cebula - 11518 przepisów (strona:584/768)

Leczo (porcja ok. 410 kcal) 212

Składniki (porcja zdjęcie): 1 łyżka masła (10 g) 1 cebula (100 g) 1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę) 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g) 100 g cukinii zielonej 250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek

Malowane smakiem
Ryba w mleczku kokosowym 200

coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku

Poezja smaku
Sos barbecue 195

wcześniejszych przepisów, a jutro zapraszamy na finał :) Składniki: 1 świeża papryczka chili 1 świeża papryczka pepperoni (bez pestek, choć można dać z pestkami - będzie bardziej ostre!) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki

Delicious Titbits
Gulasz 181

Zawieruszony przepis..nie pamiętam nawet kiedy robiłam. 50 dkg mięsa wieprzowego 2  cebule  1-2 marchewki 2 łyżki ketchupu sol, pieprz dowolne przyprawy   listek, ziele Mięso pokroić w kawałki,posypać przyprawami, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ketchup.Wymieszać i odstawić na 30 minut.Rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Do mięsa dodać  marchewkę , listek, ziele

Moje domowe kucharzenie
Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem 211

świeżo mielonego pieprzu 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut

Tajskie smaki
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 259

dynii i dodatków ! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy

Symfonia Smaków
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 366

razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy

OstryKęs
Jajka faszerowane zapiekane 225

udało mu się mnie zmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam. Tym razem zrezygnowałam z sera, dodałam więcej przypraw, zamiast cebuli szczypior, a zamiast bułki tartej siemię lniane. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 166

jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti  <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka  czosnek majeranek   chili tymianek oregano imbir

Blondynka Gotuje
Kuskus z warzywami 335

tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drodzy Państwo magia się dzieje! 275

awokado na nieduże kawałki. Dodajemy do sałaty, mieszamy. Drobniutko siekamy chili dodajemy do sałaty, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem z 1/2 limonki. Mieszamy. Można też dodać trochę czerwonej cebuli, ja tego nie zrobiłam ale wydaje mi się, że będzie super pasowało. Przygotowanie sosu to pestka, łączymy jogurt z sosem do tacos (wykorzystałam cały jogurt na pół słoiczka sosu

Brzuszki Łakomczuszki
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 297

traciły truciznę po obgotowaniu czy zamarynowaniu w occie. Część toksyn może rzeczywiście zostać wypłukana przez wodę, ale tylko część. Kolejne bajki mówią, że do gotujących się grzybów należy włożyć cebulą albo srebrną łyżeczkę - i te sczernieją gdy grzyby nie będą jadalne. Nie należy ufać takim opowiadaniom bo może to się skończyć tragicznie. Po zjedzeniu grzybów należy zwrócić baczną uwagę

Smaczna Pyza
Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"! 161

pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - pomidory z gałązką - papryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i kozim serem 131

obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.     Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz.   Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek

Z miłości do słodkości
Szare kluchy z kapustą i grzybami 145

desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Kapusta: 1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz

Z miłości do słodkości