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojony z plasterki ząbek czosnku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i cukinie pokrojone w dość grube ćwierćplasterki. Całość smażyłem przez kilka minut - do czasu, aż cukinia puściła wodę i zrobiła się bardzo intensywnie zielona. Przesmażone warzywa przełożyłem do dużego
Wyprawy kulinarne