przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość dwóch puszek pomidorów. Dodałem
Wyprawy kulinarnedużej, dość głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Na oliwie podsmażyłem pokrojone w piórka trzy szalotki oraz przeciśnięte przez praskę 2 niewielkie ząbki czosnku, uważając, aby cebula i czosnek nie przyrumieniły, a jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych i całość przez około 5 minut gotowałem na małym płomieniu. Następnie na patelnię
Wyprawy kulinarnepapryczkę chili bez pestek oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Pół łyżeczki kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i po zeszkleniu się cebuli również dodałem na patelnię. Po chwili na patelni umieściłem także wcześniej pokrojone grzyby shitake i całość smażyłem na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, dość intensywnie mieszając
Wyprawy kulinarnelubiłem wątróbek, żołądków, ani innych podrobów. W szczególności wątróbka zawsze kojarzyła mi się z poprzerastanym czymś o konsystencji podeszwy i nieprzyjemnym zapachu, co zostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem
Wyprawy kulinarnekażdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula lekko się zeszkliła dodałem przyprawy roztarte w moździerzu, a po krótkiej chwili zmieloną wołowinę. Kiedy wołowina lekko się podsmażyła dodałem gniazda nasienne pomidorów wraz z pestkami, które pozostały
Wyprawy kulinarnezimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy oliwa uzyskała wysoką temperaturę dodałem cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem, grzyby shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach
Wyprawy kulinarnemarynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj
Chilli Czosnek i Oliwapodawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli 2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka
Niezły Młynekściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki
Nerds KitchenKOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ. PIECZEMY MINIMUM
SMYKWKUCHNIprzegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku
bastalenasoli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy z nich kulki. Na stole rozkładamy woreczek foliowy, rozgniatamy na nim jedną
My Culinary ArtJako że nie jestem wielką wielbicielką sałaty, dziś na kolację postanowiłam pominąć ten składnik w mojej sałatce. :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pomidor 1 mozzarella 1 cebula dymka (w całości) 100g łososia wędzonego oliwki zielone kapary pieprz 1 łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego 1. Mozzarellę i pomidora kroimy na pół a następnie w plastry. Układamy na talerzu na zmianę: plaster
My Culinary Artpaprykę oraz koncentrat. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut
My Culinary Art