chilli - 4013 przepisów (strona:82/268)

Karkówka z sosem z pieczonej papryki 143

wypróbowania przepisu!  Do przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli  3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30%  1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka czosnek niedźwiedzi 1 łyżka jałowiec 10 owoców liść(...)lodówce, w zalewie zrobionej ze wszystkich przypraw z dodatkiem soku z 2 pomarańczy, oleju, startego imbiru, pokrojonych w kostkę i zgniecionych 7 ząbków czosnku, z porozcinanymi w pół papryczkami chilli. Ja zawsze podgrzewam olej i zalewam nim wszystkie składniki  w misce, a sok z pomarańczy dodaję na końcu. Zamarynowaną szynkę wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy

Kuba Gotuje
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 175

klasycznego schabowego od czasu do czasu można sobie zaserwować go w nowej odsłonie :) Składniki (na 2 -3 kotlety schabowe) 2-3 kotlety schabowe 1/2 cukini 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 średnie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy(...)bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną a po chwili drobno posiekane ząbki czosnku, wszystko razem chwilę smażymy i dolewamy wina białego. Smażymy aż płyn się zredukuje i dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy

Piekielna Kuchnia Pati
Tagliatelle z owocami morza 156

morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki(...)dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny. Do przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 149

400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka(...)udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki (kolejność dowolna) – sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się

mojewypiekiinietylko
Orientalna surówka 211

tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu   dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek ) 2-3 łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu(...)drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko ją siekamy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy najlepiej w małym słoiczku mocno wstrząsając. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i z dressingiem. Po wymieszaniu

Simple Dish
Ryż z bazylią 142

bazylią. Idealnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków. Składniki 100 g ryżu 3 kolorowego czyli 1 torebka 1 jajko 1 garść posiekanych liści świeżej bazylii łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki masła sól, pieprz Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyjmujemy z wody i możemy zostawić go do przestudzenia, ja na to niestety nie miałam czasu(...)ugotowaniu wysypałam go z torebki na sito i przelewałam przez chwilę zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dokładnie odcedzony ryż, dodajemy przyprawy sól, pieprz, curry, paprykę chilli i smażymy aż ryż wchłonie trochę masła. Jak zacznie się lekko lepić, przesuwamy go na połowę patelni a na wolną patelnię wbijamy jajko i mieszamy je jak na jajecznicę. Jak jako zacznie

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowany łosoś z boczniakami 179

Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy olejem, solimy pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy(...)trzcinowy i dolewamy ocet balsamiczny. Smażymy do momentu jak sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile smażymy. Dodajemy posiekany czosnek znów podsmażamy i dolewamy wino, na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko razem smażymy do momentu odparowania wina. Patelnię grillową spryskujemy olejem i rozgrzewamy

Piekielna Kuchnia Pati
Ostre brokuły 142

Smaczny dodatek do obiadu. Idealnie może zastąpić ziemniaki. Przepis podejrzałam tu i ciut go zmieniłam pod siebie. Składniki 1 brokuł 1-2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Brokuła gotujemy (ja lubię takiego al dente). Z papryczki usuwamy pestki i drobno siekamy tak samo postępujemy z czosnkiem. Cebulę kroimy w piórka(...)patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do miękkości, dodajemy papryczkę chilli chwilę smażymy razem. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Na sam koniec dodajemy brokuła, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy jeszcze chwilę podsmażając

Piekielna Kuchnia Pati
Kacza pierś w wydaniu orientalnym 164

albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej 2 łyżki miodu 0,5 cm imbiru startego 1 duży ząbek czosnku skórka z jednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki na pure z groszkiem 300 g ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 kostka rosołowa garść świeżej mięty sól, pieprz Kaczkę płuczemy, pozbywamy się resztek po piórach, suszymy ręcznikiem papierowym(...)przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki układamy piersi z kaczki skóra do dołu i odstawiamy najlepiej

Piekielna Kuchnia Pati
Kaszana ĄĘ 180

domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych - łyżka oliwy truflowej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przecedzić i przecisnąć przez praskę (100 gram ugotowanych ziemniaków powinno przypadać(...)miodem cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w talarki. Jedno jabłko przypada na jedną osobę - tak samo, jak i jedna kaszanka na jedną osobę. Najpierw nasypać odrobinę płatków chilli (około łyżeczki) i wrzucić laskę cynamonu. Gdy temperatura będzie odpowiednia i poczujemy przyprawy, wtedy dopiero wrzucamy cebulę i jabłko. Po chwili wlewamy łyżkę syropu klonowego. Całość powinna pokryć się glazurą

Karczma Honorietty
Pizza calzone 155

łyżeczka soli Farsz 1 mały brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200 g startego żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną(...)kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść

O kuchni z uczuciem
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 139

łodygi selera naciowego - 2 średnie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki)  -sól i pieprz do smaku   Do dużego(...)drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę  oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz

Simple Dish
Paella 158

czerwona 0,5 papryki żółtej  0,5 papryki zielonej 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 g przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 cytryna 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz oliwa z oliwek pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku Przygotowanie: Na patelni podsmażamy kiełbasę Chorizo pokrojoną w krążki(...)wpół miękkie dodajemy  ryż i całość smażymy przez ok. 8 min. Jak ryż zrobi się przeźroczysty paellę zalewamy bulionem warzywnym oraz przyprawiamy solą, pieprzem, i papryczką chilli (pokrojoną w drobną kosteczkę). Paellę dusimy przez ok.20 minut.  Na drugiej patelni przygotowujemy krewetki: o brane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili

Łycha smaków
Lasagne 203

wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 500 g tartej gołdy Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml tłustego(...)oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 2. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku topimy masło, wsypujemy mąkę

My Culinary Art
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 174

wierzchu są dość mocno przypieczone, ale nie spalone! Wykonane zostały z fasoli czerwonej, cebuli i marchewki, która nadała im delikatnie słodkiego smaku. Można wyczuć nutkę pikanterii za sprawą chilli. Kotlety z fasoli mogą być ciekawym urozmaiceniem obiadu, a w towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę w zimnej wodzie.  Następnego dnia odlej wodę i przepłucz nasiona. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj

Zdrowie na języku :P