Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna
Proste Potrawypolewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też
Proste PotrawySkładniki: 7 średnich ziemnaków ugotowanych i zmielonych 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej sól, pieprz, cebula mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę ( u mnie było rosołowe) Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyły Wbijamy jajko
Proste Potrawydodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :) Dodałam pieprz
Proste PotrawyTaka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :) Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka
Proste PotrawySkładniki : 5 dag żółtego sera 1 duży strąk czerwonej papryki 1 jabłko 1 gotowane jajko duża cebula majonez, sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki, u mnie koperek. Przygotowanie : Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz natkę i majonez, dokładnie mieszamy. Jeśli mamy tych kilka
Proste Potrawyokoło 30 min. w temp. 180 stopni C Pomysł podpatrzyłam na blogu aleglodomorek.blogspot.com Tarta najlepiej smakuje na ciepło :) Piekłam ją dwukrotnie, za drugim razem nie miałam sera i dodałam cebulę pokrojoną w pół krążki. Też była smaczna
Proste Potrawykulinarnych proponuję prostą, smaczną...sałatkę śledziową :) Składniki : 2 płaty śledziowe - wcześniej wymoczone w wodzie i zamarynowane w occie 1 duże jabłko 3 ugotowane jajka 3 średnie ogórki konserwowe 1 cebula 2 małe ziemniaki majonez + jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać Dodać do smaku sól, pieprz, ewentualnie natkę i polać majonezem połączonym z jogurtem, ponownie wymieszać. Moja
Proste Potrawyłyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Do garnuszka z około 1 i 1/2 l wody wkładamy pokrojone dość drobno ziemniaki i pokrojony buraczek, czosnek i cebulę, dokładamy 2 listki laurowe i kilka ziaren pieprzu, gotujemy Gdy ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy
Proste PotrawySkładniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 30 dag karczku cebula, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Karczek ugotu j wg. tego przepisu Kaszę ugotowałam na sypko w 1 szklance posolonej wody , przepis tu. Podałam z marchewką na lekko słodko. Danie smaczne i zdrowe
Proste Potrawystorczyk, który po długim zastoju znów ma kwiat i pąki. Parapet jakby ożył :) Już wiem, że w tym roku nie będzie u mnie dużo tulipanów, coś skonsumowało ich cebule :( Ale posadziłam kilka nowych odmian lilii, więc może one nadadzą rabatom kolorów. Wszystkim kwiatom i krzewom przydałoby się więcej deszczu i... słońca
Proste PotrawySkładniki : 2 pietruszki lub garść natki pietruszki - drobno pokroić 2 marchewki pół małej cebuli 2 ziemniaki sól, pieprz, kilka kropel maggi łyżka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej Przygotowanie : Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę - ugotować w litrze posolonej wody Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować,( po wyjęciu listka i ziaren pieprzu ) doprawić do smaku Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną możemy dodać
Proste Potrawyświecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniażurawiny ze słoiczka. II: Bryndza góralska suszone pomidory z zalewy Składniki pokroić, wymieszać. III: ser żółty pieczarki - można wcześniej pokroić i poddusić na maśle ewentualnie cebula, kawałek czerwonej papryki Rozdrobnione składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprz Mięso pokroić na kotlety i rozbić tak, aby po włożeniu do dołka w foremce na mufinki wystawały dość sporo
Praktyczna pllitra wody, 1 szklanka octu 10%, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ziele angielskie, liść laurowy. To wszystko razem zagotować, dodać 2 małe puszki przecieru pomidorowego. 2 duże cebule pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić w 1/2 szklanki oleju, połączyć z zalewą. 1,5 kg filetów rybnych panierować w jajku i mące, usmażyć na oleju na złocisty kolor, wrzucić
Praktyczna pl