chilli - 4013 przepisów (strona:73/268)

Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki 234

łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą ) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przypraw ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem garam masali(...)curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną kolendrą lub natką pietruszki . Smacznego Post Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jajka z farszem szynkowym 387

się popularnością na domowych imprezach. 5 jajek 200g dobrej jakości wędliny, u mnie Filet Wędzony z Indyka od Hańderek 2 płaskie łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, chilli w płatkach 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, oddzielamy białka od żółtek. 2. W misce mieszamy ze sobą: posiekaną drobno wędlinę, majonez, żółtka, sól, pieprz(...)chilli. 3. Białka układamy na półmisku, na każde nakładamy farsz. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Prosta sałatka ” Karnawałowa „ 449

sosie własnym 8 jajek ugotowanych na twardo duży ,pęczek szczypiorku razem z cebulką dymką 1 łyżka ,słodkiej ,wędzonej papryki ,mielonej 1 duża łyżka musztardy grillowej 1 łyżka majonezu sól , chilli do smaku Fasolę , kukurydzę , odsączamy na sitku , przez około 30 minut ,aż całkowicie odciekną z zalewy . Paprykę konserwową , kroimy i także porządnie osuszamy, tym razem papierowym ręcznikiem . Wszystko przekładamy(...)miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka , szczypiorek razem z posiekaną dymką , majonez ,musztardę , paprykę i chilli do smaku . Mieszamy , odstawiamy na godzinkę ,żeby smaki się przeniknęły i możemy podawać Dość lekka i bardzo smaczna . Smacznego !     Post Prosta sałatka ” Karnawałowa „ pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 142

czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego chilli sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka możecie przyprawić oczywiście według własnego upodobania, my najbardziej lubimy ziołowo-pikantne smaki i prostotę. Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek(...)części, a grubszą z nich przekrawamy w poprzek na pół, tak by z jeden połowy piersi wyszły 3 kotleciki. Każdą część dokładnie solimy i pieprzymy i przyprawiamy ziołami i chilli. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by uzyskać ładny kolor. Kurczaka możecie też śmiało zgrillować

Cooking Monster
Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem 164

kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie(...)kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Można doprawić chilli, ale to jak lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać

Kuchnia Pokoleń
Grillowane burrito 159

być szybko ) 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2-3 strąki czerwonego świeżego chilli ( w zależności jak ostre chcecie ) 1 czerwona papryka – najlepiej spiczasta , ma cienki miąższ 2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej sól do smaku(...)krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę . Dalej smażymy mieszając aż farsz stanie się pozbawiony sosu i gęsty

Ogrodnik w podróży
Makaron z cukinią i papryką na ostro 156

uznania. Takie danie okazało się baaardzo rozgrzewające...:) Smacznego i miłego dnia:) Składniki: 160 g makaronu świderki bezglutenowego (na dwie porcje akurat) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka plasterków papryczki chilli (z pestkami rzecz jasna - im więcej tym będzie ostrzej) połowa czerwonej dużej papryki lub 2 małe baby mała cukinia 8 pomidorków koktajlowych przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta natur, zioła(...)półksiężyce, czosnek w drobną kosteczkę, pomidorki kroimy na pół, na rozgrzaną oliwę wrzucamy: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, pomidorki, przyprawiamy i dusimy do miękkości, po tym czasie dodajemy papryczkę chilli, makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewamy wodę i łączymy z warzywami z patelni, posypujemy gotowe danie serem i natką:) możecie też dodać połowę sera

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z zielonego groszku 186

Szybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem. Składniki: 450g mrożonego groszku 1 cebula 3-4 duże ząbki czosnku natka pietruszki (ok. pół garści) masło papryczka chilli świeża lub suszona ½ cytryny sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 l bulionu warzywnego W garnku rozpuścić

Dobra karma
Meksykańskie koszyczki z tortilli 251

przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas oglądania filmu, jak też podczas spotkań z przyjaciółmi. Składniki (na 12 koszyczków): 3 spore tortille łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz 1 papryczka chilli 1/2 papryki czerwonej lub zielonej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo(...)wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Fasolę odsącz – nie chcesz, aby woda z puszki była w daniu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli nie masz moździerza (do którego kupna

manslogblog
Pikantny krem kukurydziany 149

Jest zima - musi być zimno. I właśnie z powodu tego w naszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy(...)pieprzymy,  Dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. W zależności od upodobania, można podać z grzankami z serem z chleba tostowego. U nas wierzch posypaliśmy pietruszką, pokrojoną papryczką chilli i parmezanem.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
CZARNA FASOLA W PIKANTNYCH POMIDORACH 179

składniki,  polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 mała papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej majeranek słodka papryka wędzona papryka koperek Wykonanie:  Fasolę zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej.  Następnego dnia odcedzamy ją, i gotujemy około(...)była miękka. Można ją gotować bez obaw, gdyż czarna fasola nie rozpada się w trakcie gotowania. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, nastepnie dodajemy czosnek, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy. Posypujemy słodką i wędzoną papryką oraz roztartym majerankiem. Podsmażamy całość ok 5-10 minut, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz zblendowane pomidory

Walijskie Pichcenie
Kiszone cytryny 210

bardzo długo, właściwie się nie psują.  Składniki Czas przygotowania: 10 min +  5 tyg  6-8 niewoskowanych cytryn 6-8 łyżek gruboziarnistej soli morskiej 1 papryczka chilli 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu sok z 8-10 cytryn oliw z oliwek  Przygotowanie: 1. Przygotowujemy wystarczająco duży słoik, sterylizujemy go i dobrze osuszamy, nie wycieramy, niech wyschnie samoistnie(...)słoiku, zamykamy słoik i odstawiamy na ok 1 tydzień 4. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny do dna, wyciskając tym samym z nich sok, wsypujemy czerwony pieprz, dokładamy papryczkę chilli i zalewamy sokiem z cytryn, na wierzch wlewamy warstewkę oliwy, zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce, ale nie do lodówki 5. Po 4-5 tyg cytryny staną

Słodki Kompromis
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 119

doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej * 1 łyżka masła pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa z oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie) * na rynku można kupić polentę(...)trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem

Słodki Kompromis
Sałatka z marchewki i fasoli mung 111

zielonej, suszonej fasoli mung 60 ml oliwy 2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki octu winnego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli 3 marchewki 1/2 łyżeczki cukru garść świeżej kolendry sok z 1 cytryny 140 g sera feta sól *przepis z książki "Plenty More" Yotama Ottolenghi Przygotowanie: 1. Fasolkę gotujemy w szerokim rondlu(...)łyżki oliwy, oddajemy nasiona kopru i kuminu, zdejmujemy z ognia kiedy nasiona zaczną podskakiwać na patelni  3. Na jeszcze ciepłą fasolkę wylewamy podgrzaną oliwę z nasionami, dodajemy płatki chilli, sól, roztarty czosnek i ocet winny, odstawiamy  4. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż, zalewamy ok 150 ml wody, pozostałą oliwą, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli, gotujemy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania