chili shakshuka (4 servings) Ingredients: vegetable oil for frying 1 r ed onion, diced 4 cloves g arlic, chopped 1 red bell pepper, seeded and chopped 1 r ed chilli, finely diced 150 g chorizo sausage, cubed 1×400 g tin chopped tomatoes 1 tbsp s moked paprika 1/2 tbsp c umin 1 tsp d ried oregano(...)over a medium-high heat. Add the onion with a good pinch of salt and pepper and cook for 2 minutes. Add the chorizo, garlic, bell pepper and chilli and cook for 8-10 minutes until the vegetables is softened. Add the spices to the pan, mix and cook for another 2 minutes. Pour in the chopped tomatoes, season with
karmelowykurczaka 200 ml mleka kokosowego cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka garam masali szczypta chilli klika nitek szafranu 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. wiórków kokosowych sól, pieprz 2 łyżki masła ghee garść świeżej kolendry Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać. Kolendrę(...)kmin rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem posypać danie świeżą kolendrą
wyzwania kuchennesmaczne. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 l wody z 2 płaskimi, łyżkami soli do namoczenia przyprawy - 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej pomieszanej z chilli 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżka czosnku granulowanego 2 szklanki mąki do panierowania(...)CIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli 1 szklanka mleka
Kulinarne Fantazje MarioliPrzy okazji złamałem regulamin (zrobiłem zdjęcie na sali kinowej :D) o czym dowiedziałem się później, ale przecież nie będę już kasował :) Składniki: - mąka - woda - czerwona fasola w puszce - jabłka - chilli Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto i smażymy na patelni cienkie naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy czerwonej fasoli oraz chilli
Kryzysowa Książka Kucharskasojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów(...)układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży tymianek, chilli nitki, płatki szalotki, poszatkowany fenkuł i rzodkiewki. Filet z pstrąga Yuan Yaki zajął I miejsce w konkursie świąteczno noworocznym 2017 na grupie Wędzenie z pasją . Tematem konkursu była „Ryba”. Nagroda
mojewypiekiinietylkoprosty do zrobienia. Taka zupa najlepiej smakuje z kleksem śmietany i grzankami. Składniki: 3 duże bakłażany 2 marchewki 1 L bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa chilli sól, pieprz dodatkowo śmietana natka pietruszki grzanki Wykonanie: Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać pod zimną wodą, osączyć. Bakłażany wyłożyć(...)blachę, skropić oliwą i posypać chilli. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku
magiczna kuchnia Kasiłyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina soku z cytryny sól, pieprz pieczone ziemniaki 4-5 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków odrobina oleju przyprawa chilli, np. w młynku sól smażone szparagi 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz(...)chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem
Ugotowaćchorizo i jajkiem poche Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 250 g makaronu spaghetti – 3 ząbki czosnku – 1 średnia cebula – ew 1 papryczka chilli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 g chorizo – 2 jajka – 1 łyżka octu – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być(...)dente. Czosnek drobno posiekaj, cebulę także. Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek i cebulę, możesz także dodać chilli jeśli lubisz pikantne sosy, a kiedy się zeszklą dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki kiełbaskę chorizo oraz passatę pomidorową. Jeśli passata jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody aby nieco rozrzedzić sos. W międzyczasie w garnku zagotuj wodę i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu
nietylkopasta.plSkładniki: 1 słoik sosu Jasnego Łowicz 1 mała puszka kukurydzy 1 pomidor 1 świeży ogórek 1 cebula 3 jajka 80 g mąki pszennej 125 ml mleka sól pieprz szczypta chilli 25 ml oleju rzepakowego szczypta cukru Sos jasny Łowicz blenduje z 2 łyżkami kukurydzy z puszki i szczyptą chilli. Mąkę przesiewam do miski. Dodaje sól, cukier, pieprz. Mieszam. Dodaje jajka
Kuchnia w oparachsmak ale także witaminy. Idealnie nadał się do przygotowania szybkiej zupy. Składniki: ZUPA : 1 szklanka groszku mrożonego HORTEX 400 g brokułów 1 szklanka bulionu warzywnego 1 cebula szczypta chilli sól, pieprz 65 ml śmietany NALEŚNIK: 1,5 szklanki mleka 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX(...)pieprz PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ: Cebule kroimy i podsmażamy na oleju wraz ze szczyptą chilli, soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto
Kuchnia w oparachpapier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy(...)pieprz. Mieszamy. W ciepłej wozie namaczamy papier ryżowy. Nakładamy na niego farsz oraz zwijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przygotowujemy sos: Na gładką masę ucieramy czosnek z chilli. Dodajemy sos rybny oraz wodę. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier rozpuści się. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt rybny dodajemy jeszcze odrobinę wody
Kuchnia w oparachząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu chilli sól morska do posypania: ziarna sezamu *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przepłukujemy zimną wodą *** *** Marchew i papryki kroimy w słupki a por i cebulę w krążki(...)pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy *** *** Na patelni, na łyżce masła podsmażamy krewetki z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, delikatnie solimy. Krewetki smażymy przez około 2 minuty, ciągle
Blog z Apetytemkrólującego w naszych domach kurczaka w postaci klasycznych placuszków. Składniki: 750g cukinii 250g zielonego groszku 300g fileta z kurczaka 5 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 cebula mieszanka przypraw chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić. 4. Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chilli. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią. Z porcji wychodzi około 12 placuszków
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki wody lub bulionu warzywnego 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej w proszku 3 liście laurowe 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki sosu sojowego płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Zasmażka: 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki ryżowej lub pszennej Wykonanie: Warzywa obieramy; cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, a selera naciowego(...)wrzucamy pokrojone parówki sojowe lub kiełbaski i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli I gambo gotowe! Podajemy na gorąco z ryżem. Dla smakoszy ostrzejszych smaków polecam posypać gambo płatkami chilli. Smacznego! Artykuł Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plawokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa z oliwek Przygotowanie: Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę(...)pomocą łyżki wybierz miąższ ze skórki. Rozgnieć awokado widelcem z dodatkiem soku z limonki, chilli i odrobiną soli (można pominąć). Rozsmaruj guacamole na pieczywie, ułóż plastry łososia, ogórka i liście świeżej rukoli. Skrop delikatnie oliwą. Artykuł Kolorowe kanapki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE